רימון ובריאות: איך רימון משפיע על כל כך הרבה מחלות ומצבי בריאות, מה התכונות, היתרונות וההרכב שלו?

רימון הוא מזון בריא ועוצמתי בהשפעות וביתרונות שלו, והוא אחד הפירות הנחקרים ביותר.

מחקרים על רימון נערכו על חלקי העץ השונים: פרי, קליפת פרי, פרחים, עלים וקליפת העץ.

הביסוס המחקרי הוביל לביקוש ולזמינות גבוהים של מיצויי רימון, הן המסורתיים כמו מיץ ורכז רימונים שהפכו לחלק בלתי נפרד מהמטבח המודרני, והן מיצויים מרוכזים המופיעים בתוספי תזונה.

אחד היתרונות המשמעותיים ברימון הוא העובדה שנערכו מחקרים קליניים בבני אדם עם תוצאות הנראות מבטיחות במצבים כגון מחלות לב וכלי דם, סוכרת וסרטן הערמונית.

שמות ומשפחה של רימון

שם מדעי Punica granatum
שם אנגלי Pomegranate
שם עברי רימון
שם פרסי גולנאר/דראקטה-נאר .(Gulnar/Darakte-nar)
שם ערבי רומן (Rumman)
שם הודי אנאר/דהלים/ (Anar/Dhalim)
שם בסנסקריט דאדימה (Dadima)
משפחה רימוניים (Punicaceae)

מינים וזנים של רימון

הרימון, בעל הכתר הנצחי, טוען לכתר ולמלוכה, בממלכת הפירות.

מוצאו של הרימון בפרס ומשם הגיע לאזור המזרח התיכון.

במשפחת הרימוניים מצוי רק סוג אחד Punica ותחתיו שני מינים, רימון תרבותי (Punica granatum) הנפוץ וזה המשמש למאכל. המין השני הוא רימון קטן פרחים (Punica protopunica).

לרימון התרבותי זנים שונים המתאפיינים בציפת פרי בקשת צבעים החל בוורוד וכלה בארגמן עז ועמוק. גם בתחום הטעם יש שונות המתבטאת בטעם חמוץ או מתוק או שילוב של השניים. הבדל נוסף הוא מרקם הזרעים הנע בין מרקם רק ונימוח למרקם קשה יותר ללעיסה.

הזן החביב על יוצאי תימן הוא זה הנקרא בפיהם מליס, צבע ציפתו ורוד וזרעיו רכים ונימוחים. זן זה אינו נפוץ כל כך בשווקים וחובביו נדרשים לאסטרטגיות שיובילו אותם למציאתו.

מרכיבים פעילים חשובים שיש בפרי רימון

ברימון נמצא ריכוז גבוה של פוליפנולים הפועלים כנוגדי חמצון, בעיקר פוניקאלאגינים (punicalagins), פוניקאלינים (punicalins), חומצה גלאגית (gallagic acid) וחומצה אלאגית (ellagic acid).

נמצא, שרימון מכיל ריכוז גבוה ביותר של נוגדי חמצון. ריכוז זה גבוה פי 13.5-8 בקירוב, בהשוואה לפירות מכילי ריכוז גבוה של נוגדי חמצון כדוגמת ענב, תפוז, שזיף, אננס, לימון, תמר, קיווי, קלמנטינה ואשכולית.

פעילות הרימון כנוגד חמצון יוחסה לאנתוציאנידינים העיקריים שבו, הכוללים דלפינידין (delphynidin), ציאנידין (cyaniding) ופלרגונידין (pelargonidin).

זרעי רימון והשמן המופק מהם מכילים חומצת שומן ייחודית הנקראת חומצה פוניצית (punicic acid). זוהי חומצת שומן רב בלתי רוויה השייכת לקבוצת חומצות השומן הלינולניות המוצמדות (conjugated linolenic acids = CLnA). שמן זרעי רימון מכיל באופן טבעי 60% – 80% חומצה פוניצית מכלל חומצות השומן שבו. חומצת שומן זו ייחודית ובעלת השפעות בריאותיות שונות.

חלקי הפרי השונים ובפרט הקליפה מכילים ריכוז גבוה של טאנינים המתאפיינים בפעילות אסטרינג’נטית (כיווץ רקמה). פעילות זו אחראית בין היתר לשיפור מצבי חולי כגון שלשול, טחורים ומחלות חניכיים.

רימון בשימוש מסורתי

רימון הוא אחד משבעת המינים במסורת היהודית ומייחסים לו סגולות ריפוי שונות לרבות תחום הפריון ויש המכנים אותו ‘פרי הפריון’. המסורת מייחסת לו חשיבות בתחום הפריון הודות לריבוי הזרעים המצויים בו ולסימבוליות שבכך. מבחינת הרכבו, נראה כי ישנה זיקה למערכת מין ורביה, הודות לנוכחות פיטואסטרוגנים המצויים ברימון.

קליפת הפרי נפוצה בשימוש רפואי וקוסמטי ברפואה המסורתית. במיצויים מהקליפה נהוג לעשות שימוש נגד שלשול, טחורים, תולעי מעיים, בעיות חניכיים, לצביעת השיער לשחור ועוד.

רימון ברפואה הודית

ברפואה ההודית, נעשה שימוש בחלקי הצמח השונים: פרחים, פירות, קליפת הפרי, עלים וקליפת השורש.

קליפת השורש וקליפת הגבעולים פועלים כנוגדי תולעים, בפרט נגד תולעי סרט (tapeworm).

פרחים, קליפת העץ וקליפת הפרי פועלים כתומכי פעולת תקינה של הקיבה.

ציפת הפרי תומכת בבריאות הלב ובפעולת הקיבה.

מיץ טרי מהפרי מצנן ומקרר.

השפעת רימון על בריאות הלב

מחקרים בבני אדם ומודלים בחיות מעבדה, הראו כי למיץ רימון פעילות נוגדת טרשת עורקים, נוגדת חמצון, נוגדת יתר לחץ דם ונוגדת דלקת. השפעות אלו מעידות כי לרימון פוטנציאל רב בשמירה על בריאות הלב.

מיץ רימון ופוליפנולים שמקורם ברימון עכבו פעילות טסיות דם (דילול דם). עיכוב פעילות טסיות דם, מהווה אחד הגורמים התורמים לשמירה על בריאות הלב.

השפעת רימון על בריאות מערכת העיכול

מתן 0.5 מ”ל חומצה פוניצית טהורה או 0.5 מ”ל שמן זרעי רימון בבליעה, פעם ביום למשך 10 ימים, הגנו על חולדות מפני דלקת של המעי הגס.

חומצה אלאגית הציגה פעילות נגד חיידקי הליקובקטר פילורי שבודדו מחולי כיב פפטי (אולקוס).

פעילות נוגדת סרטן של רימון

מחקרים בבעלי חיים ובמבחנה הראו כי לרימון פעילות נוגדת סרטן. להלן השפעותיו:

  • תמצית פרי הרימון הגנה מפני נזקי קרינה אולטרה סגולית (קרניים אולטרה סגוליות עלולות לגרום ולקדם התפתחות גידולים)
  • תמצית פרי הרימון הציגה פעילות משמעותית נוגדת התפשטות מהירה של תאי סרטן ערמונית והשראת אפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן)
  • תמצית פרי הרימון עיכבה צמיחת גידולים בעכברים לרבות הפחתה ברמות PSA (אנזים ספציפי לערמונית המהווה סמן להערכת מצב סרטני של הערמונית)
  • תמצית פרי הרימון עיכבה גדילת תאי סרטן ריאה (במבחנה ובעכברים) על ידי עיכוב חלוקה תאית
  • פוליפנולים שמקורם במיץ רימון מותסס, קליפה ושמן, עכבו יצירת אסטרוגנים אנדוגנים (שנוצרים בגוף באופן טבעי) פעילים.
  • אסטרוגנים פעילים אלו מקושרים להתפתחות סרטן שד
  • פוליפנולים שמקורם במיץ רימון מותסס, הציגו פעילות נוגדת שגשוג מהיר של תאי סרטן שד, פי שתיים מזו שנראתה בפוליפנולים שמקורם במיץ רימון טרי
  • פיטוכימיקאלים שמקורם ברימון, עכבו שגשוג מהיר של תאי סרטן מעי גס וגרמו לאפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן)

ריכוז ההשפעות הבריאותיות של מיץ ותמציות שמקורם בפרי הרימון

  • פעילות נוגדת חמצון
  • פעילות נוגדת דלקת
  • פעילות נוגדת יתר לחץ דם
  • השפעה נוגדת טרשת עורקים
  • עיכוב אגרגציית טסיות דם (דילול דם)
  • פעילות נוגדת סרטן
  • השפעה נוגדת דלקת של המעי הגס
  • הגנה מפני נזקי קרינה אולטרה סגולית
  • פעילות נוגדת התפשטות מהירה של תאי סרטן ערמונית והשראת אפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן)
  • עיכוב צמיחת גידולים
  • הפחתת רמות PSA (אנזים ספציפי לערמונית המהווה סמן להערכת מצב סרטני של הערמונית)
  • עיכבה גדילת תאי סרטן ריאה
  • עכבו יצירת אסטרוגנים אנדוגנים (שנוצרים בגוף באופן טבעי) פעילים
  • פעילות נוגדת שגשוג מהיר של תאי סרטן שד
  • עיכוב שגשוג מהיר של תאי סרטן מעי גס והשראת אפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן)
  • פעילות נוגדת החיידק הליקובקטר פילורי

איך אני ממליץ לאכול רימון?

בעונת הרימון, נהג אבי בסבלנות ובמיומנות מעוררת הערצה, “לפרוק” את “פירות” הרימונים מה”כוורת” בה הם מצויים ולמלא קערת ענק, ממנה כל אחד מבני המשפחה לקח לקערה אישית.

הנוהג הנפוץ בביתנו היה לערבב את הרימון המפורר עם אפונה קלויה ועם אגוזים ושקדים. “סלט פירות” זה היה ועודנו אחד המאכלים הטעימים ביותר שאכלתי מעודי.

בקרב יוצאי תימן, מקובל לאכול את הרימון על זרעיו ולא רק את הציפה הרכה והנוזלית. בפעם הראשונה שראיתי מישהו אוכל את ציפת הפרי בלבד וזורק את הזרעים הופתעתי ולא הבנתי איך אפשר לוותר על חלק טעים זה המתאפיין במרקם אגוזי. כל זאת, נוסף לערך בו חונכתי של אכילת המזון המלא על חלקיו השונים.

בהודו, שמחתי לראות זרעי רימון ארוזים בשקיות ונמכרים למאכל, בדומה לשאר זרעים גרעינים שונים. זרעים אלו הם למעשה תוצר לוואי של תעשיית הרימון והפקת מיצויים כגון מיץ רימונים.

אז החל מהפעם הבאה שתאכלו רימון, הקפידו ללעוס היטב את הזרעים וגם לבלוע אותם!

כמה רימון מומלץ לאכול?

בעונת הרימון, אני ממליץ לאכול רימון שלם כל יום. בשאר ימות השנה מומלץ לתבל תבשילים ברכז רימונים ולשתות 1/2 – 1 כוס מיץ רימונים או 1/2 – 1 כוס רימונים מפוררים המצויים לעיתים ברשתות המזון.

האם רימון לבן שווה ערך לרימון האדום?

כל זני הרימונים מצוינים. עם זאת במרבית המקרים, ככל שצבע הפרי עז יותר, סביר כי ריכוז החומרים הפעילים יהיה גבוה יותר, לרבות ההשפעה הבריאותית

האם מיץ רימון רגיל (לא מותסס) גם כן עוזר כנגד סרטן השד?

על פי המחקר 2 סוגי הפוליפנולים הראו השפעה על תאי סרטן שד, אך פעילות אלו שמקורם במיץ רימון מותסס הייתה כפולה. חשוב לשים לב כי מדובר במחקר שנערך במבחנה על תאי סרטן שד ולא מחקר שנערך בבני אדם. תוצאות מחקר זה אולי יובילו למחקר בבני אדם בתחום זה

מאמרים נוספים בנושא פירות
שסק ובריאות

שסק הוא פרי אקזוטי ובריא המכיל מגוון רכיבים נוגדי חמצון התורמים לבריאות. מקור השסק מוצאו של השסק בדרום מזרח סין,

קרא עוד »
תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים

תוכן העניינים