תזונה במצבי בריאות

תזונה היא ככל הנראה הגורם המשמעותי ביותר המשפיע על מצבי בריאות שונים. השפעת תזונה ומזונות על התפתחות מחלות כרוניות, מורכבת מגורמים שונים שנפרט במאמר זה.

סיבות להשפעת תזונה ומזונות על התפתחות מחלות

  1. צריכה עודפת של מזון/קלוריות
  2. תת תזונה
  3. חוסר בחומרי מזון כגון ויטמין C או ויטמין B12
  4. צריכה עודפת של חומרי מזון כגון ברזל המצוי בבשר אדום או כתוסף תזונה
  5. צריכת מזונות מתועשים, עתירי חומרי לוואי כגון סוכר, שמנים עתירי אומגה 6 ובפרט שמנים מזוככים, חומרים משמרים, חומרי טעם וריח, וצבעי מאכל מלאכותיים
  6. צריכה עודפת של מזון מהחי ובפרט מזון מעובד מהחי
  7. צריכה מועטה של מזון מהצומח
  8. חוסר התאמה בין צרכים תזונתיים לבין גיל, מין ופעילות

מרכיבי תזונה ומזונות המשפיעים על המצב בריאותי

מרכיב דוגמאות לסוגים ולמקורות מזון
פחמימות
  • עמילן: שעורה (גריסים), שיפון, חיטה, אורז, תירס, דוחן, כוסמת, קינואה, אמרנט, פוניו, תפוח אדמה, בטטה
  • אינולין: ארטישוק ירושלמי, ארטישוק, עולש
חלבונים
  • חלבון סויה: פולי סויה ומוצריהם כגון נאטו, טמפה, טופו, סופו
  • קזאין: חלב ומוצריו
  • גלוטן: חיטה, שעורה, שיפון ומוצריהם, סייטן
שומנים
  • חומצות שומן רוויות: בשר ומוצריו, חלב, גבינות, חמאה, חמאה מזוקקת (סמנה/גהי), שמן קוקוס
  • חומצות שומן רב בלתי רוויות: דגים, גרעיני דלעת, גרעיני חמנייה, גרעיני אבטיח, שמנים (תירס, חמניות, חריע, סויה), אגוזי מלך, שומשום, טחינה
  • חומצות שומן חד בלתי רוויות: אגוזים (פקאן, מקדמיה, פיסטוק, לוז), שקדים, בוטנים, שמן זית, אבוקדו
ויטמינים
  • ויטמין C: פלפל אדום, פטרוזיליה, קיווי, תפוז
  • ויטמין B12: דגים, בשר, עוף, ביצים, מוצרי חלב, טמפה
מינרלים
  • סידן: פולי סויה ומוצריהם (כגון נאטו, טמפה, טופו, סופו), אגוזים ושקדים, שומשום מלא וטחינה משומשום מלא, ירקות ממשפחת המצליבים (כגון קייל, כרוב סיני, כרובית, ברוקולי, רוקט, רשד), דגים משומרים על עצמותיהם (כגון סרדינים, סלמון)
  • מגנזיום: אגוזים, שקדים
  • אשלגן: אגוזים, שקדים
יסודות קורט
  • ברזל: פולי סויה, שומשום מלא וטחינה גולמית משומשום מלא, עלי סרפד, שורש סלק אדום, בשר
  • אבץ: נבט חיטה, שומשום מלא וטחינה גולמית משומשום מלא
  • סלניום: אגוזי ברזיל
פיטוכימיקלים
  • פלבונואידים: אוכמניות, פטל, אוסנה, תות שדה, תות עץ, דובדבן, גודגדן
  • כורכומין/כורכומינואידים: כורכום
  • בטאלאינים: סלק, סברס
מים
  • מים כנוזל טבעי
  • משקאות קרים או חמים
  • ירקות טריים
  • פירות טריים

מחלות ומצבי בריאות המושפעים עקב תזונה לקויה

קבוצה דוגמאות
תסמונת מטבולית
  • יתר  גלוקוז (סוכר) בדם
  • רמות גבוהות של שומנים בדם (טריגליצרידים)
  • רמות נמוכות בדם של  HDL המכונה “הכולסטרול הטוב”
  • לחץ דם גבוה
  • היקף מותניים גדול
מחלות אוטואימוניות
  • תת פעילות בלוטת התריס (מחלת האשימוטו)
  • מחלת קרוהן
  • דלקת כיבית של המעי הגס (קוליטיס כיבית)
  • דלקת מפרקים שגרונית
בריאות המוח והפרעות מנטליות
  • ירידה קוגניטיבית
  • דמנציה
  • אלצהיימר
  • דיכאון
  • חרדה
שונות
  • השמנה ועודף משקל
  • סוכרת סוג-2
  • יתר אינסולין בדם
  • תנגודת לאינסולין
  • מחלות לב וכלי דם
  • כבד שומני לא אלכוהולי
  • תסמונת שחלות פוליציסטיות
  • דלקת כרונית
  • סרטן
  • עצירות
  • גאוט (צינית)
תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים