תזונה פונקציונלית - DPA וזמינות אומגה 3 בקרב צמחונים וטבעונים

Functional-Nutrition.co.il

המרכז הישראלי לתזונה פונקציונלית ונטורופתיה


                 


 







אכניצאה פורחת בגן הטיפולי

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

אכניצאה ואשולציה בגן המרכז לתזונה פונקציונלית

דף הבית >> תזונה פונקציונלית >> מאמרים מקצועיים ומחקרים >> DPA וזמינות אומגה 3 בקרב צמחונים וטבעונים

DPA - חומצה דוקוספנטאנואית

DocosaPentaenoic Acid

וזמינות אומגה 3 בקרב צמחונים וטבעונים

כולם שמעו על חומצות שומן מקבוצת אומגה 3

הרוב שמעו על חומצות השומן EPA ו- DHA
EPA - EicosaPentaenoic Acid
DHA - DocosaHexaenoic Acid
 
מעט שמעו על חומצת השומן DPA -  DocosaPentaenoic Acid
 
בכתבה זו אסביר על חומצת השומן DPA ובפרט על הזמינות הביולוגית של אומגה 3 ממקור צמחי.

סיכון למחסור באומגה 3 בקרב צמחונים וטבעונים

אחת המגבלות בתזונת צמחונים ובפרט טבעונים, הוא מחסור בחומצות שומן מקבוצת אומגה 3.
 
צריכה קבועה של זרעי פשתה וזרעי צ'יאה המכילים ריכוז גבוה מאוד של חומצה אלפא לינולנית, פותרת את הבעיה מתוך הנחה שחומצת שומן זו נספגת במערכת העיכול.
 
עם זאת, קיים ספק לגבי יכולת גופינו להמיר חומצת שומן זו לחומצות שומן EPA ו – DHA המצויות באופן טבעי בדגים וחיוניות לשמירה על תפקוד ובריאות תקינים.

 

אחוז ההמרה של חומצה אלפא לינולנית 
(אומגה 3 ממקור צמחי)
חלק מהחומצה האלפא לינולנית המצויה במקורות צמחיים מומרת בגופינו ל - EPA ו – DHA, אך הדעות חלוקות בנוגע לאחוז ההמרה.

במחקר אחד דווח על 15% ולעומת זאת במחקר אחר דווח על 0.2%. בשני המקרים דווח כי ההמרה ל – DHA הייתה נמוכה ביותר בהשוואה ל – EPA.

על פי מקור נוסף, אחוז ההמרה של החומצה האלפא לינולנית ל – EPA שווה ל – 5% ול – DHA עד 0.5%.

 

זמינות ביולוגית של חומצות שומן 
מקבוצת אומגה 3
במחקר בהשתתפות קבוצת כבאים נמצא כי בליעת כמוסות שמן דגים במינון יומי של 0.6 גר' או 1.2 גר', הובילה לעליה משמעותית ברמות EPA (חומצה איקוספנטאנואית) ו – DHA (חומצה דוקוסהקסאנואית) בתאי הדם האדומים. חומצות השומן EPA ו - DHA ידועות בהשפעתן הבריאותית בבני אדם, בפרט במחלות לב וכלי דם.

כשקיבלו הכבאים כמוסות שמן פשתה במינון יומי של 2.4 גר' או 3.6 גר', נראתה בתאי הדם האדומים עלייה של  ALA(חומצה אלפא לינולנית), EPA ו - DPA (חומצה דוקוספנטאנואית), אך לא חלה עליה ברמות DHA. תוצאות מחקר זה מעידות על המרה מספקת של ALA לתוצריה (EPA  ו - DPA).

חומצת השומן DPA

חומצת השומן DPA היא תוצר ביניים בין EPA ל – DHA. כלומר, היא נוצרת מ – EPA.

מתוצאות מחקרים במבחנה נראה כי DPA יכולה להפוך חזרה ל – EPA ברקמות מסוימות, אך לא מומרת ל - DHA.
 
במחקרים בחיות נראה כי DPA הופכת ל – DHA בכמויות קטנות ובעיקר בכבד.
אין הרבה מחקרים על DPA מאחר ושכיחותה במזון מוגבלת. עם זאת, על פי המידע הקיים לחומצת שומן זו יש השפעות בריאותיות.

 
במחקר על דם ארנבת נראה כי DPA מעכבת אגרגציה של טסיות דם (דילול דם) ביעילות גבוהה יותר בהשוואה ל – EPA ו – DHA.
כמו כן, נראה כי  DPA פועלת בעוצמה רבה יותר על מנגנונים חשובים בתהליך ריפוי פציעה, לעומת EPA.

 
בנוסף לכך, DPA יכולה להפחית ירידה בתפיסת מיקום מרחבי (spatial learning) התלויה בגיל ובטווח הארוך אף להעצים יכולת זו.  
 
המאמר מבוסס על הספר: 'נפלאות התזונה הפונקציונלית',
מאת: ד"ר יוסי שבח (בתהליכי הוצאה לאור)
לפרטים נוספים - לחצו כאן


+ הוסף תגובה חדשה
תגובות:
Loading בטעינה...
 
 


 



[Top]

תנאי שימוש דף הבית אודות תזונה פונקציונלית סיפורי מסע מאמרים מקצועיים כתבות צמחי מרפא מתכונים כתבו אלינו המרפאה - המרכז הטיפולי 
ניוזלטר תזונה פונקציונלית ונטורופתיה פורום מטפלים מקצועי דיאטת השעורה קורסים וסדנאות למטפלים ולקהל הרחב

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

© כל הזכויות שמורות functional-nutrition.co.il יוסי שבח ©
אין לעשות שימוש פומבי או מסחרי כלשהו בתכני האתר, כולל אך לא רק, העתקה, תקצור, שכפול, פרסום, הוצאה לאור, הכנסת שינויים, מכירה, הפצה או הצגה.
החומר המופיע באתר ניתן להורדה ולשימוש אישי בתנאי שישמרו זכויות היוצרים.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

לייבסיטי - בניית אתרים