קליפת פירות הדר ובריאות: כל היתרונות וכל השיטות לאכול קליפות הדרים
מאת: יוסי שבח נטורופת מומחה בתזונה פונקציונלית ובצמחי מרפא
עסיסיים ומלאי מיץ, חמצמצים ומתקתקים,
"משפחת ההדרים" פתחה את העונה החורפית...
בין פירות ההדר הנפוצים ניתן למנות את 'תפוח הזהב', הלא הוא התפוז (תפו"ז); האשכולית; המנדרינה (אפרופו, 'קלמנטינה' ו'מיכל' הנם זנים של מנדרינה); הלימון והאתרוג.
פירות הדר בשימוש הרפואה המסורתית
רפואה סינית
קליפות מנדרינה ברפואה הסינית
ברפואת בצמחים הסינית, נעשה שימוש בקליפות מנדרינה בשתי צורות:
צ'ינג פי (Qing Pi): קליפת מנדרינה ירוקה מיובשת מפרי בוסר
צ'ן פי (Chen Pi): קליפת מנדרינה מיובשת (מיושנת) מפרי בשל
שני סוגי הקליפות משמשים לטיפול בקשיים ובהפרעות עיכול, ועוד.
חלקים שונים של פירות הדר כדוגמת מנדרינה ואתרוג משמשים ברפואת הצמחים הסינית.
קליפות מנדרינה ברפואה הסינית
ברפואת בצמחים הסינית, נעשה שימוש בקליפות מנדרינה בשתי צורות:
צ'ינג פי (Qing Pi): קליפת מנדרינה ירוקה מיובשת מפרי בוסר
צ'ן פי (Chen Pi): קליפת מנדרינה מיובשת (מיושנת) מפרי בשל
שני סוגי הקליפות משמשים לטיפול בקשיים ובהפרעות עיכול, ועוד.
אתרוג ברפואה סינית
אתרוג מזן sarcodactylis נקרא ברפואה סינית Fo Shou שמשמעותו "יד בודהה" (Buddha Hand) ובאנגלית Finger citron Fruit (פרי אתרוג האצבעות), על שום מראהו המזכיר אצבעות כף יד.
ברפואה הסינית משמש אתרוג זה לשיפור תפקוד מערכת העיכול ולטיפול בהפרעות עיכול כגון כאב ברום הבטן, חוסר תאבון והקאה, ועוד.
אתרוג תימני
רפואה איורוודית
לימון ברפואה איורוודית (הודית)
לימון נקרא בהודית לימבו (Limbu) ובסנסקריט נימבוקה (Nimbuka).
ברפואה איורוודית משמשת קליפת לימון לשיפור תפקוד הקיבה ונגד גזים. מיץ לימון משמש במצבי התקררות, שיעול, שלשול, דיזנטריה וראומטיזם.
קליפות ומיצי הדרים
פירות הדר מהווים דוגמא להשוואה בין מזון מלא למזון שאינו מלא.
סחיטת פירות הדר והכנת מיץ מהם, מהווה דוגמה למזון/משקה שאינו מלא. ההבנה הרווחת לגבי מיצי פירות וירקות היא שעדיף לאכול אותם בצורתם השלמה, על פני שתיית המיץ בלבד.
כלומר, באכילת תפוז לדוגמה, נהוג לקלוף את התפוז ולאכול את פלחיו. על פניו נראה שבצורה זו הפקנו את המיטב מהתפוז כי אכלנו את הפרי השלם ולא רק את המיץ המופק ממנו.
עם זאת, גם כאן ניתן להרחיב את המושג 'מזון מלא'. אם נקלוף את התפוז בעזרת קולפן ונסיר את השכבה הכתומה הדקה והארומטית של התפוז, נקבל תפוז 'מלא יותר' הכולל את שכבות הקליפה הפנימית הלבנה, העשירות ברכיבים נוספים התורמים לבריאות ומעצימים את השפעת התפוז כמזון פונקציונלי.
מתקופת ילדותי ועד היום, אנו נוהגים לאכול את פירות ההדר על קליפתם הפנימית. קולפים את התפוז בקולפן, חותכים את לקוביות ונהנים ממזון פונקציונלי טעים. ציפת התפוז העסיסית והמתוקה מעדנת את טעם הקליפה התפל.
כיצד ניתן ליהנות משתיית מיצי פירות הדר ועדיין לשמור על 'עקרון המזון המלא'
שתיית מיצי פירות הדר היא חוויה קולינרית מהנה והשאלה בנשאלת היא כיצד נמשיך ליהנות ממיצי פירות הדר ובמקביל ליהנות מההשפעות הבריאותיות של כלל חלקי הפרי.
הפתרון פשוט ולהלן המתכון:
קלפו את התפוז בקולפן ורק לאחר מכן חצו אותו וסחטו ממנו את המיץ
לעסו היטב ואכלו את הנותר לאחר הסחיטה. אפשר לחתוך לפרוסות לפני האכילה או ישירות לנגוס בשארית
קנחו בשתיית מיץ התפוזים המתוק והמרענן
בצורה דומה, ניתן לעשות שימוש בלימון. לפני חיתוך וסחיטת הלימון יש לקלוף בקולפן את הקליפה החיצונית הארומטית של הלימון. לאחר מכן לחצות את הלימון, לסחוט את המיץ ולעשות שימוש קולינרי בשארית הקליפה הפנימית.
ראו בהמשך אפשרויות נוספות לשימוש קולינרי בשארית הקליפות.
לימון מינאטורי המכונה לימון פרסי או לימון תימני.
עשיר מאוד במיץ וטעמו מריר במקצת
קליפות ומיצי פירות הדר במטבח המודרני
מיצי פירות הדר וגרידת קליפות הדר, תופסים מקום של כבוד במטבח המודרני. לקליפות הדר ערך בריאותי רב, הודות לתכולת שמנים נדיפים, פלבונואידים ורכיבים נוספים, לכן מן הראוי לשלבן בתפריט.
כיצד נשלב קליפות ומיצי פירות הדר בתפריט?
גרידת קליפת לימון או תפוז במשקאות כגון לימונדה או בעוגות ועוגיות או בתבשילי דגים וקטניות
סחיטת מיץ לימון או תפוז על דג, בהגשה
הכנת סלט פירות המבוסס על תפוז כולל קליפתו הפנימית ופירות נוספים
את חצאי הקליפות הפנימיות שנותרו מסחיטת מיץ לימון או מיץ תפוזים, ניתן למלא במזונות שונים כגון תבשיל קטניות, נתחי דג, אבוקדו, סלט פירות, סלט ירקות. כלומר, השארית יכולה לשמש כמעין קערית להגשת מזון, לרבות אכילתה תוך כדי אכילת המילוי או בסיום אכילת המילוי
ניתן להכין לימון כבוש לשימוש כתבלין או מתאבן, לצד תבשילים שונים
קומקוואט (Kumquat)
קומקוואט מכונה תפוז סיני והשם הבוטני שלו קומקוואט יפני (Fortunella japonica). יש מקורות המסווגים אותו תחת השם Citrus japonica.
הקומקוואט הוא עץ קטן וקל לגידול. הוא יכול בנקל לגדול באדמה בגינה או בעציץ גדול במרפסת או בגג.
קומקוואט הוא דוגמה נוספת ונהדרת למזון מלא. הקומקוואט נאכל טרי ושלם על קליפתו המתקתקה, כחטיף עסיסי וארומטי.
שימושים נוספים בקומקוואט:
להוסיף אותו כתבלין ארומטי לשייק פירות או ירקות
לפרוס את הפרי ולהוסיף לסלט ירקות או פירות
לערבל במעבד מזון עם מים קרים להכנת משקה קר ומרענן
שמן נדיף שמקורו בקליפת קומקוואט הציג פעילות נוגדת מיקרואורגניזמים גורמי מחלה המצויים בעור אדם. ההשפעה נראתה גם נגד חיידקים העמידים לאנטיביוטיקה מקבוצת Staphylococcus epidermidis ואחרים.
הרכיבים העיקריים שנמצאו בשמן הנדיף מקליפת קומקוואט כללו dl-limonene (61.58%) ו – carvone ((6.36%
קליפות ומיצי הדרים: השפעות פיזיולוגיות ובריאותיות
במחקרים במבחנה ובבעלי חיים נצפו:
השפעות הפלבנואידים שבפירות ההדר:
פעילות נוגדת גידול
השראת מוות תאי מתוכנן (אפופטוזיס) בתאי לוקמיה
עיכוב פעילות הנגיף אפשטיין-באר (Epstein barr virus)