ברבעון האחרון בשנת 2022 התחיל קושי למצוא בחנויות הטבע פולי סויה אורגניים, אבל הם חזרו למדפים בחודש פברואר 2023. ככל הנראה, המחסור שנוצר, נבע עקב מלחמת רוסיה אוקראינה. בנוסף לכך, אנחנו מצויים בפני משבר מזון עולמי עם השפעה שעלולה להיות גורלית לעתיד גידול ואספקת פולי סויה.
הבעיה העיקרית בפניה עומד גידול פולי סויה היא התחממות כדור הארץ. העמידות הנמוכה של סויה לתנאי אקלים משתנים ובפרט הרגישות שלה לחום, יוצרים מצב בו עתיד הגידול שלה לא ברור.
סויה הוא אחד הגידולים החשובים בתזונת האדם והשימוש שנעשה בסויה כולל מגוון מזונות שחלקם בריאים וחלקם לא בריאים. מידע נוסף על כך תוכלו לקרוא במאמר שכתבנו בנושא האם מוצרי סויה בריאים או לא בריאים.
פולי סויה חשובים כי הם מהווים אחד מחומרי הגלם התזונתיים הטובים ביותר שיש לייצור מגוון רחב של מזונות בריאים.
אנחנו עושים שימוש קבוע בפולי סויה אורגניים וכשיש מחסור בהם, לא תמיד פשוט למצוא תחליפים נאותים.
אנחנו מקווים שימצא פתרון לפני שנגיע לנקודת אל חזור. הפתרונות יכולים להיות שונים או שילוב שלהם.
פתרונות אפשריים לבעיית המחסור בסויה
- האטת התחממות כדור הארץ באמצעות נטילת אחריות גלובלית וויסות הגורמים לכך
- מציאת פתרונות לגידול סויה למרות הקשיים
- מציאת קטנית חליפית בעלת תכונות תזונתיות דומות עם עמידות גבוה לתנאי סביבה משתנים, אם כי זה אתגר משמעותי
אתגר מציאת קטנית חליפית לסויה
מציאת קטנית חליפית לסויה היא אתגר כי סויה מיוחדת מאוד בכל הנוגע לשינויי מרקם וטעם בתהליך ייצור מזונות מסורתיים מבוססי סויה. להלן 2 דוגמאות לאתגר:
- טופו חומוס, שונה מאוד במרקם ובטעם שלו בהשוואה לטופו סויה ורבים שמורגלים באכילת טופו סויה, מתקשים להתרגל לטופו חומוס
- קשה מאוד עד בלתי אפשרי להכין נאטו שמבוסס על קטניות אחרות במקום פולי סויה. נאטו המבוסס על קטניות אחרות, לא מגיע למרקם המאוד מיוחד של נאטו סויה. על זה אפשר להוסיף נקודה חשובה נוספת והיא המרכיבים הבריאותיים שיש בנאטו סויה ולא ברור אם הם יכולים להיווצר גם בקטניות אחרות
לעומת זאת, נראה שיש הצלחה בשימוש בקטניות אחרות כחומר גלם חליפי להכנת טמפה.