טיפול טבעי בשפעת או בהתקררות באמצעות תזונה, צמחי מרפא ותוספי תזונה

טיפול טבעי בשפעת או בהתקררות מורכב מתזונה הכוללת מזונות פונקציונליים ייעודיים, תוספי מזון וצמחי מרפא, לרבות מנוחה והפחתת סטרס. הטיפול הטבעי כולל מה מומלץ לאכול או לשתות וגם מה כדאי להרחיק מהתזונה.

טיפול טבעי כזה יכול להתאים גם לצורך חיזוק מערכת החיסון לילדים וגם למבוגרים. עם זאת, בילדים מומלץ לבחור במסגרת טיפולית מסודרת עם מטפל או מטפלת מוסמכים שיוכלו לעשות התאמה ומעקב אישי.

ההבדל בין שפעת לבין התקררות (הצטננות)

אנשים לעיתים מבלבלים בין שפעת להתקררות. אמנם התקררות ושפעת נגרמים עקב נגיפים (וירוסים), ונוטים לחלות בהם יותר בעונת החורף, אך עדיין יש ביניהם הבדלים. תסמיני השפעת נוטים להתפתח במהירות והנם בדרך כלל חמורים יותר מהתסמינים האופייניים להתקררות.

התקררות היא לרוב ביטוי קל של זיהום נגיפי באזור האף והגרון המגיעה לשיאה בתחילת החורף והאביב.

תסמיני התקררות: אף גדוש ונוזל, התעטשויות, שיעול, חוש טעם וריח מופחתים, כאב גרון (חום אינו בהכרח שכיח במצב זה).

שפעת היא זיהום נגיפי של מערכת הנשימה המופיעה בצורה נרחבת לקראת סוף הסתיו או תחילת החורף בכל שנה. תסמיני השפעת: חום גבוה, שיעול, צמרמורות, כאבי שרירים, חולשה, כאבי ראש.

ישנם שלושה סוגים של וירוס השפעת: A, B ו- C.

כמגיפה מקומית מתפרצת השפעת בכל 1 – 3 שנים וכמגיפה כלל עולמית, בכל 10-15 שנים. התפרצויות השפעת הנרחבות והקשות ביותר נגרמות ע”י נגיף השפעת A ונגיף השפעת B, עקב נטייתם לעבור שינויים. מאחר ונגיפי השפעת עוברים שינויים, לגוף יש קושי לפתח חיסון טבעי. זו הסיבה שבכל שנה אנו עלולים לחלות שוב בשפעת.

תזונה, תוספי תזונה, צמחי מרפא ותבלינים לחיזוק מערכת החיסון

תזונה לחיזוק מערכת החיסון צריכה לכלול הימנעות ממזונות מסוימים ובנוסף לזה, תגבור של מזונות, מאכלים, צמחי מרפא, תבלינים ותוספי תזונה שיעודדו פעילות מיטבית של מערכת החיסון. בהמשך מאמר זה ריכזנו את המרכיבים החשובים האלו והרחבנו עליהם.

בלי סוכר ובלי ממתקים!

מומלץ להימנע מצריכת סוכר פשוט ומוצריו כדוגמת ממתקים, משקאות ממותקים עוגות עוגיות וכו’.

הסיבה להימנעות זו טמונה בעובדה כי סוכרים פשוטים פוגעים במידה מסוימת בתפקוד התקין של תאים מסוימים במערכת החיסון ובכך פוגעים ביכולת החיסונית ובהתמודדות נגד גורם המחלה. מיצי פירות נכללים בקטגוריה זו אך לא פירות שלמים.

מזונות עשירים בוויטמין C

מומלץ לצרוך מזונות העשירים בוויטמין C, כי לויטמין C יש פוטנציאל השפעה מטיבה בהתקררות.

מזונות עשירים בוויטמין C כוללים פטרוזיליה, פלפל אדום, קיווי, גויאבה ואצרולה. גם פירות הדר מכילים ויטמין C, אך בכמות פחותה משמעותית מהמזונות שהוזכרו.

פרי האצרולה מכיל כמות אדירה של ויטמין C, כ-1900 מ”ג ל-100 גר’ פרי, אם כי הוא לא זמין לצריכה.

מזונות עשירים בבטא קארוטן

בטא קארוטן הוא אחד הצבענים המקנה לצמחים מסוימים את צבעם הכתום

מומלץ לצרוך מזונות העשירים בבטא קארוטן, מאחר והעלאת ריכוזו בתאי הדם הלבנים תגביר את תנועתם ואת יכולתם החיסונית.

מזונות עשירים בבטא קארוטן כוללים גזר, דלעת, בטטה, דלורית ופטרוזיליה.

לגבי פטרוזיליה עולה שאלת צבעה הירוק והרי אמרנו כתום. כלורופיל, פגמנט המצוי בעלים ומקנה להם את צבעם הירוק, מסתיר את צבע הקרוטנואידים הנגלים לעין לאחר התפרקות הכלורופיל.

חשוב לציין כי הזמינות הביולוגית של קארוטנואידים כולל בטא קארוטן משתפרת בבישול ובתוספת שמן (מומלץ שמן זית איכותי).

שום

מומלץ לצרוך שום חי הידוע בפעילותו רחבת הטווח נגד גורמי מחלה שונים.

לאמיצים שבינינו מומלץ לאכול בתקופת החורף 1-2 שיני שום (חי ולא מבושל) ביום, או אחת ליומיים כטיפול מונע.

במידה ומתקבלות תלונות עקב השפעתו האנטי סוציאלית של השום ניתן להפחית את ניחוחות השום בעזרת אכילת פטרוזיליה, כוסברה, או שמיר.

חשוב לזכור שאכילת שום חי לא מתאימה לכל אחד. אתם מוזמנים להרחיב את הידע שלכם ולקרוא את המאמר מעמיק שכתבנו על ההשפעות הבריאותיות של שום ועל היתרונות והחסרונות שלו.

קצח

קצח הוא אחד התבלינים והצמחים הכי עוצמתיים לפעילות יעילה של מערכת החיסון. תוכלו לקרוא בהרחבה במאמר שכתבנו השפעת קצח בהמרצה ובוויסות פעילות מערכת החיסון.

ויטמין C 

נטילת ויטמין C עשויה להפחית את חומרת ההתקררות ואת משך ההתקררות.

מהניסיון הטיפולי שלנו אנחנו יכולים לספר על מטופלים שבמשך שנים סבלו מהתקררות ושפעת בתדירות גבוה, בפרט בחורף ומרגע שנטלו באופן קבוע כדור אחד של ויטמין C (אלף מ”ג לכדור) ליום כמניעה, פחתה התדירות של הופעת מחלות אלו.

ההמלצה היומית המקובלת למניעה עומדת על 500-1000 מ”ג ביום. לעיתים נטילת מינון זה בתחושות הראשונות להופעת ההתקררות או השפעת מסייעת למניעת התקדמות המחלה. במצבים מסוימים, אפשר לקחת מינונים גבוהים יותר *. היעילות תגבר ככל שהשימוש יהיה מוקדם יותר.

* תוסף ויטמין C – זהירות בשימוש
ההמלצה המותרת לנשים הרות עומדת על 500 מ”ג ליום.

קיימת הגבלה בצריכת ויטמין C לאנשים הסובלים מבעיות כליה כדוגמת אבני כליה וההמלצה היא לא לעבור מינון של 1000 מ”ג ליום.

תוסף אבץ

תוסף תזונה לבליעה כמו אבץ פיקולינט נפוץ לשימוש במצבי שפעת או התקררות. אבץ למציצה גם הוא מקובל, בפרט כשיש מעורבות של דלקת גרון עם כאב מציק.

ג’ינג’ר, קינמון, ציפורן או שילוב שלהם

בשלבים הראשונים של ההתקררות או השפעת, בשלב בו ישנה תחושה ראשונית של התקררות ואי נוחות. חלטו כפית אבקת קינמון בתוספת כרבע כפית ג’ינג’ר (או פחות עקב חריפות הג’ינג’ר) וקמצוץ אבקת ציפורן בכוס מים רותחים, ערבבו והשהו כ-5 דקות, הוסיפו מיץ לימון טרי (חצי לימון-לימון שלם) ושתו כ-3-4 כוסות ביום (מומלץ לבלוע את כל תוכן הכוס, כולל המשקעים). ברוב המקרים התפתחות המחלה נעצרת ונסוגה. יש להימנע משימוש בטיפ זה במצבים בהם חום הגוף גבוה, לנשים הרות, חולי לב וכאלה הסובלים מיתר לחץ דם.

מומלץ במהלך החורף לשתות באופן קבוע חליטת ג’ינג’ר וקינמון, בפרט אנשים הסובלים מקור באופן קיצוני.

צמחים מחממים כמו ג’ינג’ר הם צמחים המעלים את חום הגוף. עלייה בחום הגוף היא אחד ממנגנוני הסיוע למערכת החיסון. עליית חום הגוף ממריצה את תנועתיות כדוריות הדם הלבנות ומגבירה ייצור אינטרפרון.

אינטרפרון הוא חלבון המשתתף בתהליך החיסוני נגד וירוסים.

אכינצאה (Echinacea) הידועה גם בשם קיפודנית

אכינצאה נקרא בעברית קיפודנית והוא צמח שהגיע אלינו מרפואת הצמחים של ילידי אמריקה. לרוב השימוש בו נעשה לטווח קצר, לזמן בו מתרחשת המחלה החריפה, ולרוב מדובר בשימוש של מס’ ימים עד מס’ שבועות. היעילות הגבוהה ביותר בקיפודנית מתקבלת בשימוש במיצויים כוהליים.

אסטרגלוס (Astragalus) הידוע גם בשם קדד

השימוש באסטרגלוס שהגיע אלינו מרפואת הצמחים הסינית, יכול להתאים כמניעה וגם במצב של התקררות. ברפואה הסינית יש הסתייגות בשימוש באסטרגלוס במצבים בהם יש חום גבוה.

אנחנו ממליצים מאוד על כמוסות אסטרגפלוס שמכילות אסטרגלוס וצמחים נוספים שתורמים לפעילות מערכת החיסון. מוצר זה הוא פיתוח מיוחד שלנו ורבים מהמטופלים שלנו עושים בו שימוש קבוע במהלך תקופות בשנה בהן שכיחות שפעת או התקררות גבוהה. חלק מהמטופלים נוטלים פורמולה זו במהלך כל השנה.

סמבוק שחור (Sambucus)

סמבוק שחור הוא צמח מרפא נוסף, פופולרי ויעיל במצבי הצטננות, התקררות או שפעת.

מאכלים לחיזוק מערכת החיסון

מרק כתום

בישול גזר/בטטה/דלעת/דלורית או שילוב ביניהם, תיבול בג’ינג’ר (מומלץ ג’ינג’ר טרי עקב טעמו וריחו הידידותיים יותר מהיבש. ניתן להשיג בשווקים וחנויות הטבע והתבלין) מומלץ לרסק את המרק במעבד מזון.

טחינה בהכנה ביתית

לערבב טחינה גולמית עם הרבה מיץ לימון טרי, פטרוזיליה בנדיבות ושום טרי.

מנוחה

מנוחה חשובה מאוד במצב חריף, בפרט אם הוא מלווה בעליית חום הגוף כפי שקורה במהלך שפעת. במצב מנוחה הגוף יכול לנתב טוב יותר את המשאבים שלו להתמודדות החיסונית הנדרשת. אם תשימו לב, במקרים רבים במהלך שפעת עם חום, יש ירידה בתאבון או חוסר תאבון וזו הבחנה נוספת לכך שהגוף מנתב יותר משאבים למטרת ההתמודדות עם גורמי המחלה.

הפחתת סטרס, לחץ ומתח נפשי

מתח, לחץ וסטרס עלולים לפגוע בפעילות תקינה של מערכת החיסון. אם אתם במצב סטרס מתמיד וסובלים בשפעת או התקררות בתדירות גבוה, מומלץ להפחית את הסטרס כפעולה מניעתית שיכולה להפחית את תדירות הופעת מחלות וירליות אלו.

מעקב רפואי

מעקב רפואי חשוב, לכן מומלץ לגשת לרופא או לרופאת המשפחה שלכם כדי שיבדקו ויעקבו אחר המצב הבריאותי שלכם במהלך המחלה החריפה.

סיבות חשובות למעקב רפואי:

  1. הופעת הקורונה והסיכון לסיבוכי קורונה
  2. בדיקת מעורבות של החיידק סטרפטוקוק לשלילה או למתן טיפול מתאים לצורך מניעת סיבוכי זיהום זה
  3. גיל ומחלות רקע שעלולות להסתבך במצבי זיהום כגון וירוסים

סיכום

מזונות פונקציונליים, צמחי מרפא, תבלינים, תוספי תזונה, מנוחה והפחתת סטרס, הם הבסיס לטיפול טבעי בשפעת או בהתקררות. גם הימנעות ממזונות ומשקאות עתירי סוכר חשובה לתמיכה בתהליך התמודדות הגוף ומערכת החיסון עם וירוסים שגורמים לשפעת או להתקררות.

מאמרים נוספים בנושא בריאות מערכת החיסון
תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים

תוכן העניינים