תות שדה הוא פרי מלהיב מבחינה חזותית קולינרית ובריאותית. הוא משתייך למשפחה בוטנית מיוחסת, משפחת הורדיים, אליה שייכים פירות נוספים כגון תפוח, אגס, משמש, אפרסק, שסק, דובדבן, פטל ועוזרר.
חברי משפחה זו מתאפיינים בין היתר, בתכולה גבוהה של נוגדי חמצון ובערכי אינדקס גליקמי נמוכים.
הודות לאינדקס הגליקמי הנמוך של תות שדה ולריכוז הגבוה של נוגדי חמצון שבו, תות השדה יכול להשתלב בדיאטת השעורה בשלבים ובמצבים בהם ניתן לצרוך פירות מסוימים.
תות שדה לא מקושר דיו להשפעות בריאותיות ועיקר העיסוק בו נוגע להיותו מרכיב חשוב ודומיננטי בקינוחים ובנוגע לחשש שבאכילתו עקב שימוש מאסיבי בחומרי הדברה מזיקים.
בחנויות וברשתות הטבע ניתן למצוא תותים אורגניים אך עקב מחירם הגבוה אינם נגישים לכל אחד.
בשווקים מצויים תותים שבתהליך גידולם נעשה שימוש בהדברה ביולוגית במטרה לצמצם שימוש בחומרי ההדברה הרגילים. הם עדיין מכילים חומרי הדברה אך בריכוזים מופחתים מהרגיל. מידת האכיפה של הגורמים המוסמכים בהתייחס לשיטות ההדברה בגידול תותים אלו, אינה ידועה לי. תותים אלו קיבלו הגדרה וסימון: ביו-תות.
מחקרים שנערכו בעשור האחרון, מציגים את החומרים הפעילים בתות שדה ומעידים על הפוטנציאל הבריאותי שבאכילתו.
חלק מהמחקרים בחנו את ההשפעה הבריאותית של מרכיבים מבודדים מתות שדה וחלק בחנו באופן ישיר את השפעת הפרי השלם הטרי או מיצויים שלו.
חלק מהמחקרים המוצגים במאמר, נערכו על פרי תות שדה ותמציות שהופקו ממנו, וחלק נערכו על רכיבים שבודדו מתות שדה. על פניו נראה כי החומצה האלאגית ומגוון הפלבונואידים, אחראים על מגוון השפעות הבריאותיות של התות.
רכיבי תות שדה ופעילות נוגדת חמצון
הפיטוכימיקלים העיקריים המצויים בתות שדה הם נוגדי חמצון חזקים וכוללים חומצה אלאגית (ellagic acid) ופלבונואידים שונים כגון אנתוציאנין (anthocyanin), קטצ’ין (catechin), קוורציטין (quercetin) וקמפפרול (kaempferol).
נוגדי חמצון מסייעים להפחית סיכון למחלות לב וכלי דם דרך עיכוב חמצון LDL כולסטרול (“הכולסטרול הרע”), שיפור תפקוד אנדותליום* כלי הדם והפחתת הנטייה לפקקת (חסימת כלי דם ע”י קריש דם).
*אנדותליום היא שכבה דקה של תאים המצויה בחלק הפנימי ביותר של כלי הדם והלימפה, והיא זו הבאה במגע עם הנוזל הזורם בהם.
במחקר בהשתתפות 28 מטופלים עם יתר שומני דם שקיבלו דיאטה ייעודית להפחתת כולסטרול, נמצא כי הוספת 454 גרם תותי שדה ביום לתפריטם, הפחיתה נזק חמצוני ל – LDL כולסטרול.
חשוב לציין כי למרות שמדובר בפרי, צריכת התותים לא גרמה לעלייה בשומני דם** בקרבם.
**ידוע ומקובל כי יש קשר בין צריכת פירות לבין רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם.
פלבונואידים מתות שדה ופעילות נוגדת אלרגיה, אסטמה ווירוסים
הפלבונואידים קוורציטין וקמפפרול המצויים בתות, מעכבים שחרור היסטמין מתאי מאסט. תאי מאסט והיסטמין המצוי בהם, מעורבים בתגובות אלרגיות ובאסטמה.
כמו כן, קוורציטין הציג פעילות נגד וירוסים שונים.
חומצה אלאגית מתות שדה ופעילות נוגדת החיידק הליקובקטר פילורי
חומצה אלאגית הציגה פעילות נגד חיידקי הליקובקטר פילורי שבודדו מחולי כיב פפטי (אולקוס).
תות שדה ופעילות נוגדת דלקת
תמציות תות שדה הראו (במבחנה) עיכוב האנזים ציקלואוקסיגנאז-1 (COX-1) וציקלואוקסיגנאז-2 (COX-2). עיכוב פעילות אנזים זה, מווסת תהליכים דלקתיים.
השפעת רכיבים מתות שדה על ספיגת הסוכר
אלאגיטאנינים שבודדו מתותי שדה הציגו (במבחנה) רמה גבוהה של עיכוב אנזימים המפרקים עמילן. כלומר, הם מפחיתים פירוק עמילן המתקבל מהפחמימות הנאכלות, לרבות הפחתה בספיגת הסוכר אל הדם עקב כך.
החוקרים מציינים כי בטיפול בשלבים המוקדמים של יתר סוכר בדם, עדיף לאכול תותי שדה שלמים, מאחר ותמציות מלאות של תותי שדה הציגו השפעה חזקה יותר בעיכוב אנזימים אלו.
יחד עם זאת, חשוב לציין כי עדיין לא נערכו מחקרים שבדקו את ההשפעה של צריכת תותים על איזון רמות הסוכר בחולי סוכרת. בכל מקרה חשוב שאכילת תותים, ופירות בכלל, תיעשה בהתאם לתוכנית תזונתית המותאמת באופן אישי למצב הבריאותי אצל חולי סוכרת או הסובלים מרמות טריגליצרידים גבוהות.
פנולים מתות שדה ופעילות נוגדת זיהום
פנולים שמקורם בפירות גרגריים שונים כגון תות שדה, הציגו (במבחנה) פעילות נוגדת גורמי מחלה שונים כגון החיידק הליקובקטר פילורי והפטרייה קנדידה אלביקנס.
רכיבים בתות שדה ופעילות נוגדת סרטן
רכיבים שונים המצויים בתות שדה הציגו (במבחנה) פעילות נוגדת סרטן ודיכוי התקדמות ושגשוג מהיר של גידולים.
תות שדה והשפעה מגינה על המוח
מחקרים מקדמיים בחיות הצביעו על כך שדיאטה עשירה בתות שדה, יכולה להיות גם בעלת פוטנציאל לספק הגנה נגד הזדקנות המוח.
מתי יש תות שדה?
עונת תות השדה מתחילה בדצמבר ומסתיימת בסוף מאי-תחילת יוני.
האם מומלץ לאכול ריבת תות שדה?
תות שדה רכש מוניטין רב כפרי המשמש להכנת מעדנים מתוקים כגון ריבה ולמיטב ידיעתי ריבת תות שדה היא הריבה הנפוצה והנאכלת ביותר.
מאחר וריבות עתירות בסוכר, רצוי להמעיט בצריכתן וגם אז להעדיף ריבות המבוססות על רכז פירות כתחליף לסוכר.
רכז פירות עתיר גם הוא בסוכר, אך היתרון בו נובע מהימצאות פיטוכימיקלים שונים בו הקיימים בפרי באופן טבעי. רכז תפוחי עץ משמש כממתיק נפוץ.