חומץ נחשב בעל השפעות בריאותיות בתחומים שונים ובחלק מהם יש ביסוס מדעי לכך.
באנגלית חומץ נקרא vinegar. משמעות המילה vinegar שמקורה בצרפתית, היא יין חמוץ.
ניתן להכין חומץ כמעט מכל מקור המכיל פחמימות כגון משקה אלכוהולי (בירה ויין), פירות, סירופ טבעי (דבש, מולסה ומייפל), דגנים, תפוחי אדמה ומי גבינה.
בייצור חומץ, ישנם תהליכי התססה מהירים ואיטיים. באופן מסורתי נעשה שימוש בתהליך התססה איטי אשר נמשך לאורך שבועות וחודשים, המאפשר הצטברותם של חיידקי החומצה האצטית. בתעשייה משתמשים בתרבית מוכנה ומגיעים באמצעותה להתססה מהירה בת שעות עד ימים ספורים.
בשלב הראשון בתהליך ההחמצה, הפחמימות שבמזון עוברות תסיסה באמצעות שמרים, והסוכרים הופכים לאלכוהול. בשלב השני חיידקי חומצה אצטית הופכים את האלכוהול לחומצה אצטית ומתקבל חומץ, בעל הטעם החמוץ האופייני.
רכיבים נוספים בחומץ: ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, פוליפנולים וחומצות אורגניות.
סוגי חומץ
סוג החומץ | מקור |
חומץ בלסמי | מודנה איטליה |
חומץ יין אורז | אסיה |
חומץ קוקוס וקנה סוכר | הודו ופיליפינים |
חומץ תמרים | המזרח התיכון |
חומץ תפוחים | אירופה |
חומץ שרי | ספרד |
השימוש בחומץ תפוחים נפוץ מזה שנים בקרב טבעונים, צמחונים ושוחרי בריאות שמאז ומתמיד ייחסו לו השפעות בריאותיות כגון עזרה בירידה במשקל.
שימושים תזונתיים עם חומץ
- השריית תבלינים ליצירת חומץ מתובל שישמש כתבלין למזונות
- השריית צמחי מרפא לצורך מיצוי מרכיבים פעילים שיש בהם לשימוש בריאותי
- כבישת ירקות מסוגים שונים, בחומץ ואכילתם לצד ארוחה. לדוגמה, מתכון להכנת צנוניות מוחמצות בחומץ
- תיבול מזונות כמו סלט
יתרונות חומץ
בתנאים מסוימים, חומץ מסייע בהפחתת התגובה הגליקמית ובשיפור הרגישות לאינסולין. להרחבה בנושא, במאמר על חומץ וירידה במשקל.