דיאטה איכותית קשורה להזדקנות אפיגנטית מואטת

תוכן העניינים

דיאטה איכותית מקושרת עם הזדקנות אפיגנטית מואטת והדרך לבחון איכות תזונתית כזו, מבוססת על שיטות שפותחו לצורך הערכה.

להלן דוגמאות לשיטות הערכת איכות תזונתית:

שיטות הערכת איכות תזונתית
שם השיטה (עברית) שם השיטה (אנגלית) שם השיטה (ראשי תיבות)
דירוג הדיאטה בסגנון ים תיכוני Mediterranean-style diet MDS
דירוג הגישות הדיאטטיות להפסקת יתר לחץ דם

Dietary Approaches to Stop Hypertension

DASH
מדד אכילה בריאה חלופי Alternate Healthy Eating Index AHEI

המנגנון האפיגנטי הנחקר ביותר הוא מתילציה של DNA*, ועל פיו פותחו אלגורתמים שונים לצורך ניבוי תוחלת חיים.

*מתילציית DNA מווסתת ביטוי גנים

אלגוריתמים אלו מספקים סמני הזדקנות אפיגנטיים ומאפשרים הערכה של תהליך ההזדקנות הביולוגי. כלומר, סמנים אלו מנבאים תחלואה ותמותה, ללא תלות בגיל הכרונולוגי.

מזונות ורכיבי מזון שונים הם בעלי פוטנציאל לשינוי דפוסי מתילציה של DNA.

ממצאי מחקרים אפידמיולוגיים מצביעים על קשר בין מזונות ורכיבי מזון בודדים לבין סמני הזדקנות אפיגנטיים. בין מזונות ורכיבי מזון אלו, נכללים ירקות, דגים, עוף וחומצות שומן מקבוצת אומגה 3.

חישוב הדירוג בשיטות השונות מתבסס על בחינת אופן צריכת מספר מזונות. לדוגמא, צריכה גבוהה יותר של ירקות, פירות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי שומן, לעומת צריכה נמוכה יותר של בשר אדום ומעובד, משקאות ממותקים בסוכר ונתרן, תורמת להאטה בהזדקנות אפיגנטית.