תזונה פונקציונלית - איך מכינים ארטיק ביתי, טעים ובריא יותר?
דף הבית >> מתכונים בריאים >> קינוחים >> איך מכינים ארטיק ביתי, טעים ובריא יותר?

איך מכינים ארטיק ביתי, טעים ובריא יותר?

במתכון הזה נסביר איך להכין ארטיק בריא יותר וטעים. ארטיק קיבל כינויים שונים כגון קרחון או קרטיב.

יש מספר שיטות להכין ארטיקים טבעיים מחומרי גלם טבעיים ללא תוספת של חומרי לוואי כגון סוכר או צבעי מאכל. הכנת ארטיק טבעי, מאפשרת לשלב בתפריט משהו מתוק וטעים לשעת הצורך.

שיטה ראשונה להכנת ארטיק, מתבססת על שייק פירות או פירות מרוסקים או מגורדים בפומפיה. השיטה הראשונה היא המועדפת עלינו ועליה אנחנו ממליצים.

שיטה שנייה מבוססת על מיצי פירות טבעיים כגון מיץ תפוח עץ, מיץ רימון, מיץ גויאבה, מיץ מנגו, מיץ ענבים (תירוש) או כל מיץ טבעי אחר. על השיטה השנייה אנחנו פחות ממליצים כי ההשפעה הגליקמית שלה גבוהה יותר לעומת זו המבוססת על שייק פרי. ההשפעה הגליקמית של מיצים גבוהה יותר לעומת שייק כי בהכנת מיץ אנחנו מאבדים את מרבית הסיבים התזונתיים שיש בפרי המקורי.

יש אפשרות לעשות שימוש גם ברכז פרי כגון רכז תפוחי עץ (רכז סיידר), מדולל במים, אבל גם אפשרות זו פחות טובה בדומה לשימוש במיצי פירות.

מרכיבים 

  1. פירות כגון בננה, מנגו, פפאיה, שזיף, אפרסק, אגס, תפוח, אוכמניות, פטל, אוסנה, דומדמניות
  2. אגוזים, שקדים, זרעי צ'יה
  3. שברי מטבעות מסת קקאו 100% (אופציה)

כלים להכנה

    1. תבניות בצורת שלגון
    2. אם אין תבניות בצורת שלגון, אפשר לעשות שימוש בתבנית אינגליש קייק. אם עושים שימוש בתבנית אינגליש קייק, אנחנו ממליצים על תבנית מתכת או סיליקון

איך מכינים

השלבים בהכנת שלגון טבעי
טוחנים

לטחון את הפירות בבלנדר למרקם שייק. אם אין זמן לטחון פירות לשייק או אם אין בלנדר, אפשר לקנות רסק פירות מוכן.

במקרה כזה של רסק פירות מוכן, כדאי לקנות כזה שמכיל 100% פרי, ללא חומרי לוואי כגון תוספת סוכר.

מוזגים לתבניות למזוג את השייק לתבניות ארטיק או לתבנית אינגליש קייק מרופדת בנייר אפייה
מוסיפים תוספות להוסיף אגוזים או שקדים וגם זרעי צ'יה אל השייק שבתוך התבניות. אם רוצים, בשלב זה אפשר להוסיף שברי מטבעות מסת קקאו 100%
מכסים לכסות את תבניות השלגון במכסים הייעודיים. אם השייק נמזג לתבנית אינגליש קייק, יש לשים מקלות עץ במרווחים שיאפשרו לאחר ההקפאה, חיתוך למעין שלגונים
מקפיאים להעביר להקפאה למשך מספר שעות ולאחר מכן השלגונים יהיו מוכנים

האם אפשר לאכול ארטיק טבעי באופן חופשי ללא הגבלה?

גם שלגונים טבעיים מומלץ לאכול בהגבלה.

הם אמנם טבעיים ובריאים יותר מאלו שהוסיפו להם סוכר או צבעי מאכל, אבל הם עדיין מכילים כמות לא מועטה של סוכר שנמצא באופן טבעי בפירות שמרכיבים אותם.

למה ארטיק טבעי עדיף יותר מבחינה בריאותית, לעומת ארטיק קנוי?

שלגונים טבעיים בהכנה ביתית עדיפים על פני שלגונים קנויים כי אנחנו שולטים על חומרי הגלם להכנתם ויודעים בדיוק מה הם מכילים.

השלגונים במתכון זה, מכילים גם אגוזים, שקדים או זרעי צ'יה המהווים מקור לשומנים. תוספת מרכיבים שומניים אלו לשלגונים, מסייעת להפחתת ההשפעה הגליקמית של הסוכרים שמצויים באופן טבעי בפירות.

מילון מונחים: שלגון, קרחון, קרטיב או ארטיק, מה הם ואיך נכון לומר על פי האקדמיה ללשון עברית?

 

שלגון

המילה שלגון מתייחסת לשני מוצרים:

מוצר אחד הוא גלידה על מקל שנקרא שלגון גלידה.

מוצר שני הוא קרח ממותק על מקל שנקרא שלגון קרח.שלגון קרח מבוסס לרוב על מים להם הוסיפו סוכר ומרכיבים נוספים כמו צבעי מאכל.יש שלגוני קרח שמכילים מרכיבים נוספים כגון סוכריות שגם הן מכילות סוכר וצבעי מאכל.בין הדוגמאות המוכרות של שלגוני קרח אפשר לציין שלגון רמזור או שלגון אבטיח.

עם זאת, שלגון קרח, יכול להיות מבוסס על מיץ פרי טבעי ללא תוספות אחרות.

שלגון גלידה מבוסס על גלידה המבוססת על מספר מרכיבים רב יותר מזה שמכיל שלגון קרח.

גלידה, המרכיב העיקרי שמכיל שלגון גלידה מכילה מרכיבי חלב (יוגורט או שמנת), שומן, סוכר, שוקולד, חומרי טעם וריח.

יש גלידות בהן במקום חלב, משלבים משקה סויה המכונה חלב סויה.

קרחון

קרחון הוא מילה נרדפת למילה שלגון.

יש הנוהגים לעשות שימוש במילה קרחון במקום שלגון, אם כי היא נפוצה פחות.

ארטיק

ארטיק הוא שם מסחרי של חברה שבעבר ייצרה שלגונים.

יש המשתמשים במילה ארטיק כדי לתאר שלגון שמבוסס על גלידה.

קרטיב

קרטיב הוא שם מסחרי של חברה שבעבר ייצרה שלגונים.

יש המשתמשים במילה קרטיב כדי לתאר שלגון שמבוסס על מיץ, כלומר קרחון.

אם כך, נראה שאפשר לעשות שימוש בכל אחת מהמילים האלו לתיאור מוצר שלגון, בין אם הוא מיוצר במפעל ובין אם הוא מיוצר בעבודת יד בבית.

כל אחת מהמילים האלו, שלגון, קרחון, קרטיב או ארטיק מוכרות ומובנות לרוב.

אם לדייק יותר, לשלגון שלנו במתכון הזה אפשר לקרוא שלגון פרי טבעי או שלגון פירות טבעי.

מזון פונקציונלי במתכון זה

  • פירות עשירים בסיבים תזונתיים התורמים לבריאות מערכות שונות כמו מערכת העיכול
  • פירות עשירים גם בפיטוכימיקלים כגון פלבונואידים הפועלים כנוגדי חמצון ונוגדי דלקת
  • אגוזים ושקדים מכילים ריכוז גבוה של חומצות שומן מקבוצת אומגה 9, להם משויכת פעילות מגינה על בריאות הלב וכלי הדם
  • זרעי צ'יה עשירים בסיבים תזונתיים התורמים לבריאות מערכות שונות כמו מערכת העיכול
  • זרעי צ'יה עשירים גם בחומצות שומן מקבוצת אומגה 3, להם משויכת פעילות נוגדת דלקת, והשפעה בריאה על המוח, הלב וכלי הדם




 

[Top]

המרכז לתזונה פונקציונלית פועל משנת 1993.

האתר מרכז ידע חשוב בתחומי תזונה נכונה, בריאה, מאוזנת ומבוססת מדע ומסורת, לרבות תזונה פונקציונלית, מזון פונקציונלי, דיאטה, מתכונים בריאים, תוספי תזונה, צמחי מרפא ותבלין.

התלמידים שלנו מתייחסים לאתר כסוג של אנציקלופדיה תזונתית וכמקור לקבלת תשובות מהימנות המבוססות על ניסיון רב שנים, לשאלות בנושאי תזונה.

אנחנו מזמינים אתכם להצטרף לקהילת החברים שלנו, ולקבל במתנה הרצאות מעשירות. ההרצאות מתקיימות אונליין ומיועדות לקהל הרחב ולקהל המקצועי, בהתאמה.

המרכז לתזונה פונקציונלית

לשליחת הודעה בווטסאפ:
 



תנאי שימוש
 תקנון דיוור מפת אתר

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

© כל הזכויות שמורות functional-nutrition.co.il יוסי וענת שבח ©
אין לעשות שימוש פומבי או מסחרי כלשהו בתכני האתר, כולל אך לא רק, העתקה, תקצור, שכפול, פרסום, הוצאה לאור, הכנסת שינויים, מכירה, הפצה או הצגה.
החומר המופיע באתר ניתן להורדה ולשימוש אישי בתנאי שישמרו זכויות היוצרים.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape