ממצאים מחקריים מצביעים על כך שהרכב התזונה יכול להפחית את ריכוז העופרת בדם בקרב ילדים וכך להפחית את מידת הרעילות.
רעילות עופרת בקרב ילדים גורמת להפרעות קשב ולמידה, לרבות הפרעות מטרידות נוספות כגון עייפות, כאבי ראש ואנמיה. גם בקרב מבוגרים רעילות עופרת מזיקה ומגבירה סיכון להתפתחות בעיות בריאות עליהן כתבנו בהמשך המאמר.
לעופרת שימושים תעשייתיים שונים ובעבר ניתן היה למצוא עופרת בדלקים ששימשו להנעת רכבים, אך זה השתנה וחל מעבר לדלק נטול עופרת, בשל רעילותה. עופרת ותרכובותיה נמצאות בחומרים שונים כדוגמת צבעים המשמשים לצביעת רהיטים וצעצועים.
הייתה תקופה בה צעצועי דורה המיוצרים בסין ופופולאריים בקרב ילדים, הוסרו מן המדפים בארצות הברית (ארה”ב) בעקבות הגילוי כי הם מכילים עופרת (העופרת מצויה בצבעים המשמשים לצביעת הצעצועים). בזמנו, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה (תמ”ת), הוציא הודעה בה נאמר כי הצעצועים המצויים בישראל בטוחים לשימוש.
המוח רגיש מאוד לרעילות עופרת
איבר המטרה הרגיש ביותר לרעילות עופרת, הוא כנראה המוח. הנזקים העלולים להיגרם למוח שונים ויכולים להופיע בכל הגילאים ובפרט אצל ילדים. השפעת רעילות עופרת מחשיפה בילדות יכולה להימשך גם בתקופת ההתבגרות ואף מעבר לכך.
רעילות עופרת עלולה לפגוע בפעולת אנזימים שונים כדוגמת אנזימים המעורבים בתהליך יצירת המוגלובין. המוגלובין הוא פיגמנט נושא חמצן המקנה לכדוריות הדם האדומות את צבען האדום. במצב בו יש פגיעה בייצור המוגלובין, נפגע כושר נשיאת החמצן לרקמות ולתאי הגוף והתוצאה היא פגיעה בתפקודים שונים של הגוף.
רעילות עופרת אצל ילדים
ילדים ובפרט עד גיל שלוש, המשחקים בצעצועים הצבועים בצבעים המכילים עופרת, נמצאים בסיכון לרעילות עופרת. הסכנה נובעת מכך שילדים נוהגים להכניס לפיהם ואף לנשוך את הצעצועים. חשוב לציין כי בגיל זה נמצא המוח בתהליכי התפתחות ורגישותו גבוהה יותר להפרעות גורמים שונים כדוגמת רעילות עופרת.
להלן מצבים הקשורים לרעילות עופרת אצל ילדים:
- הפרעות למידה, קשב, ריכוז, היפראקטיביות
- חוסר שקט ורגזנות
- עייפות ושינה מרובה מהרגיל
- כאבי ראש
- עצירות
- כאבי בטן
- תאבון ירוד
- אנמיה עקב מחסור בברזל
רעילות עופרת אצל מבוגרים
- סיכון גבוה לדיכאון
- סיכון גבוה להתנהגות אגרסיבית
- הפרעות שינה
סיכוני רעילות עופרת אצל נשים
- הגברת סיכון להפלה
- הגברת סיכון ללידת תינוקות קטנים
סיכוני רעילות עופרת אצל גברים
- פגיעה בספירת הזרע
אנמיה שמתפתחת עקב רעילות עופרת והקשר להפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות
אחת הסיבות העלולות לגרום להפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות אצל ילדים היא אנמיה עקב מחסור של ברזל. מעניין לראות את הקשר בין רעילות עופרת לאנמיה ולהפרעות קשב וריכוז כפי שנכתב לעיל.
אנמיה המתפתחת בעקבות רעילות עופרת היא אנמיה מסוג מיקרוציטית (גודל קטן של כדוריות דם אדומות) היפוכרומית (צבע חלש של כדוריות דם אדומות), כלומר אנמיה הנובעת מחוסר ברזל.
כפי שנכתב לעיל, רעילות עופרת פוגעת בייצור המוגלובין (hemoglobin). אם נרצה לדייק, היא פוגעת בתהליך בו ברזל משתלב ונוצרת מולקולת הם (heme). המוגלובין הוא חלבון המשלב שתי תרכובות, האחת כוללת ארבע קבוצות הם (heme) המכילות ברזל והשנייה כוללת ארבע שרשראות של פוליפפטיד הנקרא גלובין (globin).
הקשר התזונתי להפחתת רעילות עופרת
אין ספק כי הפחתה או הימנעות מגורמים סביבתיים מכילי עופרת, היא הדרך היעילה ביותר להפחתת הרעילות. עם זאת, ממצאים מחקריים מראים כי גם לתזונה יש תרומה להפחתת הרעילות.
עדויות מחקריות בבעלי חיים הראו קשר חזק יותר בין ריכוז עופרת דם לבין חשיפה לעופרת בתזונה עתירת שומן או עתירת קלוריות, בהשוואה לבעלי חיים עם תזונה דלת שומן או עם כמות קלוריות נמוכה יותר.
במחקר שנערך בהשתתפות ילדים בגיל שנה ותוצאותיו התפרסמו בשנת 2002, סיכמו החוקרים כי אם ממצאי המחקר ישוחזרו במחקרים נוספים, הם תומכים בהתערבות תזונתית בקרב ילדים בגיל שנה המצויים בסיכון לחשיפה לעופרת. ההתערבות התזונתית שהחוקרים הציגו, כוללת הפחתה קלורית ממקורות שומן כולל שומן רווי. התערבות תזונתית כזו צריכה להיות מבוקרת תוך שמירה על תזונה מאוזנת ונכונה החשובה בגיל צעיר.
מחקר זה פורסם בכתב העת ‘בריאות ילדים’ והוא נערך במחלקה לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת, בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת מרילנד, בבולטימור שבמדינת מרילנד ארצות הברית.
סיכום
לתזונה יש ככל הנראה פוטנציאל להפחית רמות עופרת בדם בקרב ילדים וכך לצמצם רעילות עופרת. הדרך שמציעים החוקרים לצמצום רעילות זו היא הפחתת צריכת שומן, לרבות שומן רווי.
להבנתנו, צמצום צריכת חטיפים עתירי שומן היא דרך יעילה ונכונה להפחתת קלוריות. הדרך הזו נכונה כי צמצום ואפילו הימנעות מאכילת חטיפים עתירי שומן תורמת גם לשמירה על תזונה בריאה יותר בכל תחום בריאותי.
אמנם המחקר נערך בהשתתפות ילדים, אבל נראה כי גם מבוגרים יכולים להרוויח בהקשר של רעילות עופרת, באמצעות הפחתה קלורית ממקורות שומן כמו חטיפים שומניים.