השפעת תזונה על אורך טלומרים ותהליכי הזדקנות

תזונה משפיעה על אורך טלומרים. יש מזונות ורכיבי מזון בעלי פוטנציאל להארכת טלומרים, והאטת תהליכי הזדקנות ולקידום הזדקנות בריאה יותר. לעומת זאת, יש כאלו שעלולים לקצר את אורך הטלומרים.

המאמר פותח בהסבר על טלומרים והקשר שלהם לתהליכי זקנה, ממשיך בעובדות חשובות על טלומרים ועל טלומראז, ומסיים ברכיבי תזונה בעלי השפעה על אורך טלומרים.

מהו טלומר?

טלומר הוא קצה הכרומוזום והוא מגן על הכרומוזום מפני נזק.

למעשה, בקצה כל גדיל של DNA יש טלומרים המגנים על הכרומוזומים מפני שחיקה.
התקצרות טלומרים או פגיעה בהם תוביל לפגיעה ב – DNA ולהזדקנות התאים.

תהליך הזדקנות תאים מתרחש באיברים ובמערכות שונות בגוף כדוגמת תאי העור שמהווים דוגמה מייצגת.

השפעת אורך טלומרים על הזדקנות העור

מאז ומתמיד, בתרבויות מסורתיות ובתרבות המודרנית, שמירה על בריאות העור, טיפוחו והגנה על העור מפני הזדקנות, מעסיקה את בני האדם.

העור זו רקמה שמחדשת את עצמה, דבר שמצריך התחלקות מהירה ונרחבת במשך תוחלת החיים.
בכל פעם שתא מתחלק הטלומרים מתקצרים.

במודלים על עכברים נמצא כי התקצרות טלומרים קשורה להזדקנות העור.
בעכברים עם טלומרים קצרים במיוחד, נראתה הפרעה ברקמות בהן קצב החלוקה מהיר, לרבות פגיעה בתפקוד האפידרמיס כגון החלמה איטית של פצעים, התפתחות כיבים בעור, איבוד שיער מוקדם והאפרה מוקדמת של השיער (Buckingham & Klingelhutz, 2011).

עובדות מעניינות על טלומרים

  • אורך טלומר הוא אינדיקטור להזדקנות ביולוגית
  • טלומרים בקרב נשים ארוכים יתר בהשוואה לגברים
  • תפקוד לקוי של טלומרים מקושר למחלות תלויות גיל כגון מחלות לב וכלי דם, אלצהיימר, פרקינסון וסרטן
  • אורך הטלומר מתקצר במהלך הזדקנות נורמלית, בסטרס, במצבי זיהום ובמחלות כרוניות
  • דלקת והתחלקות התאים במהלך זיהום ומחלות כרוניות, מובילים לפגיעה בטלומרים
  • רמות הסמן הדלקתי CRP בדם, מקושרות באופן שלילי לאורך הטלומרים
  • תזונה איכותית ומאוזנת משפיעה לטובה על אורך הטלומר
  • רכיבי תזונה שונים משפיעים אורך הטלומר, דרך השפעה על הפעילות התאית כגון ויסות דלקת ונזק חמצוני.

(Paul, 2011)

טלומראז – אנזים השומר על שלמות הטלומר

טלומראז הוא אנזים השומר על שלמות הטלומרים ומונע התקצרות שלהם במהלך התחלקות התא.

במחקר על עכברים חסרי האנזים טלומראז, נמצא כי הפעלה מחדש של טלומראז האריכה את הטלומרים שלהם, הפחיתה נזק ל – DNA והעלימה מאפיינים ניווניים באיברים שונים כגון אשכים, טחול ומעיים, לרבות מאפיינים ניווניים הגלויים לעין.
(Jaskelioff et al, 2011)

השפעת מזונות מהצומח ומזונות מהחי, על אורך טלומרים

צריכת מזונות כגון דגנים מלאים ושאר מזונות מן הצומח, כנראה משפיעים על אורך הטלומרים דרך השפעתם בהפחתת דלקת (Cassidy et al, 2010)

במחקר עוקבה מולטי-אתני נמצא כי צריכת בשר מעובד, מקושרת ביחס הפוך לאורך הטלומרים (Nettleton et al, 2008).

במחקר על חולדות, נמצא כי תזונה מעוטת חלבון בהריון יכולה להוביל לנזק ל – DNA ולהאיץ את התקצרות הטלומרים אצל הצאצאים (Tarry-Adkins et al, 2008).

השפעת ויטמינים על אורך טלומרים

נמצא קשר בין רמות חומצה פולית בדם לבין אורך הטלומרים בנשים ובגברים (Richards et al, 2008; Paul et al, 2009).

בקרב נשים שצרכו תוסף B12, נראו טלומרים ארוכים יותר בהשוואה לנשים שלא צרכו B12 (Xu et al, 2009).

בלויקוציטים של נשים, נראו טלומרים ארוכים יותר, אצל אלו עם רמות ויטמין D הגבוהות יותר (Richards et al, 2007).

צריכת ויטמין C וויטמין E במזון או במולטי ויטמין, מקושרת באופן חיובי לטלומרים ארוכים יותר בקרב נשים (Xu et al, 2009).

אורך טלומרים מקושר באופן חיובי לצריכה תזונתית של ויטמין A ובטא-קארוטן, בקרב נשים שאינן צורכות מולטי ויטמין (Xu et al, 2009).

השפעת מינרלים על אורך טלומרים ועל פעילות טלומראז

צריכת מגנזיום במזון נמצאה קשורה באופן חיובי לאורך הטלומרים (Xu et al, 2009).
מחסור ארוך טווח במגנזיום גרם לטלומרים קצרים יותר בקרב חולדות ובתרבית תאים ממקור אנושי (Martin et al, 2008; Killilea & Ames, 2011).

צריכת תוסף ברזל מקושרת לטלומרים קצרים יותר (Xu et al, 2009; Aviv, 2009).

צריכת ברזל בתזונה או במולטי ויטמין בו ריכוז הברזל נמוך, לא נמצאה קשורה באופן שלילי לאורך הטלומרים (Xu et al, 2009).

הוספת אבץ לתרבית תאי סרטן ממקור אנושי, הגבירה פעילות האנזים טלומראז (Nemoto et al, 2000).

השפעת אומגה 3 על אורך טלומרים

רמות חומצות שומן מקבוצת אומגה 3 (EPA, DHA) בדם, הראו קשר חיובי להפחתת פגיעה באורך הטלומרים, בקרב נחקרים עם מחלת לב כלילית לאורך 5-8 שנים (Farzaneh-Far et al, 2010).

השפעת תה ירוק על אורך טלומרים

צריכת תה ירוק סיני מקושרת לטלומרים ארוכים יותר, בקרב גברים סינים מבוגרים (Chan et al, 2010).

השפעת פוליפנולים ממקור זרעי ענבים או כורכום על אורך טלומרים

הוספת כורכומין או פוליפנולים שמקורם בזרעי ענבים לתזונת עכברים, הובילה לנטייה להארכת טלומרים בהשוואה לקבוצת הביקורת (Thomas et al, 2009).

סיכום

אורך טלומרים עשוי להצביע על הזדקנות ביולוגית ותפקוד לקוי שלהם מקושר להתפתחות מחלות תלויות גיל השכיחות יותר בגיל זקנה.

דלקת, סטרס, מחלות כרוניות וגם זיהום, הם גורמים פוטנציאליים לפגיעה בטלומרים ולהתקצרות שלהם.

תזונה בריאותית מאוזנת המבוססת על מזונות מעולם הצומח והימנעות מאכילת בשר מעובד, מקושרים לשמירה על אורך הטלומרים.

רכיבי תזונה נוספים כמו ויטמינים, מינרלים וגם פיטוכימיקלים כמו פוליפנולים, לרבות כורכומין (כורכום), משפיעים גם הם על אורך טלומרים ועל פעילות טלומראז.

מאמרים נוספים בנושא הזדקנות מוצלחת עם אריכות חיים בריאה
תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים

תוכן העניינים