תזונה פונקציונלית - מדריך פטריות מאכל - סודות הפטריות: השפעות, יתרונות, חסרונות וכל מה שרציתם לדעת על פטריות מאכל
דף הבית >> מזון פונקציונלי >> פטריות בתזונת האדם לשיפור בריאות ולשיפור איכות חיים >> מדריך פטריות מאכל - סודות הפטריות: השפעות, יתרונות, חסרונות וכל מה שרציתם לדעת על פטריות מאכל

פטריות מאכל ובריאות: סודות, השפעות בריאותיות, יתרונות וחסרונות

פטריות מאכל הם מזונות בעלי תרומה בריאותית רבה. הן משחקות תפקיד תזונתי בעל ערך רב, גם מבחינה בריאותית וגם מבחינת ההנאה מאוכל שמבוסס על פטריות או מכיל פטריות במידה כזו או אחרת. פטריות יכולות להיות מנה עיקרית כגון "סטייק פורטבלו" או כתבלין כפי שנעשה עם פטריית פורצ'יני.

במאמר המקיף והמעמיק הזה על פטריות מאכל נסביר לכם את הדברים הבאים:

  1. למה כדאי לצרוך פטריות מאכל בתפריט הקבוע?
  2. מה הן פטריות המאכל הנפוצות והמומלצות לשילוב במזון?
  3. איך כדאי ואיך נכון לשלב פטריות מאכל בתזונה?
  4. מהן ההשפעות הבריאותיות של פטריות מאכל או של מרכיבים המצויים בהם?
  5. מהם הדברים שצריך להיזהר בהם בצריכת פטריות מאכל?

מהן הסיבות לפופולריות העולה של אכילת פטריות?

הפופולריות של אכילת פטריות מאכל הולכת ועולה ככל שחולפות השנים.

העלייה הזו בצריכת פטריות מאכל, נובעת ממספר סיבות:

  1. זמינות גבוה יותר של מגוון פטריות מסוגים שונים ומרקמים שונים המאפשרים גיוון והתאמה לחיך האישי
  2. מגוון השימושים שאפשר לעשות בפטריות מאכל, כתבלין למזון, תוספת לארוחה או כמנה עיקרית בארוחה
  3. הצטברות מחקרים שמציגים את ההשפעות הבריאותיות של פטריות מאכל וההבנה ששילוב פטריות בתפריט יכולה להשפיע לטובה על מצב הבריאות ועל איכות החיים.

אוהבים לאכול פטריות או סולדים מאכילת פטריות?

יש כאלו שאוהבים לאכול פטריות ויש כאלו שלא אוהבים פטריות, בלשון המעטה.

במשך שנים רבות פטריות היו מחוץ לתחום עבורי... ההימנעות שלי מאכילת פטריות החלה בילדותי בעקבות אכילת פטריות משומרות שטעמן היה מתכתי ומרקמן פלסטי. בעקבות חוויה קולינרית זו, במשך שנים בתקופת הילדות וההתבגרות לא העזתי לטעום פטריות גם כשהיו זמינות כפטריות טריות.

ברגע שהבנתי כי פטריות תורמות לבריאות, נעלמה העכבה שליוותה אותי כל השנים, טעמתי את הפטריות הטריות, ראיתי כי טוב ומאז הן מצויות בשולחני כחומר ביד היוצר.

כמו כן, פטריות מאכל הן חלק בלתי נפרד מתוכנית הבריאות דיאטת השעורה.

ריזוטו פטריות פורצ'יני שחייבים לאכול

את אחת החוויות הקולינריות המפתיעות שלנו חווינו כמסגרת מסע קולינרי שעשינו בפראג. כשהגענו לפראג חיפשנו מסעדה טבעונית בה נוכל ליהנות מאוכל טעים וגם בריא. אחרי חיפושים מצאנו מסעדה טבעונית שנראתה מבטיחה. כשהגענו למסעדה וראינו את התפריט, בלטה לעין מנת ריזוטו עם פורצ'יני.
הזמנו את המנה הזו והיא אכן לא אכזבה. מנת ריזוטו פורצ'יני הייתה מנה נפלאה, ריחנית וטעימה ביותר.

פטריות מאכל טריות

בשנים האחרונות חלה עליה בסטאטוס הפטריות הטריות המיועדות למאכל.

במהלך שנים רבות, פטריות טריות שהיו נפוצות לקהל הרחב, בשווקים וברשתות השיווק כללו מבחר קטן כדוגמת פטריית שמפניון ופורטבלו. כיום ניתן להשיג מבחר פטריות טריות שמקורן באזורים שונים ברחבי הגלובוס, חלקן מיובאות וחלקן גדלות בארץ בצורה מבוקרת.

בשווקים בארץ נמכרות פטריות מאכל מתורבתות הגדלות בישראל על מצעי גידול מתאימים ומבוקרים, לרבות פטריות טריות המיובאות מחו"ל.

בשווקים השונים בעולם ניתן להשיג גם פטריות מתורבתות וגם פטריות בר. מעריכים כי ביותר מ - 80 מדינות ברחבי העולם נאספות פטריות מאכל הגדלות בר.

ליקוט פטריות מאכל

במהלך הביקור שלנו בפראג התברר לנו עד כמה נפוץ ליקוט עצמי של פטריות בר בקרב האוכלוסיה הצ'כית. ליקוט פטריות בר בצ'כיה הוא תחביב לאומי ויש המכנים אותו ציד פטריות (Mushroom hunting).

כמה פטריות מלקטים בצ'כיה? על פי נתוני משרד החקלאות הצ'כי:
כמה פטריות מלקטים בשנה? כמות הליקוט השנתית ב - 2008 (שנה חלשה עקב תנאי מזג אויר) הייתה 20,000 טונות פטריות!
כמה משפחות מלקטות פטריות? 72% מהמשפחות מלקטות פטריות
כמה פטריות מלקטת כל משפחה? משפחה מלקטת בממוצע 6 - 7 ק"ג פטריות בשנה
כמה פטריות אוכל אדם בשנה? צריכה של עד 10 ק"ג פטריות בשנה לאדם (בממוצע: 27 גר' ליום)

גם הביקור בחבל פרובאנס שבדרום צרפת הותיר בנו רושם עז של חיבת הצרפתים לפטריות בר. את מבחר פטריות הבר מצאנו גם בשווקי האיכרים וגם ברשתות המזון הגדולות, בערים השונות. כששאלנו את המקומיים היכן ניתן למצוא אזור עתיר בפטריות מאכל, הם מילאו את פיהם מים ולא קיבלנו מענה. לאחר מכן, הסתבר כי לכל מלקט פטריות יש את האזור המיוחד שלו שמיקומו נשמר בסוד. עד כדי כך הסודיות נשמרת שאין משתפים אפילו חברים ובני משפחה קרובים.

אמנם בשווקי ישראל לא נפוצות פטריות בר, אך בעונתן ניתן ללקט אותן באזורים שונים בארץ.

ליקוט הפטריות מחייב ידע וניסיון ולכן חשוב לצאת לליקוט פטריות בהדרכת מומחים.

ליקוט פטריות בהדרכת מומחים לדבר יתרום לשני דברים עיקריים:
בטיחות זיהוי נכון והבחנה בין פטריות הראויות למאכל לבין פטריות רעילות. בחלק מהמקרים יש דמיון רב וקושי להבדיל בין פטריות מאכל לפטריות רעילות.
המשכיות המשך שגשוג הפטריות תלוי בין היתר באופן ליקוט הפטריות. צורת חיתוך הפטריות ואופן נשיאתן בשטח משחקים תפקיד בהמשך שגשוגן.

לפטריות המאכל צורות ומרקמים שונים המייעדים אותן לשימוש נרחב במטבח בהתאם לצרכים. לדוגמה, פטריית אוזנית ושיטאקי מתאפיינות במרקם בשרני ההופך אותן לבעלות ערך רב לאלו האוהבים את מרקם הבשר אך נמנעים ממנו מטעמים בריאותיים או/ו אידיאולוגיים.

אזהרות ליקוט פטריות

חשוב לציין כי ליקוט פטריות בר צריך להיעשות בהדרכת מומחים היודעים לזהות ולהבדיל בין פטריות מאכל, לפטריות רעילות.

עקב הדמיון הרב בין סוגי פטריות מאכל לפטריות רעילות, קיים סיכון לטעות בזיהוי ולהרעלה. אלו היודעים לזהות בוודאות סוג פטרייה מסוים, רצוי שיתמקדו בה ומומלץ שלא להתפתות וללקט פטריות שהזיהוי שלהן לא וודאי.

בכל מקרה, פטריות טריות זמינות בשווקים וברשתות המזון ומומלצות גם לאלו שאינם אמונים בזיהוי וגם למומחים, במהלך כל ימות השנה.

סוגים ומצאי פטריות מאכל בישראל

ישנם סוגים ומינים שונים של פטריות והשימוש בהן בצורתם הטרייה יוצר חוויה קולינרית נהדרת ומעשירה.

חלק מהפטריות הטריות שמקורן ברחבי הגלובוס כגון המזרח הרחוק, אירופה ואזור הים התיכון, ניתן להשיג בארץ ברשתות המזון. פטריות אלו כוללות שיטאקי, אוזנית, שימג'י, אנוקי ועוד.

אחוז ניכר מהפטריות הנמכרות בשווקים וברשתות המזון, כדוגמת שמפניון, פורטבלו, שיאטקי ואחרות, גדלות בישראל על מצעי גידול מתאימים ומבוקרים.

פטריות מיובשות זמינות גם הן בחנויות וברשתות המזון וכוללות כגון שיטאקי, מאיטאקי, אוזנית, גביעונית (שנטראל), גושית (פורצ'יני) ופקועה.

מדגם פטריות מאכל הגדלות בר בישראל

שם הפטרייה שם מדעי
אורניה מצויה Suillus granulatus
אזנית הכלך Pleurotus eryngii
אחלמית ערומה Lepista nuda
פקועה מצויה Agaricus campesteris
דיואית מצויצת Coprinus comatus
נטופה ערבה Lactarius deliciosus

איך אוכלים פטריות והאם מותר לאכול פטריות טריות ללא בישול?

פטריות טריות או מיובשות אוכלים תמיד לאחר בישול.
יש הנוהגים לאכול פטריות פורטבלו, שמפניון או קרמיני טריות ללא בישול, אבל גם פטריות אלו יש צורך לבשל לפני אכילתן.

בישול עם פטריות טריות

פטריות טריות נוחות לשימוש במגוון דרכים. ניתן לקצוץ אותן ולהוסיף לתבשילי דגנים, דמויי דגנים, קטניות, מרק ירקות, או כתבשיל בפני עצמו לדוגמה עם בצל, שום, רוטב סויה ותבלינים.

כמו כן, פטריות טריות (לאחר בישול) יכולות להוות בסיס מצוין לפשטידות, קציצות או ממולאים.

בישול עם פטריות מיובשות

פטריות מיובשות בתבשילים דלי נוזלים ובמוקפצים: משרים פטריות יבשות במים רותחים עד התרככותן, חותכים לפסים או לקוביות, ומוסיפים לתבשילים שונים או הקפצה.

פטריות מיובשות במרקים ותבשילים עתירי נוזלים: חותכים פטריות יבשות לפסים או לקוביות ומוסיפים לתבשילים. צורת שימוש זו מתאימה לתבשילים בהם יש הרבה נוזלים, שהפטריות יכולות לספוג ולהתרכך.

תופעות לוואי באכילת פטריות

חלק מצרכני הפטריות, עלולים לחוות אי נוחות במערכת העיכול לאחר צריכת פטריות, כנראה עקב תכולת הסיבים האופיינית להן. יש כאלו שאכילת פטריות תגרום להם להופעת פריחה על העור.

השפעות בריאותיות של אכילת פטריות 

פטריות מכילות מגוון רכיבים הפועלים בהיבטים שונים לשמירה ולשיפור הבריאות.

פטריות מאכל או מרכיבים המצויים בהן נחקרו והממצאים המחקריים מצביעים על השפעות בריאותיות מבטיחות. אחד המרכיבים הנפוצים ביותר בפטריות הוא בטא-גלוקאן.

סביר להניח שפטריות הגדלות בר בסביבה הטבעית שלהן יהיו בעלות פוטנציאל בריאותי גבוה יותר מפטריות הגדלות בצורה מסחרית בתנאים מבוקרים. כל זה בהנחה שפטריות הבר אינן גדלות בסביבה רוויה במזהמים סביבתיים שונים.

השפעת רכיבי פטריות על מערכת חיסון ועל סרטן

רכיב פעילות אוכלוסיית מחקר
בטא גלוקאן
  • המרצה חיסונית
  • עיכוב צמיחת גידולים
  • מניעת התפתחות גרורות
מבחנה
לנטינאן ממקור פטריית שיטאקי השפעה נוגדת גידול בני אדם ובחיות

השפעת פטריות או מרכיבי פטריות על שומני דם ועל כולסטרול

סוג פטרייה או רכיב פעילות אוכלוסיית מחקר
בטא גלוקאן הפחתת רמות LDL כולסטרול בני אדם עם כולסטרול גבוה
אדריאטינין ממקור פטריית שיטאקי הפחתת רמות כולסטרול חולדות
סיבים שמקורם פטריות כגון מאיטאקי ושיטאקי
  • הפחתת רמות כולסטרול כללי
  • הפחתת רמות LDL כולסטרול
חולדות
מיצוי פטריית אוזנית צהובה השפעה נוגדת יתר שומני דם חולדות

השפעת פטריות או מרכיבי פטריות על סוכרת

סוג פטרייה או רכיב פעילות
פטריית אוזנית

הפחתת לחץ דם סיסטולי וגם דיאסטולי

הפחתת רמות גלוקוז

הפחתת רמות כולסטרול כללי

הפחתת רמות טריגליצרידים

אוכלוסיית מחקר: בני אדם: חולי סוכרת (גברים וגם נשים)

אלפא גלוקאן ממקור פטריית מאיטאקי

הפחתת משקל גוף

הפחתת רמות גלוקוז לאחר צום

הפחתת רמות חלבון מסוכרר

הפחתת רמות אינסולין

הפחתת רמות טריגליצרידים

הפחתת רמות כולסטרול

הפחתת רמות חומצות שומן חופשיות

הפחתת רמות מלאנואלדהיד (malondialdehyde) בכבד (מלאנואלדהיד מהווה סמן לנזק חמצוני)

עלייה משמעותית ברמות גליקוגן בכבד

עלייה בפעילות אנזימים נוגדי חמצון גלוטטיון פראוקסידאז וסופר אוקסיד דיסמוטאז

עליה ביכולת האינסולין להיקשר לתאי הכבד

אוכלוסיית מחקר: עכברים סוכרתיים

פטריית פקועה

שיפור משמעותי בעמידות לאינסולין

אוכלוסיית מחקר: בני אדם חולי סוכרת

בטא גלוקאן וגם אוליגוסכרידים

פעילות נוגדת סוכר

פעילות נוגדת טריגליצרידים

פעילות נוגדת כולסטרול

פעילות נוגדת טרשת עורקים

אוכלוסיית מחקר: חולדות סוכרתיות

השפעת פטריות על טרשת עורקים

סוג פטרייה פעילות אוכלוסיית מחקר
פטריית שימג'י מניעת התפתחות טרשת עורקים עכברים
פטריית פקועה מניעת התפתחות טרשת עורקים למרות רמות כולסטרול גבוהות בדם, הודות לריכוז הגבוה של נוגדי חמצון המצויים בפטרייה ארנבות

סוגי פטריות מאכל

חלק מפטריות המאכל כדוגמת פטריית שיטאקי או פטריית מאיטאקי, מסווגות גם בקטגוריית פטריות מרפא.
חלק מפטריות אלו מצויות בשווקים, בחנויות הטבע וברשתות המזון בישראל, בצורתן הטרייה או המיובשת.
פטריות שיטאקי, אזנית, שימג'י, שמפניון ופוטבלו ניתן למצוא בצורתן הטרייה. פטריות טריות אלו יכולות לשמש במגוון תבשילים והכנות מזון במטבח הבריא.

פטריות מאכל
שמות הפטרייה שם מדעי מידע נוסף

פטריית שיטאקי / שיטאקה

שם אנגלי: Shiitake mushroom

שם יפני: Shiitake

Lentinula edodes (לנטינולה אדודס)  

פטריית מאיטאקי / מאיטאקה

שם אנגלי: Maitake mushroom

שם יפני: Maitake

Grifola frondosa (גריפולה פרונדוסה) פטריית מאיטאקי מוכרת גם בשם הפטרייה המרקדת (dancing mushroom)  ונקראת גם ציפור העצים או תרנגולת העצים (Hen of the woods or Chicken of the woods)

פטריית אזנית (אוזנית)

שם אנגלי: Oyster mushroom

שם יפני: Hiratake (היראטאקי או היראטאקה)

Pleurotus spp. (אזנית)

קיימים מינים שונים של אזנית (Pleurotus spp.) המשמשים למאכל ולמרפא. להלן מדגם מינים נפוצים:

אזנית הצדף - פלאורוטוס אוסטראטוס  (Pleurotus ostreatus – oyster)

אזנית זהובה - פלאורוטוס ציטרינופילאטוס  (Pleurotus citrinopileatus – golden oyster)

אזנית הכלך - פלאורוטוס ארינג'י  (Pleurotus eryngii – king oyster). פטריית אזנית הכלך קיבלה את הכינוי מלך היער.

אזנית הפלפלון - פלאורוטוס ציסטידיוסוס  (Pleurotus cystidiosus)

חלק ממיני אזנית המצויים בשווקים וברשתות המזון משווקים תחת השם פטריית ירדן ויש המכנים אותן בשם כללי 'פטריות יער'.

פטריית רעמת האריה

פטריית השן המזוקנת

שם אנגלי:
lion's mane mushroombearded tooth fungus

שם יפני: Yamabushitake (יאמאבושיטאקי)

Hericium erinaceus (הריציום ארינצאוס)  

פטריית שימג'י / שימאג'י

שם אנגלי:
Shimeji mushroom

שם יפני:
Shimeji (שימג'י)

Hypsiziygus marmoreus (היפסיזיגוס מרמוריאוס)

תחת השם היפני שימג'י נמצא בישראל את השתיים הבאות:

בונאשימג'י (Bunshimeji) הנקראת גם פטריית אשור חומה (Brown beech mushroom)

בונאפישימג'י (Bunapishimeji) הנקראת גם פטריית אשור לבנה (White beech mushroom)

פטריית אנוקי / אנוקיטאקי

שם אנגלי:
Enoki mushroom Enokitake mushroom

שם יפני:
Enoki (אנוקי)Enokitake (אנוקיטאקי)

Flammulina velutipes (פלמולינה ולוטיפס) פטרייה זו נקראת גם פטריית מחט הזהב (Golden needle mushroom)

פטריית פקועת בלזיי / פקועה ברזילית

שם אנגלי: Agaricus blazei mushroom

Brazilian agaricus mushroom

שם יפני: Himematsutake  (היממאצוטאקי)

Agarikusutake (אגאריקוסוטאקי)

Kawarihiratake (קאוואריהיראטאקי)

שם סיני: Ji Song Rong (ג'י סונג רונג)

שם ברזילאי: Cogumelo do Sol (פטריית השמש)

Agaricus blazei (אגאריקוס בלזיי)

מידע נוסף: פקועת בלזיי מורילAgaricus blaze i Murill  אומצה ביפן, תורבתה ונכנסה לסל הפטריות המקומיות

פטריית שנטראל

פטריית גביעונית נאכלת

שם אנגלי:
Chanterelle MushroomGolden Chanterelle Mushroom

Cantharellus cibarius (קאנתארלוס סיבאריוס)

 

פטריית פורצ'יני

פטריית גושית נאכלת

שם אנגלי:
Porcini mushroom

Boletus edulis (בולטוס אדוליס)

 

פטריית אזנונית יהודה (אאוריקולריה)

פטריית אוזן העץ

שם אנגלי:
Wood Ear mushroom

Auricularia auricular judae

 

פטריית טרמלה

פטריית השלג

שם אנגלי:
Snow fungussnow mushroom

Tremella fuciformis (טרמלה פוציפורמיס)

 

פטריית נרתיקנית

פטריית קש

שם אנגלי
straw mushroom

Volvariella spp.

מצויים מינים שונים של נרתיקנית כגון נרתיקנית נאה  (Volvariella speciosa)
מין נרתיקנית נוסף: Volvariella volvacea

פטריית שיננית

פטריית קיפוד עץ

פטריית הקיפוד

שם אנגלי:
Hedgehog mushroomWood Hedgehog mushroom

Hydnum repandum  

האם ההשפעות הבריאותיות של הפטריות קיימות גם לאחר בישול?

כן, לפטריות יש השפעות בריאותיות גם לאחר בישול.

למי לא מומלץ לאכול פטריות?

יש כאלו שלא כדאי להם לאכול פטריות!

יש כאלו שסובלים מאי נוחות במערכת העיכול או מכאבי בטן, לאחר אכילת פטריות. במצב כזה יש היגיון להימנע מאכילת פטריות.

לעיתים, אי הנוחות או כאבי הבטן לא מופיעים לאחר אכילת כמות קטנה של פטריות.

למה אכילת פטריות עלולה לגרום לכאב בטן או לאי נוחות במערכת העיכול?

פטריות מכילות סיב שנקרא כיטין ואליו משייכים את ההשפעות הלא נעימות במערכת העיכול שבעקבות אכילת פטריות.

לעיתים כשיש אפשרות לקלף את שכבת כובע הפטרייה החיצונית, הפעולה הזו יכולה להפחית את ההשפעה העיכולית המטרידה. בפטריות כמו שמפניון או פורטבלו ניתן להסיר את שכבת הכובע החיצונית.

למה מומלץ לאכול פטריות?

מומלץ לאכול פטריות כי יש להן השפעות בריאותיות שונות על מערכת הלב וכלי הדם, על מערכת החיסון ועוד.

למה רבים אוהבים לאכול פטריית שיטאקי?

הרבה אוהבים לאכול פטריית שיטאקי כי הן אקזוטיות, יש להן מרקם בשרני ויש להן מוניטין רב בשמירה על הבריאות.

מה ההבדל בין פטריית שמפניון לבין פטריית פורטבלו?

ההבדל העיקרי בין פטריית שמפניון לפטריית פורטבלו הוא הצבע. פטריית שמפניון היא לבנה ופטריית פורטבלו חומה. הבדל נוסף יכול להיות בגודל הפטרייה שמשווק ונמכר בשווקים, לכן לעיתים נראה פטריות פורטבלו ענקיות.

גם פטריית שמפניון וגם פטריית פורטבלו הם זנים השייכים למין פטריות אחד שנקרא Agaricus bisporus.

האם למי שסובל ממצב של קנדידה מותר לאכול פטריות?

כן, מותר ואף רצוי לאכול פטריות במצב של קנדידה.

יש הטוענים כי במצב של קנדידה אסור לאכול פטריות כי הן מזינות את הקנדידה. לטענה הזו אין בסיס מחקרי. ההיפך הוא הנכון כי עדויות מחקריות מראות שפטריות מתאפיינות בפעילות נוגדת קנדידה.

סביר להניח שהטענה הזו על כך שאכילת פטריות לא טובה במצבי קנדידה היא כי במקרים מסוימים אכילת פטריות גורמת להפרעה ואי נוחות במערכת העיכול שמקושרת להשפעה של קנדידה.

עם זאת חשוב להבין שאלו הסובלים מאי נוחות במערכת העיכול בעקבות אכילת פטריות, רגישים למעשה לסיב שיש בפטריות והוא הגורם לאי נוחות עיכולית זו.

מהי הפטרייה הכי טעימה?

לטעמנו, הפטרייה הטעימה ביותר היא פטריית פורצ'יני. היא מקנה טעם וגם ארומה נהדרים לתבשילים שונים. גם המרקם שלה לאחר בישול מצוין.

אחד השימושים המוצלחים ביותר בפטריית פורצ'יני הוא בתבשיל ריזוטו.

מהי פטריית קרמיני?

פטריית קרמיני (cremini) או קרימיני (crimini) היא פטרייה חומה בעלת צבע זהה לפטריית פורטבלו הגדולה והבוגרת יותר.

בשונה מפטריית פורטבלו, פטריית קרמיני קטנה בגודלה ויש המכנים אותה מיני פורטבלו או בייבי פורטבלו.

בשווקים אפשר למצוא פטריית קרמיני בגודל קטנטן עד קטן.

גם פטריית קרמיני וגם פטריית פורטבלו שייכות למין בוטני זהה שנקרא Agaricus bisporus

מה זה קינוקו (kinoko)?

פירוש המילה קינוקו ביפנית הוא פטריות מיוחדות.

פטריות המוגדרות קינוקו כוללות מאיטאקי, שיטאקי, שימג'י ואחרות.

סיכום

פטריות הן מרכיב חשוב בתזונת האדם, הן מבחינה קולינרית והן מבחינה בריאותית.

ממצאים מחקריים מצביעים על השפעות בריאותיות שונות של פטריות מאכל.

פטריות טריות או מיובשות יש צורך לבשל לפני האכילה.

השימוש הקולינרי בפטריות מאכל, מגוון והוא יכול להיות פשוט מאוד או מתוחכם. הן יכולות לשמש תבלין בתבשילים, תוספת או מנה עיקרית בארוחה.

אם מתייחסים להשפעה הבריאותית של פטריות מאכל כחלק מתפריט מאוזן, פטריות מאכל הן למעשה מזונות פונקציונליים.

חשוב לזכור כי חלק מסוגי פטריות המאכל כוללים גם מינים רעילים ולכן יש להימנע מליקוט אקראי של פטריות בר. לכן, מומלצת רכישת פטריות טריות בחנויות המתמחות ברשתות המזון ובשווקים המחזיקים מיני פטריות מאכל מתורבתות. עם זאת, ניתן לצאת לליקוט פטריות בר בהדרכה ובהנחיית מומחים בתחום. בדרך זו ניתן ללמוד ולהכיר טוב יותר פטריות בר הראויות למאכל.





 

[Top]

המרכז לתזונה פונקציונלית פועל משנת 1993.

האתר מרכז ידע חשוב בתחומי תזונה נכונה, בריאה, מאוזנת ומבוססת מדע ומסורת, לרבות תזונה פונקציונלית, מזון פונקציונלי, דיאטה, מתכונים בריאים, תוספי תזונה, צמחי מרפא ותבלין.

התלמידים שלנו מתייחסים לאתר כסוג של אנציקלופדיה תזונתית וכמקור לקבלת תשובות מהימנות המבוססות על ניסיון רב שנים, לשאלות בנושאי תזונה.

אנחנו מזמינים אתכם להצטרף לקהילת החברים שלנו, ולקבל במתנה הרצאות מעשירות. ההרצאות מתקיימות אונליין ומיועדות לקהל הרחב ולקהל המקצועי, בהתאמה.

המרכז לתזונה פונקציונלית

לשליחת הודעה בווטסאפ:
 



תנאי שימוש
 תקנון דיוור מפת אתר

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

© כל הזכויות שמורות functional-nutrition.co.il יוסי וענת שבח ©
אין לעשות שימוש פומבי או מסחרי כלשהו בתכני האתר, כולל אך לא רק, העתקה, תקצור, שכפול, פרסום, הוצאה לאור, הכנסת שינויים, מכירה, הפצה או הצגה.
החומר המופיע באתר ניתן להורדה ולשימוש אישי בתנאי שישמרו זכויות היוצרים.


התכנים שבאתר ובעמודי הרשתות החברתיות שלנו, מיועדים לספק מידע בלבד ואינם מהווים הנחיה, המלצה או תחליף לאבחון וייעוץ מקצועי רפואי, תזונתי או טיפולי מכל סוג אחר.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape