ז’רז’יר הוא שם נפוץ לצמח גרגיר הנחלים. הוא שייך למשפחת המצליבים, משפחה מיוחסת בקבוצת הירקות הבריאים. למרות המוניטין שרכש כמרכיב מרכזי בסוגי סלט שונים, זמינות גרגיר הנחלים בשווקים לא גבוהה.
מאחר והוא לא זמין כל כך, נוכל לעשות שימוש בשני ירקות עליים אחרים זמינים יותר ובעלי יתרונות דומים, רוקט או רשאד.
רוקט או רשאד כתחליפי ז’רז’יר
רוקט ורשאד הם ירק עלים נפוצים למאכל במטבח התימני. שניהם שייכים גם הם למשפחת המצליבים ורוקט נקרא בפי יוצאי תימן גרגיר או ג’רג’יר.
סביר להניח כי בתימן נהגו לאכול את גרגיר הנחלים ולאחר שעלו לישראל, עם הזמן עברו לאכול רוקט ורשאד שהיו זמינים להם.
יתרונות ז’רז’יר
ירקות ממשפחת המצליבים, לרבות ז’רז’יר, רוקט או רשאד, מכילים מגוון מרכיבים נוגדי סרטן כגון גלוקוזינולאטים
מה הטעם של גרגיר הנחלים?
לגרגיר הנחלים יש טעם מריר מעודן ויש לו גם חריפות האופיינית לירקות מסוימים ממשפחת המצליבים.
מתכונים בריאים המכילים גרגיר
סלט גרגיר אנחנו מכינים על בסיס רוקט או רשאד בתוספת עגבניות ועם אופציה להוסיף מרכיבים נוספים כמו בצל סגול. אפשר להוסיף גם אגוזים, שקדים ופרי במידה והסלט הבסיסי חריף מדי.