טיפול טבעי בתולעי מעיים, כולל שום נגד תולעים

טיפול טבעי בתולעי מעיים כולל שימוש במזונות, בצמחי מרפא ותבלין. שום הוא אחד האמצעים המוכרים להתמודדות נגד תולעים, אבל הוא לא היחיד כפי שמפורט במאמר זה.

טיפול טבעי נגד תולעי מעיים מתאים למי שנמנע מטיפול קונבנציונלי מסיבות שונות. טיפול טבעי כזה יכול להתאים גם למי שנאלץ לעבור טיפול נגד תולעי מעיים בתדירות גבוהה יחסית, עקב הדבקה חוזרת ונשנית ומעונין בטיפול חוסך תרופות או לפחות מעונין לתת הזדמנות ולבחון השפעת טיפול אחר נגד תולעי מעיים.

בפרט בתקופה בה יש נוכחות תולעי מעיים במסגרת המשפחתית, יש משמעות רבה להיגיינה שתפחית את הסיכון להדבקה חוזרת של מי מבני הבית.
במאמר זה נפרט מה הם המזונות הזמינים בכל בית שיכולים לסייע בהתמודדות נגד תולעי מעיים וניתן כלים פרקטיים ליישם מזונות אלו בתפריט היומי.

הקדמה על תולעים טפיליות

במקרים רבים, ילדים נדבקים עקב הגיינה לקויה לאחר מתן צואה. הם נכנסים לשירותים ולאחר מכן לא שוטפים ידיים ובדרך זו עלולים להעביר ביצי תולעים אל ילדים אחרים תוך כדי משחק ומגע. ילדים נוטים להכניס ידיים לפה או להכניס חפצים ומשחקים לפה, אלו וגם אלו עלולים להיות מזוהמים בביצי תולעים ולכן השכיחות של זיהום זה בילדים גבוהה.

גרד באיזור פי הטבעת הוא בין התסמינים הבולטים לנוכחות תולעי מעיים.

בבדיקות צואה קיים קושי לזהות את התולעים, מאחר שעובר זמן ממתן דגימת הצואה ועד לבדיקה. לעתים רואים את התולעים בדגימה טרייה, אך בבדיקת המעבדה לא נמצא דבר.

חלק מהתולעים הבוגרות או הזחלים יכולים להיצמד לדופן המעי ולקבל את מזונם מתוכן המעי. אחרים מקבלים את אספקת המזון מהדם המסופק למעי ובמקרים אלו עלולים לגרום לאנמיה.
בנוסף להימצאות של תולעים במעי, סוגים מסוימים נמצאים גם בזרם הדם, בשרירים ובאיברים פנימיים.

סוגי תולעים טפיליות

להלן דוגמאות של תולעים נפוצות:

תולעת סיכה (Enterobius vermicularis, threadworm)

זיהום זה נקרא אנטרוביאזיס (enterobiasis) והוא הנפוץ ביותר בישראל, בפרט בקרב ילדים. הביצים מתפתחות לתולעים בוגרות במעי. הנקבה, שאורכה כ-12 מ”מ, מגיחה בלילה מפי הטבעת ומטילה שם ביצים.

תולעת עגולה – כרץ (Ascaris, roundworm)

זיהום זה נקרא אסקריאזיס (ascariasis) והוא הנפוץ ביותר בעולם. ההדבקה מתרחשת דרך מזון גולמי מזוהם או אדמה. התולעים חיות במעי ועקב גודלן הן עלולות לגרום לחסימת מעי.

תולעת שוט (trichuris, whipworm)

זיהום זה נקרא טריכוריאזיס (trichuriasis) והוא נפוץ בעיקר באיזורים טרופיים. התולעים חיות במעי הגס; הביצים נפלטות עם הצואה. ההדבקה מתרחשת דרך מזון או מים מזוהמים בחומר צואתי.

תולעת סרט (cestode, tapeworm)

תולעת זו מגיעה אל האדם בעקבות אכילה של בשר או דגים שלא בושלו מספיק, ואשר הכילו ציסטות של זחלי התולעת. קיימים סוגים שונים של תולעת זו ואצל רובם אזור המטרה הוא המעי. זחלי תולעת הסרט שמקורם בחזיר עלולים לגרום ליצירת כיסים בשריר וברקמות נוספות.

טיפול תרופתי קונבנציונלי נגד תולעים

קיים מגוון תרופות לטיפול יעיל מאוד בזיהומים שונים של תולעים. התרופות מיועדות לקטול או לשתק את התולעים ולקדם את פינויין מן המעי דרך הצואה. חלקן מיועדות לטיפול בזיהום של התולעים ברקמות. חלקן מיועדות לטיפול בתולעים מסוימות (ואז יש הכרח בזיהוי מדויק של התולעת).

להלן שתי תרופות מהנפוצות בישראל (נמכרות תחת שמות מסחריים שונים):

מבנדאזול (mebendazole)

מבנדאזול משמשת לטיפול במגוון תולעי מעיים כגון תולעת השוט, תולעת עגולה, תולעת סיכה ועוד. טווח השפעתה רחב והיא ניתנת כאשר אין זיהוי של התולעת או כאשר יש זיהוי של כמה סוגי תולעים. לרוב הטיפול נמשך שלושה ימים רצופים ומקובל לחזור עליו כעבור שבועיים–שלושה אם עדיין יש סימנים לנוכחות הזיהום. תרופה זו קוטלת את התולעים ע”י בלימת מקורות האנרגיה שלהן. התרופה עלולה לגרום לתופעות לוואי כמו שלשול וכאב בטן.

פראזיקואנטל (praziquantel)

פראזיקואנטל משמשת לטיפול נגד תולעת הסרט, תולעים שטוחות, תולעי מציצה ועוד, שמסוגלות לגרום זיהומים בכבד, בריאה ובמעי. התרופה חודרת לגוף התולעת וגורמת לאובדן סידן המוביל לשיתוק שרירי התולעת, התפוררות עור התולעת ומוות. תרופה זו דומה במבנה הכימי שלה לבנזודיאזפינים ולכן גורמת לנמנום.

הנחיות הגיינה לטיפול ומניעה של תולעי מעיים

  • שטיפת ידיים בסבון לאחר מתן צואה
  • שטיפת ידיים בסבון לפני אכילה
  • הקפדה על נקיון ועל גזיזת ציפרניים

שמירה והקפדה על הנחיות אלו משמעותי, בפרט בתקופה מה נעשה טיפול נגד תולעי מעיים, בין אם נעשה טיפול קונבנציונלי או טבעי. שמירה על הנחיות אלו תצמצם את הסיכון להדבקה חוזרת בתולעי מעיים.

מזונות, צמחי מרפא ותבלין נגד תולעי מעיים

יש צמחי מרפא שונים שבאופן מסורתי מיועדים לטיפול בתולעי מעיים, חלקם מוצלחים יותר וחלקם מוצלחים פחות.

חלק מצמחים אלו בטוחים וחלקם בעלי פוטנציאל רעילות ולכן כבר לא נעשה בהם שימוש בטיפול סדיר. בין הצמחים המיועדים לטיפול בתולעי מעיים נכללים לענה, בן חרצית מצוי, תויה מערבית, פיגם וגם אגוז מלך.

בחלק מהצמחים יש משמעות לאופן הכנת המיצוי לבליעה ואם הם לא הוכנו בצורה נכונה או אם חומר הגלם נאסף בצורה לא נכונה, יעילות המיצוי עלולה להיות נמוכה. לדוגמה, בהכנת מיצוי של אגוז מלך, יש חשיבות לחלק בו עושים שימוש ולעיתוי השימוש בהכנת התמצית.

בכל אופן, בשימוש בצמחים ההמלצה לגשת לטיפול מסודר אצל הרבליסט או נטורופת.

בנוסף לצמחי מרפא, יש מספר מזונות זמינים בכל מטבח שיכולים לסייע בהתמודדות נגד תולעי מעיים. מזונות אלו כוללים:

  1. שום
  2. גזר
  3. גרעיני דלעת

איך לשלב שום בתזונה נגד תולעי מעיים?

מאחר והיעילות של שום היא בצורה הטרייה והחריפה שלו, יש צורך לעדן את דרך הצריכה שלו, בפרט כשמדובר בילדים. נפרט מספר דרכים נוחות לשימוש בשום:

מטבל טחינה בשום ובפטרוזיליה הכינו מטבל טחינה רגיל בתוספת שום חי כתוש או קצוץ דק, בכמות גדולה ככל שניתן ובהתאם לתגובת הילד, הוסיפו הרבה פטרוזיליה להפחתת החריפות ותבלו בהרבה מיץ לימון.
סלט ירקות עם שום הכינו סלט ירקות, רצוי כזה המועדף על הילד, הוסיפו שום חי קצוץ דק ותבלו בהרבה מיץ לימון ושמן זית כתית מעולה למיסוך הטעם.
לחם קלוי עם שום מגורד

קלו לחם במצנם (אין צורך להפוך את הלחם לצנים), גרדו שן שם על פני שטח הלחם ומרחו ממרח כלשהו כמו אבוקדו.

כמות השום המומלצת משתנה כי ההשפעה עשויה להיות שונה בין אחד לשני. המלצה היא לשלב שום בכמות שתהיה נסבלת מבחינת החריפות ושלא תזיק במידה וישנה רגישות לאכילת שום. בכל מקרה של ספק, מומלץ להימנע מאכילת שום.

יוגורט עם שום כתוש במידה וצורכים מוצרי חלב, אפשר לכתוש שום חי ולערבב ביוגורט. מומלץ להעדיף יוגורט עיזים או כבשים אורגני.

גזר נגד תולעי מעיים

את הגזר חשוב מאוד לאכול חי על קליפתו ועל פי השימוש המסורתי, יש עדיפות לאכול אותו בבוקר על קיבה ריקה. אפשר לאכול גזר מגורד או כל צורה אחרת, רק להקפיד שיהיה חי וטרי ולא מבושל בשום צורה.

כמות הגזר המומלצת: בין 1-2 גזרים. גזר אחד אמור להספיק למידות גוף קטנות.

גרעיני דלעת נגד תולעי מעיים

באופן מסורתי, גם גרעיני דלעת עדיף לאכול בבוקר על קיבה ריקה לצורך פעילות נגד תולעי מעיים. את גרעיני הדלעת יש לאכול, ללא קלייה וחשוב ללעוס היטב את זרעי הדלעת. אם מסיבה כלשהי יש קושי ללעוס היטב את הזרעים, אפשר לטחון אותם בעזרת מטחנת קפה או מטחנת תבלינים.

כמות גרעיני דלעת המומלצת: חופן אישי.

שילוב של שום, גזר וגם גרעיני דלעת, יעיל יותר

עדיף לשלב את 3 האלמנטים התזונתיים האלו וכך להגביר את הסיכוי להשפיע על סילוק תולעי מעיים מציקות אלו.

אפשרות מעניינת של שילוב כזה היא סלט מורכב של גזר מגורד על קליפתו, חופן אישי של גרעיני דלעת, שן שום כתושה או קצוצה, שמן זית כתית מעולה, לימון או חומץ תפוחים ובמידת הצורך אפשר להוסיף גם מלח.

סיכום טיפול טבעי בתולעי מעיים

טיפול טבעי בתולעי מעיים היא אפשרות שלא מעטים מחפשים ועושים בו שימוש בתקופות חיים בהן הוא נדרש.

רבים מחפשים באופן אוטומטי שום לטיפול בתולעים כי הוא אחד הטיפולים המסורתיים הנפוצים, המוכרים והנחשבים ביותר. עם זאת, יש מזונות, צמחי מרפא ותבלין נוספים שיכולים גם הם לסייע בהתמודדות נגד תולעים.

במאמר זה בחרנו להתמקד בשלושה מרכיבים לשימוש פרקטי, קל ונוח. את המרכיבים האלו אפשר להשיג בקלות רבה ואצל רבים הם מצויים במטבח באופן קבוע. מרכיבים אלו כוללים שום, גזר וגם גרעיני דלעת. מבחינה מסורתית, שלושת מרכיבים אלו פועלים נגד תולעי מעיים, כך ששילוב של שלושתם יחד, יעצים את ההשפעה שלהם למיגור התולעים.

מאמרים נוספים בנושא בריאות מערכת העיכול
תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים

תוכן העניינים