אזדרכת הודית (עץ הנים) ובריאות

אזדרכת הודית הוא צמח מוכר גם בשם נים או עץ הנים, והוא אחד הצמחים הפופולריים ביותר בשימוש יומיומי באוכלוסיה ההודית. ענפים צעירים של אזדרכת הם החלק השימושי ביותר, וההודים משתמשים בהם לניקוי ולצחצוח השיניים ולשמירה על בריאות השיניים והחניכיים. בכל שוק או מקום ריכוז של רוכלים נמצאים מוכרי גבעולים של אזדרכת. חוויה מהנה היא, לכרוע ברך בטבעיות עם שאר הקונים ההודים ולבחור את הגבעולים הרצויים, מתוך המבחר המוצג על הקרקע.

בנוסף לשימוש נפוץ זה, משמשים שאר חלקי האזדרכת, ובפרט העלים, לטיפול במחלות ובבעיות שונות, ביניהן מחלות עור.

האזדרכת ההודית שימשה ומשמשת באופן נרחב בשיטות הרפואה השונות הנפוצות בהודו, הכוללות איורוודה, אונאני והומיאופתיה. שם הצמח בסנסקריט הוא ארישתה (Arishtha) ומשמעותו “משחרר המחלה”. אזדרכת הודית נחשבת בהודו כ”בית המרקחת של הכפר”.

שמות ומשפחה

שם בוטני: Azadirachta indica

שם אנגלי: Neem / Margosa tree / Indian lilac

שם הודי: Nim / Nimb

משפחה: אזדרכתיים (Meliaceae)

חלק בשימוש

ברפואה ההודית השימוש כצמח מרפא הוא בכל חלקי הצמח, כולל פרחים, פירות צעירים, עלים, קליפה, קליפת השורש, גומי, זרעים ושמן. למרות השימוש המסורתי בחלקי הצמח השונים, הדעות חלוקות לגבי בטיחותם. השימוש הנפוץ והבטוח יותר הוא בעלים, מהם מכינים את רוב התכשירים המסחריים.

כל הכתוב במאמר מתייחס לעלים, אלא אם צוין אחרת.

מרכיבים פעילים עיקריים בעלי אזדרכת הודית

  • נימבוליד (nimbolide)
  • לימונואידים (limonoids)
  • פלבונואידים (קוורציטין)
  • קומרינים
  • סטרולים (בטא-סיטוסטרול).

פעילות רפואית של עלי אזדרכת הודית (במושגים ‘מערביים’)

  • כבדי
  • מריר (ממריץ הפרשת מרה – כולרטי choleratic)
  • אלטרטיבי: עידוד פעילות מיטבית של הגוף. בעבר, צמחים בהגדרה זו נקראו ‘מנקי דם’ או ‘מטהרי דם’
  • נוגד זיהום
  • נוגד כיב
  • מוריד חום
  • נוגד טפילים
  • נוגד רעל (antidote)

שימושים (במושגים ‘מערביים’)

שימוש פנימי: מחלות עור כגון אקזמה, אקנה, פסוריאזיס, פטרת, הרפס סימפלקס, הרפס זוסטר, חום, כיבים, מחלות חניכיים, מלריה, הכשת נחש, עקיצת עקרב.

שימוש חיצוני: מורסות (abscess), סקביאס, ומחלות עור שונות (ר’ למעלה).

דוגמאות לפעילות רפואית ולהתוויות של חלקי הצמח השונים כפי שמוזכר באיורוודה

עלי אזדרכת הודית משמשים לטיפול ב: צרעת, בעיות עיניים, דימום מהאף, תולעי מעיים, חוסר תיאבון, כיבים בעור.

קליפת אזדרכת הודית משמשת כ: משכך כאב, אלטרטיב, מוריד חום.

פרחי אזדרכת הודית משמשים לטיפול ב: תולעי מעיים.

פירות אזדרכת הודית משמשים לטיפול ב: טחורים, תולעי מעיים, הפרעות בדרכי השתן, דימום מהאף, בעיות עיניים, סוכרת (סכרת), פצעים, צרעת.

גבעולי אזדרכת הודית משמשים לטיפול ב: שיעול, אסתמה, טחורים, תולעי מעיים, סוכרת (סכרת).

גומי שמקורו באזדרכת הודית משמש לטיפול ב: מחלות עור כגון סקביאס, פטרת עור מסוג ringworm (tinea), פצעים, כיבים.

שמן אזדרכת הודית משמש לטיפול ב: צרעת, תולעי מעיים.

שורש, עלים, קליפה, פרחים ופירות של אזדרכת הודית משמשים לטיפול ב: גרד, כיבי עור, תחושת בעירה, צרעת.

אזדרכת הודית (נים) ומחלות עור

רפואת הצמחים ההודית משתמשת בעלי אזדרכת הודית לטיפול במחלות עור שונות, ויש לכך היגיון טיפולי בהתחשב בהשפעות שיש לעלים על מערכות גוף שונות. כפי שתוכלו לקרוא, בריאות העור יכולה להיות מושפעת ממנגנונים שונים בגוף כמו תפקוד מערכת העיכול והכבד, דלקת, סבילות לגלוקוז ורגישות לאינסולין.

תפקוד מערכת העיכול והקשר לפסוריאזיס

עיכול בלתי מושלם של חלבון, או ספיגה לקויה של תוצרי פירוק חלבון במעי, עלולים לגרום לעלייה ברמות של חומצות אמינו במעי. חיידקי המעי משנים חומצות אמינו אלה למרכיבים רעילים הנקראים פוליאמינים (polyamines).

רמות גבוהות של פוליאמינים נמצאו אצל חולי פסוריאזיס. פוליאמינים מקושרים לשגשוג המוגבר של תאי עור, האופייני לפסוריאזיס.

כלומר, הדרך הטובה ביותר למנוע ייצור של פוליאמינים, היא ע”י שיפור התפקוד של מערכת העיכול. צמחים מרים מגבירים ייצור מיצי קיבה ומשפרים פירוק של חלבון. עלי האזדרכת ההודית מרים מאוד, ולכן מגבירים ייצור של מיצי קיבה, מייעלים פירוק חלבון ומשפרים את תפקוד מערכת העיכול.

תפקוד הכבד והקשר לפסוריאזיס ולאקנה

שיפור תפקוד הכבד יעיל ביותר בטיפול בפסוריאזיס. הקשר בין הכבד לפסוריאזיס נובע מתפקידו של הכבד כמנטרל רעלים. כפי שהוזכר לעיל, קיים קשר בין פסוריאזיס לבין תוצרי לוואי של חיידקי המעי, החודרים למחזור הדם. כאשר נפגמת יכולת הכבד לנטרל רעלים אלו, או כאשר יש עומס של תוצרי לוואי והכבד לא עומד בקצב הנטרול, מצב הפסוריאזיס עלול להחמיר. בשני המקרים, חיוני לשפר את תפקוד הכבד.

צמחים מרים פועלים גם כמשפרי תפקוד הכבד, לרוב באמצעות הגברת ייצור מיץ מרה בכבד והפרשתו מכיס המרה אל התריסריון. מיצויים מימיים של עלי אזדרכת הודית הפחיתו את רמות אנזימי הכבד אצל בעלי חיים עם כבד פגוע.

פעילות נוגדת דלקת והקשר לפסוריאזיס, אטופיק דרמטיטיס ואקנה

מחלות עור רבות, כדוגמת פסוריאזיס, אטופיק דרמטיטיס ואקנה, מאופיינות בתהליכים דלקתיים. פיטוסטרולים ידועים בהשפעתם כנוגדי דלקת. כמו כן, לקוורציטין פעילות נוגדת דלקת משמעותית.

סוכר, אינסולין והקשר לאקנה

קיימים דיווחים של דרמטולוגים, כי אינסולין יעיל בטיפול באקנה. משערים כי יש בכך עדות לליקוי כלשהו בסבילות לגלוקוז או ברגישות לאינסולין בעור. בעקבות ממצאים אלו, אחד החוקרים כינה את האקנה בשם “סוכרת עור”. מיצויים מימיים של עלי אזדרכת הודית הפחיתו באופן משמעותי את רמות הסוכר (בחולדות).

חשוב לציין, כי לא מעט צמחים המשמשים לטיפול באקנה, מתאפיינים בפעילות מפחיתת סוכר, כדוגמת לפה גדולה (Arctum lappa), שינן רפואי (Tarxacum officinalis) ומלון מר (Momordica carantia).

עלי אזדרכת הודית פועלים כנוגדי זיהום במחלות עור שונות

לעלי אזדרכת הודית פעילות נוגדת זיהום נגד חיידקים, פטריות ונגיפים ולכן הם יכולים לשמש כחלק מטיפול צמחי במחלות עור שונות, המערבות זיהום בפתופיזיולוגיה של המחלה. להלן, מספר מחלות מקבוצה זו:

אקנה – בקומדו הסגור קיימים תנאים אידיאליים לשגשוג חיידקים (מצע עשיר בגליצרידים ותנאים אנאירוביים). “שושנה שוטה” (Erysipelas), אימפטיגו קונטגיוזה (Impetigo contagiosa), פרונקולוזיס (Furunculosis) ועוד.

מחלות שיש בהן מעורבות של פטריות: סבוריאה, דרמטיטיס סבוריאית ועוד.

מחלות שיש בהן מעורבות של נגיפים: הרפס סימפלקס (Herpes simplex), יבלות עור (Warts) ועוד.

בטיחות ורעילות

עלי אזדרכת הודית

משרד הבריאות מגביל את השימוש לעלים בלבד במיצוי מימי, בקטגוריית תוספי תזונה, על בסיס אנליזה פיטוכימית מאושרת.

שמן נים

במספר מחקרים יש דיווחים על רעילות בילדים בשימוש בשמן נים שגרמה להקאות, רעילות כבד, חמצת מטבולית ופגיעה במוח (encephalopathy).

הריון והנקה

בהריון ובהנקה, יש להימנע משימוש בצמח!

סיכום  

לעלי אזדרכת הודית מגוון השפעות נגד זיהום, נגד דלקת, להפחתת סוכר, לשיפור תפקודי העיכול והכבד. סך ההשפעות האלה מסביר את חשיבות הצמח בטיפול בבעיות עור ומוכיח את ההיגיון שבשימוש המסורתי, המשותף למגוון שיטות הריפוי הנהוגות בהודו.

השימוש בצמחי מרפא, כולל בצמח אזדרכת הודית, צריך להיות בהמלצה של אנשי מקצוע כמו הרבליסט, נטורופת, דיאטנית או רופא.

מבוסס על מאמר שפרסם יוסי שבח ב”קול הצמחים” כתב העת של העמותה הישראלית לצמחי מרפא

מאמרים נוספים בנושא צמחי מרפא ותבלינים
גנטיאן ובריאות

גנטיאן הוא צמח מר וההשפעות הבריאותיות שלו מתמקדות במערכת העיכול והכבד. שמות ומשפחה שם בוטני: Gentiana lutea שם עברי: ג’נטיאנה

קרא עוד »
טימין ובריאות

ההשפעה הבריאותית של טימין מתמקדת בעיקר בתמיכה מערכת הנשימה במצבים שונים כגון שיעול. תחום נוסף של תימין הוא בריאות מערכת

קרא עוד »
תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים

תוכן העניינים