מהו מזון מלא?

תוכן העניינים

מזון מלא הוא לא רק דגנים מלאים. מזון מלא הוא אחד מעמודי התווך של תזונה פונקציונלית. כלומר, מדובר על מזון שעבר מינימום עיבוד ושומר על כלל מרכיביו החשובים והבריאים.

ההבנה הרווחת בנוגע למזון מלא מתייחסת בעיקר לדגנים. כלומר, דגן מלא הוא כזה שזרעיו לא עברו ליטוש מסיבי ועדיין מכילים מספר שכבות העתירות בסיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים ומגוון רחב של פיטוכימיקלים התורמים לבריאות.

אם כך, מהו מזון מלא?

בהגדרות של תזונה פונקציונלית ומזונות פונקציונליים, המושג ‘מזון מלא’ הוא לא רק אכילת דגנים מלאים, אלא התייחסות רחבה יותר לכלל חלקי המזון בקבוצות המזון השונות.

להלן מספר דוגמאות להגדרה ולצריכת ‘מזון מלא’:

  • הקפדה על אכילת ירקות ופירות על קליפתם, לרבות כאלו שלא נהוג לאכול את קליפתם כגון סלק ומנגו
  • אכילת ענבים על קליפתם ועל זרעיהם
  • אכילת רימון על זרעיו
  • מתן דגש רב יותר לצריכת אגוזים, שקדים וזרעים כגון זרעי פשתה וזרעי צ’יאה (מרווה), על פני שמנים המופקים מהם

אכילת ‘מזון מלא’ על פי הדוגמאות שהוצגו לעיל, מגדירה מזון פונקציונלי ומציגה כיצד ניתן להפיק בצורה מיטבית את איכויות המזון המצויים על שולחננו ולקדם בריאות.