Functional-Nutrition.co.il תזונה פונקציונלית - ניוזלטר תזונה פונקציונלית: גיליון מספר 4

 

אכניצאה ואשולציה בגן המרכז לתזונה פונקציונלית




אכניצאה פורחת בגן הטיפולי

Google

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape


דף הבית >> ניוזלטר תזונה פונקציונלית >> ניוזלטר תזונה פונקציונלית: גיליון מספר 4
 

 

תזונה פונקציונלית: גִליון מספר 4, יוני 2007

שלום לכולם

לפניכם הגִליון הרביעי של תזונה פונקציונלית.

מכירים אנשים המתעניינים באורח חיים בריא? שלחו אליהם את הניוזלטר והציעו להם להצטרף.

קריאה מהנה

יוסי שבח, נטורופת

נושאי הניוזלטר הנוכחי

  • חדשות מהגינה.
  • חדשות מהטלוויזיה.
  • חדשות מהשוק.
  • מלון מר.
  • דלקת עיניים.
    • דלקת חריפה של הלחמית (acute conjunctivitis).
    • טיפים למזונות פונקציונליים ולצמחי מרפא בדלקת הלחמית.
  • קיפודנית (Echinacea), על קצה המזלג. 

חדשות מהגינה

פריחת הקיפודנית (אכינציאה) מפארת את גינתנו, וצבעה הורדרד מוסיף לה חן רב. עץ הקפה לא מכזיב השנה והחל לפרוח, לאחר שבשנה החולפת לא פרח ולא נתן פירות (על זה נאמר קפה נטול קפאין).
אם כבר הזכרנו את הקפה תוכלו לקרוא על הדו קרב הממריץ בין הקפה השחור לקפה הלבן, בלחיצה כאן.
אנשי המקצוע מוזמנים לקרוא מאמר מקצועי על "
הקפה התימני והתה ההודי", בלחיצה כאן. 

חדשות מהטלויזיה

בימים האחרונים משודרת באחד מערוצי הטלוויזיה, פרסומת של אחד הבנקים. פרסומת זו מציגה את אלמנט היצירתיות ולצורך זה מתאר המפרסם את פרי האפרשזיף כשילוב של אפרסק ושזיף. אז נכון שפרי זה בעל ניחוח יצירתי, אך השם אפרשזיף, מקורו בטעות. שמו האמיתי של הפרי הוא נקטרינה והוא אינו הרכבה של אפרסק ושזיף.

חדשות מהשוק

ליצ'י (lychee)

פרי התפוח מזן ענה, מהראשונים להבשלה בין זני התפוח, מציף את השווקים ומתאפיין במרקם וטעם ייחודיים. גם פרי הליצ'י תפס את מקומו בין מדפי הפירות ותורם גם הוא מרקם, טעם וריח מיוחדים. פירות המנגו החלו מבצבצים בין דוכני הפירות ואפשר להתחיל ליהנות מטעמם ומהאפקט הבריאותי, הודות לנוגדי החמצון המצויים בהם. פרי המנגו מזן מאיה נחשב בין המשובחים אם לא המשובח ביותר ותכולת נוגדי החמצון שבו גבוהה ביותר, בפרט אם אוכלים אותו על קליפתו הדקה והצבעונית. ביקרנו בהודו בפסטיבל המנגו השנתי, בו הוצג מגוון רחב של זני מנגו. לקריאה על המנגו והפסטיבל לחצו כאן.

מנגו (mango)

מלון מר

בחודש יוני התקיים כנס של העמותה הישראלית לצמחי מרפא בנושא  מחלות עור וצמחי מרפא. בכנס זה נשאתי הרצאה בנושא "מלון מר ומחלות עור – מזון פונקציונלי או צמח מרפא?"

פרי המלון המר ידוע בהשפעתו כנוגד סוכרת והוא בעל מוניטין רב בקרב מטפלים בצמחי מרפא בתחום הסוכרת.

מלון מר

קהילת הפיליפינים בארץ, ובני שבט המנשה שעלו ארצה מחבל מיזורם בצפון הודו, הם הצרכנים העיקריים של מלון מר כמזון, והוא מהווה מצרך קבע בצלחתם. בני שבט המנשה נוהגים לחתוך את הפרי לעיגולים ולטגנם. זמן הטיגון משתנה ותלוי בטעם אישי. ככל שהטיגון ארוך יותר, טעמו המר של הפרי פוחת (אך עדיין טעמו מר).

הגבול המפריד בין מזון פונקציונלי ממקור צמחי לבין צמח מרפא, הוא גבול דק מאוד.

רבים מהמזונות הצמחיים, ובפרט אלו המוגדרים כמזונות פונקציונליים, משמשים גם כצמחי מרפא והם רשומים בספרות המקצועית כצמחי מרפא לכל דבר.

מאמר זה בא להציג פעילות אחרת ופחות ידועה של המלון המר: פעילותו במחלות עור. בנוסף, לחדד את הקשר בין מזונות פונקציונליים לצמחי מרפא.

למאמר המלא על המלון המר לחצו כאן

דלקת עיניים

קיימים סוגים שונים של דלקות עיניים כגון דלקת הלחמית (conjunctivitis), דלקת העפעף (blepharitis) ועוד. בניוזלטר זה אתמקד בדלקת הלחמית הנפוצה יותר בקרב האוכלוסייה.

מאחר וישנן מחלות עיניים מסוגים שונים, חשוב לקבל אבחנה מדויקת. האבחנה חשובה בפרט במקרים בהם עלולה להתפתח דלקת עיניים הכרוכה בסיבוכים העלולים לגרום לנזק בלתי הפיך לעיניים.

דלקת חריפה של הלחמית (acute conjunctivitis)

דלקת חריפה של הלחמית, לרוב נגרמת על ידי וירוסים, חיידקים או אלרגיה. על פי רוב דלקת זו אינה קשה וחולפת מאליה. חשוב לציין כי דלקת זו מדבקת מאוד ולכן מומלץ לשמור על היגיינת הידיים ועל שטיפתם בסבון לאחר מגע בעיניים.

מהי הלחמית (conjunctiva)?
הלחמית היא הקרום הרירי המכסה חלק מגלגל העין ואת חלקם הפנימי של העפעפיים.

תסמיני דלקת חריפה של הלחמית
תסמיני הדלקת כוללים עקצוץ וצריבה המלווים בדמעת ובגודש של כלי הדם בלחמית, דבר הגורם לאדמומיות העיניים האופיינית לדלקת זו.

לעיתים לאחר שנת הלילה, יופיע צבר של הפרשה מוגלתית בזוויות הפנימיות של העיניים.

 

טיפים למזונות פונקציונליים ולצמחי מרפא בדלקת הלחמית

דלקת הלחמית הנובעת מזיהום חיידקי או ויראלי
במצב בו הדלקת נובעת מגורם מזהם (חיידק או וירוס), מומלץ להשתמש בגורמים נוגדי זיהום כגון:

  • אכילת שום טרי בסלט או במטבל טחינה.
  • צמח הקיפודנית (echinacea) בבליעה של תמצית אלכוהולית.
  • צמח היופרזיה (euphrasia) בבליעה של תמצית אלכוהולית או כמוסות המכילות תמצית יבשה של הצמח.

דלקת הלחמית הנובעת מאלרגיה
במצב בו הדלקת נובעת מאלרגיה, מומלץ להשתמש בגורמים נוגדי אלרגיה כגון:

  • אכילת בצל מסוגים שונים, בפרט בצל סגול המכיל ריכוז גבוה של פלבנואידים המתאפיינים בפעילות נוגדת אלרגיה.
  • צמח היופרזיה (euphrasia) בבליעה של תמצית אלכוהולית או כמוסות המכילות תמצית יבשה של הצמח.

טיפול חיצוני בדלקת הלחמית
בנוסף לשימוש במזונות פונקציונליים ובצמחי מרפא בבליעה, ניתן להכין מיצוי מצמחים שונים כגון יופרזיה (euphrasia) ובבונג (matricaria). מהמיצוי ניתן להכין קומפרס או טיפות עיניים.

אופן הכנת המיצוי והשימוש בו
חלטו את היופרזיה היבשה או את תפרחות הבבונג במים רותחים, כסו למשך 30 דקות. לאחר  התקררות החליטה סננו את הנוזל, טבלו בו צמר גפן והניחו את הקומפרס על כל עין למשך 10 דקות 3 פעמים ביום. אפשרות אחרת קלה יותר היא מילוי בקבוקון בנוזל, והזלפת הנוזל לכל עין במהלך היום, 3 – 4 טיפות כל שעה – שעתיים. לצורך זה יש לרכוש בקבוקון המצויד בטפטפת. אין להשתמש בנוזל מעבר ליומיים. אם מתכננים להשתמש בנוזל גם ביום השני, יש לאחסנו במקרר כבר ביום הראשון.

 

קיפודנית (Echinacea), על קצה המזלג

קיפודנית / אכניצאה  (Echinacea)

רקע כללי
השם קיפודנית (Echinacea), מקורו ביוונית Echinos ופירושו בעברית קיפודי.

הקיפודנית גדלה באופן טבעי בצפון אמריקה, שם שימשה את ילידי אמריקה (אינדיאנים) כצמח הנפוץ ביותר לטיפול בחוליים שונים, בין היתר במחלות ומצבים זיהומיים.

קיימים תשעה מינים של קיפודנית, הנפוצים ביותר בשימוש קליני הם השלושה הבאים: קיפודנית צרת העלים (Echinacea angustifolia), קיפודנית ארגמנית (Echinacea purpurea), קיפודנית חיוורת (Echinacea pallida).

ניסיון טיפולי
מניסיוני הטיפולי, תמציות אלכוהוליות (Tincture) של קיפודנית (Echinacea) הן היעילות יותר משאר ההכנות השונות ובתנאי שאיכותן גבוהה והמינון הנלקח גבוה דיו.

מרכיבים פעילים עיקריים
הקיפודנית (Echinacea) מכילה מגוון רכיבים פעילים, בין הבולטים נמצא פוליסכרידים, פלבנואידים ואלקילאמידים.

קיפודנית (Echinacea) ומחקרים
אחת הבעיות העיקריות במחקרים השוללים את השפעת הקיפודנית (Echinacea), נובעת מהעובדה כי המינון הניתן נמוך בצורה משמעותית מהמקובל בשימוש הקליני. במחקרים  מסוימים המינון הניתן הוא שישית מהמינון הטיפולי המקובל. בנוסף לכך, ישנן בעיות נוספות כגון איכות המיצוי הצמחי, הן מבחינת ריכוזן והן מבחינת מין הקיפודנית ששימש להכנת המיצוי הצמחי. בכתבה "אנטי וירוס – מניעה  וטיפול נטורופתי במחלות החורף" הרחבתי מעט על אחד המחקרים השוללים. לעיון בכתבה זו, לחצו כאן.

נשמח לשמוע מכם תגובות על הניוזלטרים, כתבות שאהבתם במיוחד, מה הייתם רוצים לקרוא ועוד...

להתראות באתר ובניוזלטר הבא...

יוסי שבח

לקריאת ניוזלטרים קודמים לחצו כאן


+ הוסף תגובה חדשה
תגובות: (צפה ב-  תגובות בעמוד זה)
Loading בטעינה...
 
 



 





[Top]

תנאי שימוש דף הבית אודות תזונה פונקציונלית סיפורי מסע מאמרים מקצועיים כתבות צמחי מרפא מתכונים כתבו אלינו המרפאה - המרכז הטיפולי 
ניוזלטר תזונה פונקציונלית ונטורופתיה פורום מטפלים מקצועי דיאטת השעורה קורסים וסדנאות למטפלים ולקהל הרחב

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

© כל הזכויות שמורות functional-nutrition.co.il יוסי שבח ©
אין לעשות שימוש פומבי או מסחרי כלשהו בתכני האתר, כולל אך לא רק, העתקה, תקצור, שכפול, פרסום, הוצאה לאור, הכנסת שינויים, מכירה, הפצה או הצגה.
החומר המופיע באתר ניתן להורדה ולשימוש אישי בתנאי שישמרו זכויות היוצרים.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

לייבסיטי - בניית אתרים