לאחר לעיסת כורכום טרי מוגברת הפרשת רוק בחלל הפה, ומופיעה תחושת 'חריפות' מתונה – עקצוץ עדין בלשון, ללא תחושת 'בעירה'. חריפות זו אינה מורגשת כשהכורכום משולב במזון, ולכן הוא מתאים לכל צורת בישול והגשה.
כורכום טרי מהווה מזון פונקציונלי רב ערך כחלק מטיפול בדלקות שונות, כולל דלקות מפרקים. כורכומין, רכיב המצוי בכורכום, פועל כנוגד דלקת ע"י עיכוב פעילותו של האנזים ציקלואוקסיגנאז-2 (COX2). בנוסף, שמן כורכום מעכב פרוסטגלנדינים מסוג אי-2 (PGE2); מייחסים פעילות מוגברת זו לרכיבים בשמן הנדיף.
אז מה עושים עם כורכום טרי?
- מגרדים את הכורכום הטרי ומוסיפים לסלט, לתבשיל, לשייק, לדייסה.
- חותכים לעיגולים את הכורכום הטרי ומוסיפים לבישול מרק, ככל ירק אחר.
- כובשים את הכורכום הטרי יחד עם ירקות שונים.
- קוצצים את הכורכום הטרי ומוסיפים מים רותחים כמשקה חם (מומלץ עם זנגביל והל – אפשר גם דבש).
2 בננות בשלות
6 כפות שיבולת שועל גסה
2 כוסות משקה סויה/אורז/שקדים/שיבולת שועל
4 כפות אוכמניות/דומדמניות שחורות קפואות (הקפואות זמינות כל השנה)
6-3 כפות כורכום טרי(*) קצוץ (אין צורך לקלוף את הכורכום)
1/8 כפית פלפל שחור טחון
(*) אם כורכום טרי אינו זמין, ניתן להשתמש בכורכומביט, מוצר ייחודי המכיל מיצוי מכורכום טרי בריכוז 1:1, ומועשר בכורכומינואידים.
מינון: 10-30 טיפות.
תוספות
את הבננות ניתן להחליף בפרי מתוק אחר כגון תפוח/אגס
להמתקה נוספת ניתן להוסיף כפית דבש או 3 – 4 תמרים
ניתן להוסיף 1/2 כפית ג'ינג'ר טרי קצוץ
אופן ההכנה
לערבל את כל המרכיבים יחד עם כורכום טרי בבלנדר עד קבלת מרקם אחיד.
הערות
השייק עם כורכום טרי הוא מתכון המתאים לקיץ
במהלך ערבול המרכיבים בבלנדר ובסיומו, הצבע השולט הוא ארגמן/סגול הודות לאוכמניות/דומדמניות. כעבור כ-15 דקות יבוא לידי ביטוי צבע הכורכום הטרי וצבע השייק יקבל גוון צהבהב. ככל שיעבור הזמן, יתחזק הגוון הצהוב.
חיתוך כורכום טרי בידיים חשופות יצבע אותן ואת קצות הציפרניים בצהוב. ניתן להשתמש בכפפות למניעה, אם כי המגע בכורכום הטרי, זליגת העסיס הכתום והצביעה, מהווים חלק מחוויית ההתעסקות בכורכום.
להסרת הצבע הצהוב של הכורכום, שנותר ביידיים כתוצאה מחיתוך של כורכום טרי, ניתן להיעזר בלימון.
אוכמניות ודומדמניות שחורות מכילות ריכוז גבוה מאוד של פוליפנולים, הפועלים גם הם כנוגדי דלקת.