פרובנס: מה אכלו שם בתקופות קדומות ומה אוכלים שם היום

לפני למעלה מ – 10000 שנה, תקופת המהפכה החקלאית, אזור פרובנס היה לאחד המקומות בהן החלה ההתיישבות הראשונה של קבוצות באזורי קבע.
היה זה ראשיתו של תהליך מעבר מתרבות ציד וליקוט בלעדי, למערכת המתבססת על ביות וגידול חיות משק, לרבות ציד וליקוט.

על פי הממצאים נראה כי תהליך הביות החל בצאן ולאחר מכן בקר וחיות משק אחרות ששימשו כמקור לחלב ניגר ולהכנת גבינה, לרבות אכילת בשרם.
במהלך הזמן החלו המתיישבים להתייעל ולייצר כלים כגון מכתש ועלי לגריסת תבואות וקטניות למעין קמח גס להכנת תבשילים.

בימינו, אזור פרובאנס עודנו משמר את תרבות האיכר בשילוב ציד וליקוט.
תקופת הסתיו היא התקופה בה יושבי פרובנס הכפריים מנצלים את משאבי הטבע העונתיים הכוללים ליקוט פטריות, מגוון עלי צמחים צעירים וציד חיות בר באזורים המיוערים.

הפרדוקס הצרפתי

במחצית השנייה של חודש אוקטובר 2012, ענת ואני טיילנו וחקרנו ברחבי פרובנס, התגוררנו בבתי המקומיים בנחלות ובאחוזות וספגנו מהתרבות המקומית.

ביקור בצרפת ממחיש בצורה ברורה את הפרדוקס הצרפתי, אם כי המושג הפרדוקס הצרפתי הפך להיות שנוי במחלוקת. בדרום צרפת בכפרים ובעיירות בהם עדיין מצויים מוטיבים מסורתיים כגון ליקוט צמחים, פטריות, גידול חיות משק וגינת ירק, גם שם באגטים וקרואסונים מקמח לבן נאכלים על בסיס יומי, לרבות גבינות שמנות וסוגי בשר ונקניקים שונים, ובכל זאת, הפרדוקס הצרפתי חי ובועט.

עם כל זאת, נראה כי כמות המזון הנאכלת בקרב הצרפתים קטנה מהכמות המקובלת במדינות אחרות כגון ארה”ב וישראל. אכילת כמות מזון צנועה, משחקת תפקיד חשוב בשמירה על הבריאות.

במהלך השהות בפרובאנס, מרבית הימים היו אביביים ונעימים, למעט שני הימים האחרונים לשהותנו שהיו גשומים וקרים מאוד. עם זאת גם ליומיים האחרונים היה את הקסם שלהם כדוגמת ניחוח משכר של עצי הסקה בוערים שהופץ לכל עבר מהבתים הכפריים. התחושה הייתה כאילו חיכו עם שעון עצר לירידת הטמפרטורה ומיד בהגיע הזמן, נכנס האזור למתכונת חורף ולשעון חורף.

סיכום

הנסיעה לחבל פרובנס בדרום צרפת הייתה מרתקת וכללה איסוף מידע חשוב, מעניין ומלמד כהכנה לכנס ‘להקדים תזונה לתרופה’ 2013 שהתקיים בתאריך 11.10.13. המידע שאספנו לא נגע רק למחלות לב וכלי דם, אלא גם לתחום בריאותי אחר, נפוץ גם הוא בתרבות המערבית, אך בצרפת שכיחותו נמוכה יותר.

במהלך הביקור ראינו מזונות פונקציונליים וגם צמחי מרפא המצויים בדרום צרפת. חלק ממזונות וצמחים אלו הזכרנו בהרצאות שלנו במסגרת כנס ‘להקדים תזונה לתרופה’ 2012.

המפגש הספונטני עם מזונות וצמחים אלו היה מרתק וניצלנו זאת גם לסיכום המידע עליהם וגם כהזדמנות לראות אותם כפי שהם גדלים באופן טבעי.

מאמרים נוספים בנושא תזונה מסורתית
תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים

תוכן העניינים