דלקת ותזונה

דלקת ובעיקר דלקת כרונית מעורבת במגוון רחב של מחלות, הפרעות ומצבים בריאותיים. תזונה אנטי דלקתית, לרבות מזונות אנטי דלקתיים יכולים לסייע במצבים בהם יש מעורבות דלקתית, לשפר את הבריאות ואת איכות החיים.
לעומת זאת, יש מזונות שמעודדים התפתחות דלקת, כך שיש הגיון להימנע או לצמצם ככל שניתן את הצריכה שלהם.

מצבי בריאות בהם יש מעורבות של דלקת

מצבים פיזיים מצבים מנטליים
השמנה דיכאון
סוכרת עייפות
תסמונת שחלות פוליציסטיות אלצהיימר
מחלת כבד שומני לא אלכוהולית  
גאוט  
דלקת מפרקים שגרונית  
מחלת לב וכלי דם  
רטינופתיה (מחלת רשתית העין)  
נפרופתיה (פגיעה בתפקוד הכליות שעלולה להוביל לאי ספיקת כליות)  

מונחי יסוד של דלקת

עברית אנגלית
דלקת inflammation
דלקת חריפה acute inflammation
דלקת כרונית chronic inflammation
דלקת כרונית בדרגה נמוכה chronic low-grade inflammation

מהי דלקת?

דלקת היא תגובת הגנה טבעית של מערכת החיסון והיא יכולה להיות חריפה או כרונית.

דלקת יכולה להופיע כתגובה לגורמים שונים כגון:

  • גורמי מחלה (חיידקים, וירוסים, פטריות, טפילים)
  • חומרים רעילים
  • תאים פגומים
  • גורמים נוספים כגון גלוקוז, חומצות שומן ואלכוהול

דלקת מסייעת לנטרל ולסלק את הגורמים המזיקים ולקדם תהליך החלמה והבראה.

מתי דלקת מזיקה?

יש מצבים בהם הדלקת יותר מזיקה מאשר מועילה. מחלות אוטואימוניות כגון דלקת מפרקים שגרונית היא דוגמה לדלקת לא רצויה.
בדלקת מפרקים שגרונית חל שיבוש בתגובת מערכת החיסון ובטעות היא תוקפת תאים ורקמות של הגוף.

מאפייני הדלקת

  • אדמומיות
  • נפיחות
  • חום
  • כאב
  • פגיעה בתפקוד רקמות

דלקת חריפה

דלקת חריפה מתפתחת מהר, היא מחמירה כעבור זמן קצר ובדרך כלל נמשכת מספר ימים

דלקת חריפה מופיעה עקב נזק לרקמות מגורמים שונים כגון:

  • זיהום הנובע ממיקרואורגניזמים שונים כגון חיידקים, וירוסים, פטריות
  • טראומה פיזית כגון כוויה, כוויית קור, חדירת גוף זר, קרינה מייננת
  • תרכובות רעילות

דלקת כרונית

דלקת כרונית נקראת גם דלקת מתמשכת או דלקת איטית וארוכת טווח והיא יכולה להימשך חודשים ואפילו שנים.

דלקת כרונית יכולה להתפתח במצבים מסוימים ובעקבות גורמים שונים כגון:

  • מחלות אוטואימוניות בהן מערכת החיסון מזהה בצורה שגויה, מרכיבי גוף תקינים ונורמליים, כמרכיבים זרים ולכן תוקפת רקמות ותאים בריאים. דוגמאות למחלות אוטואימוניות הן זאבת (לופוס) ודלקת מפרקים שגרונית
  • עמידות גורמי מחלה זיהומיים, למערכות ההגנה של הגוף. כלומר, חיידקים, פטריות וטפילים שונים שגורמים לדלקת חריפה, מצליחים להישאר ברקמות הגוף לתקופה ארוכה
  • חשיפה לרמות נמוכות של חומרים או כימיקלים שהגוף לא מצליח לנטרל באמצעות פירוק אנזימטי או פגוציטוזה. לדוגמה מחלת ריאות תעסוקתית שנקראת סיליקוזיס, הנגרמת עקב שאיפה מתמשכת של אבק סיליקה
  • גורמים דלקתיים וביוכימיים גורמים לעקה חמצונית ולפגיעה בתפקוד המיטוכונדריה שמוביל לייצור מוגבר של רדיקלים חופשיים, תוצרי קצה מתקדמים של גליקציה, גבישי חומצת שתן (אוראט) ורכיבים מחומצנים כגון ליפופרוטאינים והומוציסטאין

הסבר מונחים

  • תוצרי קצה מתקדמים של גליקציה (advanced glycation end products [AGEs]), הם חלבונים או ליפידים שהופכים מסוכררים לאחר חשיפה לסוכרים.
  • גבישי חומצת שתן (אוראט), נוצרים בדלקת מפרקים מסוג שיגדון המוכר גם בשם גאוט או צינית. גבישים אלו גורמים לכאב.

דלקת כרונית בדרגה נמוכה

דלקת כרונית בדרגה נמוכה היא דלקת מתמשכת והיא מעורבת במחלות ובמצבי בריאות שונים כגון:

  • תסמונת מטבולית
  • סוכרת סוג-2
  • השמנה
  • מחלות לב וכלי דם
  • מחלת כבד שומני שאינה נובעת מצריכת אלכוהול

איך תזונה ומזונות יכולים למנוע, לעכב או להפחית תגובה דלקתית?

תזונה ומזונות שונים מכילים מגוון רחב של רכיבים אנטי דלקתיים.

ממצאים מחקריים מצביעים על כך שלתזונה המבוססת על עולם הצומח, יש פוטנציאל אנטי דלקתי. תזונה כזו, רצוי שתהיה מבוססת על מזונות מלאים עם מינימום תהליכי עיבוד.

הקורס ‘להקדים תזונה לתרופה’ מקיף ומעמיק והוא מבוסס על תזונה אנטי דלקתית הכוללת מזונות אנטי דלקתיים.

מאמרים בנושא דלקת ותזונה

תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים