כורכום: מעל 100 מרכיבים פעילים שמועילים לגוף ולנפש
כורכום טרי או יבש הוא תבלין וצמח מרפא מופלא, אבל צריך לדעת איך הכי טוב להשתמש בו במטרה ליהנות מהיתרונות שלו בצורה הטובה ביותר, וכדאי גם לדעת מה החסרונות שלו.
במאמר הזה נספק לכם מידע ותמונה רחבה יותר שתשפר את ההבנה שלכם על כורכום, על מנת שתוכלו לעשות את הבחירה הטובה ביותר עבורכם.
מזה אלפי שנים, תזונה מסורתית בתרבויות שונות, לרבות רפואות מסורתיות כגון רפואה אוירוודית, כורכום משמש כתבלין וכצמח מרפא למגוון רחב של מצבי בריאות. כתבלין, כורכום משולב בתערוכות תבלינים מסורתיות כגון חווייג’ מרק או עמבה, ובמסגרת טיפולי נטורופתיה, הוא תבלין וצמח מרפא שנטורופת עשוי להמליץ עליו.
המידע המרתק על כורכום נמצא בכתבים עתיקים, בספרות מקצועית, לרבות מאמרים מקצועיים ומחקרים.
לא לחינם זכה כורכום לכינויים ‘תבלין הזהב’ (the golden spice) או ‘הזהב ההודי’ (the indian solid gold).
כורכום שייך למשפחת הזנגביליים (Zingiberaceae), אליה משתייך גם ג’ינג’ר.
את הכורכום הטרי שצבעו בגוון כתוב, יוסי נוהג לכנות ג’ינג’ר ג’ינג’י כי לשניהם יש תכונות בריאותיות דומות, יש דימיון מסוים בצורה החיצונית שלהם ושניהם שייכים לאותה משפחה.
יתרונות וסגולות בריאותיות של כורכום או כורכומין
כורכום הוא אחד מצמחי המרפא הנחקרים ביותר וממצאים מחקריים עליו ועל רכיבים המצויים בו מצביעים על היתרונות הבאים:
- פעילות נוגדת דלקת
- פעילות נוגדת חמצון
- פעילות נוגדת סרטן
- פעילות נוגדת זיהום
- השפעה מווסתת חיסון
- הגנה על הכבד
- הגנה על הלב
- הפחת כולסטרול ושומני דם
- דילול דם
- הגנה על מערכת העצבים
- מקדם התחדשות רקמות
- שיפור תפקוד קוגניטיבי
כורכום מועיל לגוף
יתרונות הכורכום מראים כי הוא בעל השפעה רחבה על הגוף ועל איבריו השונים. במאמרים כורכום טרי נוגד דלקת וכורכום נוגד סרטן, אנחנו מרחיבים בנושאים אלו.
כורכום מועיל לנפש
סגולות הכורכום משפיעות גם בתחום הנפשי כפי שאפשר לקרוא במאמר כורכום, כורכומין וכורכומינואידים במחלות נפשיות ונוירולוגיות.
חסרונות כורכום
יתרונות הכורכום עלולים להפוך לחסרונות במצבים מסוימים ולכן במצבים אלו יש צורך להיוועץ עם נטורופת, הרבליסט, דיאטנית או רופא לגבי אפשרות השימוש בכורכום בכמות גבוהה מזו המקובלת לתיבול המזון או כתוסף תזונה. היעוץ הזה חשוב בפרט אם ברקע יש מחלות, אם נוטלים תרופות, בהריון ובכל מצב בו יש ספק לגבי השימוש בכורכום.
איך הוא נקרא, כורכום או כורכומין?
במקרים רבים כשאומרים כורכומין מתכוונים לכורכום. עם זאת, אם נרצה לדייק, השם כורכום מתייחס לצמח השלם והמלא על כל מרכיביו. לעומת זאת, כורכומין הוא מרכיב אחד מרבים המצויים בשורש כורכום.
מהו כורכומין?
כורכומין (Curcumin) הוא פיגמנט צהוב ושכיח בשורש כורכום ואת הכורכומין מבודדים ומרכזים לצורך ייצור תוספי תזונה.
מהם כורכומינואידים?
כורכומינואידים (Curcuminoids) הם קבוצת פיגמנטים שנקראת המצויה בכורכום וגם אותם מבודדים ומרכזים לצורך ייצור תוסף תזונה.
קבוצת הכורכומינואידים כולל את 3 המרכיבים הבאים:
- כורכומין (Curcumin)
- דימתוקסיכורכומין (Demethoxycurcumin)
- ביסדימתוקסיכורכומין (Bisdemethoxycurcumin)
צורות של כורכום לשימוש במזון ובתוספי תזונה
כורכום קיים בצורות שונות למאכל, כתוסף תזונה וכתוסף מזון:
1. כורכום שלם יבש
כורכום שלם יבש צריך לעבור כתישה או/ו טחינה לאבקה לצורך שימוש נוח.
2. אבקת כורכום
אבקת כורכום משמשת כתבלין למזון או כתוסף תזונה.
כתבלין, כורכום הוא מרכיב בתערובת תבלינים חווייג’ מרק של יוצאי תימן וגם אחד ממרכיבי עמבה מהמטבח העיראקי.
3. כורכום שלם טרי
כורכום שלם טרי יכול לשמש לתיבול מזון בבישול או ללא בישול במזונות קרים. אתם מוזמנים לקרוא את המאמר על כורכום טרי נוגד דלקת טבעי.
4. מיצוי כורכום מלא
מיצוי כורכום מלא הוא מיצוי של כלל מרכיבי הכורכום, למעט הסיבים הבלתי מסיסים המצויים בו.
5. כורכומינואידים
כורכומינואידים הם מקטע פיגמנטים בגוון כתום-צהוב המשמשים לייצור תוספי תזונה.
6. כורכומין
כורכומין הוא פיגמנט מקבוצת הכורכומינואידים בגוון כתום-צהוב כורכומין משמש לייצור תוספי תזונה.
כורכומין משמש כתוסף מזון בתעשיית המזון כתחליף טבעי לצבע צהוב, במקום צבע מאכל סינטטי.
מה המשמעות של כורכום מלא?
צריך להבין כי שורש כורכום מלא מכיל מעל מאה מרכיבים.
מעל מאה מרכיבים בכורכום, זו בהחלט עובדה חשובה עם משמעות רבה.
זה אומר שהשילוב הטבעי של כל המרכיבים שיש בכורכום מלא פועל טוב יותר ונכון יותר לעומת רכיב מבודד.
זה אומר גם שיש יחסי גומלין בין המרכיבים השונים כמו שיפור יעילות רכיב מסוים שנובע מנוכחות רכיב אחר בכורכום.
מאחר וכורכומין מבודד לא נספג טוב במערכת העיכול, פותחו תוספים מיוחדים המשלבים רכיבים שונים במטרה לשפר את הספיגה והזמינות הביולוגית שלו.
לכן, ישנם תוספי כורכומין שהוסיפו להם מרכיבים שונים כגון פיפרין או פוספוליפידים, במטרה ליצור כורכומין מבודד, עם אפקט טוב יותר.
כורכומין הוא המרכיב הנחקר ביותר, אך חשוב להבין כי כורכומין או כורכומינואידים הם לא המרכיבים הפעילים היחידים המצויים בכורכום.
מה עוד יש בו בכורכום חוץ מאשר כורכומין או כורכומינואידים
בכורכום יש מעל מאה מרכיבים!
חשוב להבין שכורכום מלא מכיל קבוצות מרכיבים שונות ובכל קבוצה יש מגוון מרכיבים שונים.
אז יש את קבוצת הכורכומינואידים שמכילה 3 מרכיבים, ויש את קבוצת השמנים הנדיפים שמכילה לפחות 6 סוגים ויש גם קבוצה של ססקוויטרפנים שכוללת עשרות סוגים ויש גם קבוצה של פוליסכרידים וקבוצה של פיטוסטרולים ועוד רבים אחרים.
לכל קבוצה ולכל מרכיב בקבוצה יש את האיכויות הבריאותיות שלו שכפי שנראה מועצמות כשהם משולבים יחד.
מעל מאה מרכיבים יש בכורכום מלא וטבעי שלא כדאי לוותר עליהם
עדויות מחקריות מראות שלמרכיבים השונים שיש בכורכום מלא וטבעי יש תכונות רפואיות והשפעות בריאותיות משלהם.
זה אומר שאם ניקח כל מרכיב ונבודד אותו, נקבל השפעות בריאותיות שמאפיינות אותו.
על פי מידע מחקרי, השמן הנדיף שיש בכורכום מלא, נוגד דלקת חזק לפחות כמו כורכומין. זו כבר הוכחה לכך, שכורכומין הוא לא המרכיב הפעיל העיקרי או היחידי בכורכום.
בנוסף לכך, הוספת שמן נדיף של כורכום מגבירה ומחזקת את ההשפעה נוגדת הדלקת של כורכומין.
וזה עדיין לא הכל! גם פוליסכרידים שיש בכורכום פועלים כנוגדי דלקת וגם זה מבוסס מחקרית.
אם כך, ההיגיון אומר כי שילוב של כל מאה המרכיבים ככל הניתן כפי שקיים באופן טבעי בכורכום המלא, יספק אפקט בעל ערך רב לעומת רכיב מבודד אחד.
לכל זה נוסיף את הידע המסורתי ואת השימוש שנעשה בכורכום המלא מזה אלפי שנים ברפואות מסורתיות ונקבל מזון פונקציונלי טבעי.
מה עדיף, מיצוי כורכומין או מיצוי כורכום מלא?
הגישות שונות לגבי העדפת מיצוי כורכומין מבודד לעומת מיצוי כורכום מלא.
הממצאים המחקריים מראים יעילות גם במיצויים מלאים של כורכום וגם במיצויים של כורכומין המשלבים מרכיבים משפרי ספיגה וזמינות ביולוגית.
גם הדיווחים של אנשי ונשות מקצוע מתחומי הבריאות, מעידים על יעילות 2 צורות השימוש בשימוש במצבי בריאות שונים.
כמו כן, יש המשלבים מיצוי מלא של כורכום יחד עם כורכומין מבודד.
אנחנו מתמקדים בשימוש במיצוי מלא של כורכום.
מה עדיף, כורכום יבש או כורכום טרי?
עדיף לשלב בתפריט גם כורכום יבש וגם כורכום טרי, כך נקבל את המיטב משניהם. יש הבדל מסוים ברכיבים ובריכוז שלהם בין הטרי ליבש ולכן השילוב שלהם מומלץ. הרחבה בנושא במאמר כורכום טרי לעומת כורכום יבש.
האם חייבים לשלב פלפל שחור או פיפרין עם כורכום?
להבנתנו, אם עושים שימוש בכורכום מלא, אין בהכרח צורך לשלב פלפל שחור או פיפרין. כורכום מלא מכיל מגוון רחב של מרכיבים שפועלים בצורה משולבת כיחידה אחת.
לעומת זאת, אם השימוש הוא בכורכומין, מחקרים מראים שכורכומין מבודד לא נספג טוב במערכת העיכול שלנו ושילוב פיפרין, משפר את הספיגה.
חשוב לציין כי תערובות תבלינים בתזונה מסורתית במקומות שונים בעולם מכילים גם כורכום וגם פלפל שחור ותבלינים נוספים. דוגמה נפוצה לתערובת תבלינים כזו היא חווייג’ מרק מהמטבח התימני המכילה כורכום, כמון ופלפל שחור.
לכל אחד מהתבלינים בתערוכות השונות יש את ההשפעות הבריאותיות המייחדות אותו והשילוב של כולם יוצר השפעה בריאותית רחבה יותר.
באופן כללי, ברפואת הצמחים המסורתית, המודרנית והאינטגרטיבית, מקובל לשלב צמחים כמו ג’ינג’ר ופלפל שחור לשיפור הספיגה והיעילות של כלל מרכיבי הפורמולה.
איך אנחנו משתמשים בכורכום?
השימוש שאנחנו עושים בכורכום מגוון וכולל:
1. כורכום יבש שנטחן לאבקה
אבקת כורכום משמשת אותנו לתיבול תבשילים שונים כגון מרקים, תבשילי קטניות או דגים, מאפים, לחם, קרקרים, ואפילו להכנת חליטת כורכום (תה כורכום).
2. כורכום טרי
כורכום טרי מגורד, קצוץ או חתוך משמש אותנו בתבשילים או בהכנת שייקים.
3. שימוש במיצוי יבש מלא של כורכום
מיצוי יבש של כורכום משמש אותנו בייצור תוספי התזונה שלנו.
מתכונים בריאים וטעימים המכילים כורכום
להלן דוגמאות של מתכונים בריאים וטעימים בהם אנחנו משלבים כורכום:
כורכום בבית ובמטבח המסורתי של יוסי
בילדותו, אחד התפקידים בבית של יוסי היה לסייע בהכנת תבלינים שונים כגון כורכום וג’ינג’ר.
בשלב הראשון כתש יוסי את הכורכום השלם בעזרת מכתש ועלי. שלב הכתישה חשוב כי אם טוחנים את הכורכום היבש בשלמותו, הוא עלול לעקם או לשבור את להבי מטחנת התבלינים.
בשלב השני, עבר הכורכום הכתוש למטחנת תבלינים ונטחן לאבקה שתהיה נוחה לתיבול המזון.
בתקופות בהן לא היו מטחנות תבלינים חשמליות, נהגו להשקיע זמן רב יותר בכתישת הכורכום היבש, במטרה להגיע למרקם טחון ככל הניתן.
איך נקרא כורכום באנגלית?
כורכום נקרא באנגלית Turmeric (טורמריק)
איך נקרא כורכום בערבית?
כורכום הוא השם בערבית כפי שהוא בעברית (Curcum).
מה השם המדעי העברי של כורכום?
השם המדעי העברי של כורכום הוא כורכומה ארוכה.
מה השם הבוטני של כורכום?
השם הבוטני של כורכום הוא Curcuma longa
מה השם הסיני של כורכום?
השם הסיני (מנדריני) של כורכום הוא Jiang huang
מה השם היפני של כורכום?
השם היפני של כורכום הוא Kyoo
מה השם הקוריאני של כורכום?
השם הקוריאני של כורכום הוא Kanghwang
מה השם ההודי של כורכום?
השם ההודי של כורכום הוא Haridra (הרידרה)
סיכום
השימוש הנרחב והמוצלח בכורכום ובמרכיביו השונים במצבי בריאות שונים, מצדיק את הכינויים שזכה בהם, ‘תבלין הזהב’ או ‘הזהב ההודי’.
כורכום ומרכיביו הם בין החומרים המחקרים ביותר וככל שחולף הזמן מבינים יותר את מורכבות ואת עומק ההשפעה הבריאותית שלו.
רבים מהמחקרים מאששים את השימושים הבריאותיים שנעשו בו ברפואות מסורתיות כגון הרפואה האיורוודית.
ההחלטה אם לעשות שימוש במיצוי כורכום מלא או בכורכומין היא החלטה מקצועית או אישית ובמקרים בהם יש ספק כלשהו, יש הנוהגים לשלב בין השניים.