Functional-Nutrition.co.il תזונה פונקציונלית - זרעי צ'יאה (מרוה היספנית) מול זרעי פשתה (פשתן) - מזון פונקציונלי

          סמינר לקהל הרחב שוחר הבריאות      
  סמינר בריאות העצם   דיאטת סלק (סמינר)  דיאטת סלק למטפלים   סמינר לחיזוק מערכת החיסון           קורס למטפלים       סמינר לקהל הרחב
                                                                                                      

 

אכניצאה ואשולציה בגן המרכז לתזונה פונקציונלית




אכניצאה פורחת בגן הטיפולי

Google

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape


דף הבית >> כתבות >> זרעי צ'יאה (מרוה היספנית) מול זרעי פשתה (פשתן) - מזון פונקציונלי
 
Bookmark and Share

זרעי צ'יאה (מרוה היספנית) מול זרעי פשתה (זרעי פשתן) כמזון פונקציונלי

מאת: ד"ר יוסי שבח Ph.D, R.Na, נטורופת מומחה בתזונה פונקציונלית ובצמחי מרפא

הקדמה


זרעי פשתה (זרעי פשתן) וזרעי מרווה היספנית (צ'יאה) הם בין המקורות העיקריים לחומצה לינולנית, ומקור צמחי לחומצות שומן מקבוצת אומגה 3.

יתרון זרעי צ'יאה על פני זרעי פשתה (שהרכבם דומה) נובע עקב נוכחות מעכבי תזונה בזרעי פשתה (כפי שיפורט בהמשך).
 

זרעי צ'יאה

שם עברי מדעי: מרוה היספנית

שם בוטני: Salvia hispanica

שם אנגלי: Chia

משפחה: שפתניים (Lamiaceae / Labiatae)

זרעי פשתה (זרעי פשתן)

שם עברי מדעי: פשתה תרבותית

שם בוטני: Linum usitatissimum

שם אנגלי:Flax / Linseed

משפחה: פשתיים (Linaceae)
 

צריכת אומגה 3

חשיבות צריכת חומצות שומן מקבוצת אומגה 3 מושרשת מזה זמן בקרב העוסקים בתזונה ובקרב הציבור הרחב.
המקורות הבולטים לחומצות שומן אלו הם דגי ים כגון סול, סלמון, מקרל, טונה, הליבוט, בקלה וסרדינים. דגים אלו מכילים את חומצות השומן מסוג EPA ו – DHA הנחשבות כפעילות יותר מבחינה ביולוגית בהשוואה לחומצה אלפא לינולנית המצויה במקורות צמחיים.
מזונות שמקורם מן הצומח מכילים חומצה אלפא לינולנית, אך אינם מכילים חומצות שומן EPA ו- DHA בצורתן החופשית.

זרעי פשתה (פשתן) וזרעי מרווה היספנית (צ'יאה) הם בין המקורות העיקריים לחומצה לינולנית, ומקור צמחי לחומצות שומן מקבוצת אומגה 3, לאלו שאינם צורכים מזון מן החי.

במקורות שונים מציינים את עליונות זרעי צ'יאה על פני זרעי פשתה (שהרכבם דומה) עקב נוכחות מעכבי תזונה בזרעי פשתה: גליקוזיד רעיל שנקרא לימארין (limarin) וגורם המעכב ויטמין 6B. בנוגע לבטיחות בצריכת זרעי פשתה אצל בני אדם הדעות חלוקות. בכל אופן שתי כפות זרעים ליום נחשבות בטוחות ויעילות מבחינה בריאותית. חשוב לציין כי חימום הזרעים מנטרל מעכבי תזונה אלו. בתזונה האתיופית המסורתית נהוג לקלות את זרעי הפשתה לפני השימוש התזונתי.

מצויים שני זנים של זרעי פשתה וזרעי צ'יאה: כהה ובהיר. ערכם התזונתי דומה, למעט תכולה גבוהה יותר של פיגמנטים בזן הכהה. בהשוואה המוצגת להלן ניתן לראות כי קיימים הבדלים בין שני סוגי הזרעים, כך שמומלץ לצרוך משניהם.

השוואת ערכים תזונתיים פונקציונליים בין זרעי פשתה (פשתן) לבין זרעי צ'יאה ב – 100 גרם זרעים:

 

 

פשתה

זרעי צ'יאה

כלל השומנים (גרם)

42 

30.7

חומצה אלפא-לינולנית (גרם)

22.8

17.5

חומצה לינולאית (גרם)

5.9

5.8

חומצה אולאית (גרם)

7.3 

כלל הסיבים (גרם)

27.3

37.7

סידן (מ"ג)

255 

631 

ברזל (מ"ג)

5.7 

אין נתונים

מגנזיום (מ"ג)

392 

אין נתונים

זרחן (מ"ג)

642 

948 

אשלגן (מ"ג)

813 

160 

נתרן (מ"ג)

30 

19 

אבץ (מ"ג)

4.3

3.5 

חומצה פולית (מק"ג)

87 

אין נתונים 

 

זרעי פשתה (פשתן) לעומת שמן פשתה

ישנו הבדל משמעותי בין זרעי פשתה לבין שמן פשתה.

זרעי פשתה (פשתן) מכילים מגוון חומרים שונים (כדוגמת ליגננים) בנוסף לחומצות השומן המהוות את המרכיב העקרי בשמן הפשתה (שמן פשתה מכיל ליגננים, אך בכמות מועטה יחסית). ליגננים הם נוגדי חימצון ובנוסף לכך הופכים על ידי חיידקי המעי הידידותיים לפיטואסטרוגנים.

ישנה עדות לקשר בין חומצת שומן לינולנית (שמקורה במזונות שונים לרבות מזון מן החי) לצמיחה מוגברת של תאי סרטן הערמונית. בעקבות כך יצאה בת קול האוסרת על חולי סרטן הערמונית לצרוך זרעי פשתה. חשוב לציין שהמחקר לא נעשה על זרעי פשתה, כמו כן לא יצאו מסקנות גורפות ממחקרים אלו.

השפעות פונקציונליות של זרעי פשתה (פשתן) בגיבוי מדעי

הפחתת רמות כולסטרול
דילול דם (עיכוב צימות טסיות דם)
עיכוב צמיחה של גידולי שד
הפחתת סמנים מוקדמים של סיכון לסרטן שד וסרטן מעי גס

השפעות פונקציונליות של זרעי צ'יאה בגיבוי מדעי

הפחתת לחץ דם
הפחתת רמות המוגלובין מסוכרר
הפחתת כולסטרול
עיכוב צמיחת גידול וגרורות

הערה בנוגע לשימוש המומלץ בזרעי צ'יאה

חשוב לציין כי הכתבה על זרעי צ'יאה מתייחסת לזרעים השלמים ולא לשמן המופק מהם, לרבות ההשפעות הפונקציונליות המגובות מדעית ומוזכרות בכתבה.


 

זרעי צ'יאה (מרוה היספנית) מול זרעי פשתה (זרעי פשתן) כמזון פונקציונלי


Go Back  Print  Send Page
 
 



 





[Top]

תנאי שימוש דף הבית אודות תזונה פונקציונלית סיפורי מסע מאמרים מקצועיים כתבות צמחי מרפא מתכונים כתבו אלינו המרפאה - המרכז הטיפולי 
ניוזלטר תזונה פונקציונלית ונטורופתיה פורום מטפלים מקצועי דיאטת השעורה קורסים וסדנאות למטפלים ולקהל הרחב

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

© כל הזכויות שמורות functional-nutrition.co.il יוסי שבח ©
אין לעשות שימוש פומבי או מסחרי כלשהו בתכני האתר, כולל אך לא רק, העתקה, תקצור, שכפול, פרסום, הוצאה לאור, הכנסת שינויים, מכירה, הפצה או הצגה.
החומר המופיע באתר ניתן להורדה ולשימוש אישי בתנאי שישמרו זכויות היוצרים.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

לייבסיטי - בניית אתרים