השריית קטניות, הנבטת קטניות וגם בישול קטניות הם חלק בלתי נפרד מטיפול איכותי בהן, על מנת שנקבל את המיטב התזונתי והבריאותי שקטניות יכולות לספק בתפריט או בדיאטה שלנו. עם זאת, הנבטת קטניות לנבטוטים בהם יש צמיחה של שורשון, מאפשרת לאכול אותן ללא בישול.
השריית קטניות
יתרונות השריית קטניות
- שיפור האיכות התזונתית של הקטניות
- הפחתה מסוימת בהיווצרות גזים
זמני השריית קטניות
- קטניות נהוג להשרות למספר שעות בטווח שנע בין 12-24 שעות. עם זאת יש כאלו המשרים למשך פרק זמן קצר יותר
- קטניות קלופות כגון עדשים כתומות או צהובות אפשר להשרות פחות זמן ויש הנוהגים להשרות אותם בין שעה ל – 4 שעות
האם צריך להנביט קטניות קלופות כגון עדשים כתומות?
כן, גם קטניות קלופות מומלץ להשרות, במטרה לשפר את האיכות התזונתית שלהן.
מה עושים במהלך ובסיום זמן ההשרייה במים?
- במהלך השריית קטניות, יש צורך לשטוף ולהחליף את מי ההשרייה מספר פעמים, בפרט במהלך הקיץ
- בדרך כלל לפני הבישול, שופכים את מי ההשרייה ושוטפים את הקטניות המושרות
האם צריך להשרות קטניות לחמין?
כן, גם לפני בישול קטניות לחמין יש צורך בהשרייה. ההשרייה תשפר את האיכות התזונתית וגם את המרקם הסופי של הקטניות. ללא השרייה, מרקם הקטניות עלול להיות קשה. כמובן, זה תלוי בכמות המים שהוסיפו לפני הבישול ובמשך הבישול.
הנבטת קטניות
יתרונות הנבטת קטניות
- שיפור תהליך העיכול של הקטניות
- הפחתת יצירת גזים
- שיפור האיכות התזונתית של הקטניות, אף יותר מההשרייה
חסרונות הנבטת קטניות
- הנבטה ממושכת הכוללת צמיחה מרובה של השורשון, משנה את טעם התבשיל במידה מסוימת וגם את מרקם הקטניות שלא מאפשר התרככות ונימוחות שלהן
- אם מעוניינים לשמר את הטעם המקורי של הקטניות ולאפשר ריכוך מלא של הקטניות בבישול, צריך לעצור את הנביטה ברגע יציאת השורשון
איך מנביטים קטניות?
- לאחר ההשריה של הקטניות, מסננים את המים ומעבירים לכלי מיוחד להנבטה או מעבירים למסננת המולבשת על גבי קערה
- מכסים את המסננת במגבת (על מנת ליצור החשכה), מניחים במקום חמים, עד להופעת שורשון
- במהלך זמן זה שוטפים את הקטניות פעם-פעמיים ביום (בקיץ 3-4 פעמים)
- לאחר הנביטה של השורשון שומרים את הקטניות המונבטות בקערה במקרר
- יש לשים לב שהקטניות אינן רטובות
- ניתן להשתמש בקטניות המונבטות במהלך השבוע להכנת תבשילים, מרקים, ואף לשלב אותם בסלט בצורתם הטרייה
בישול קטניות
יש מספר אפשרויות לבישול קטניות לאחר ההשרייה כגון:
- בישול בסיר רגיל על כיריים
- בישול בסיר לחץ שלרוב מקצר את זמן הבישול
- בישול ארוך בסיר רגיל בתנור כפי שמכינים חמין (טשולנט)