השפעה נוגדת סרטן של קטניות

קטניות בריאות ובעלות השפעה נגד סרטן והן שייכות לקבוצה חשובה ביותר מבחינה תזונתית. סויה היא קטנית יוצאת דופן ונחקרה רבות בתחום הסרטן.

אוכלוסיות סין, יפן וארצות אסיאתיות אחרות, הצורכות מוצרי סויה על בסיס קבוע, הן בדרך כלל בסיכון נמוך לפתח סרטן שד, סרטן רחם, סרטן ערמונית וסרטן המעי הגס.

בהתייחס לאכילת קטניות באופן כללי, על פי מחקרים נראה כי ככל שצריכת הקטניות גבוהה יותר, פוחת הסיכון לסרטן מסוגים שונים.

ביסוס מדעי על קטניות בריאות נגד סרטן 

צריכה גבוהה של קטניות, מקושרת לסיכון מופחת למספר סוגי סרטן כמו סרטן דרכי אויר-עיכול עליונות (כגון אף וגרון), קיבה, מעי גס-חלחולת וריאה.

במחקר עוקבה רב-אתני שנערך בהשתתפות 82,483 גברים בגילאי 45-75, נמצא כי צריכת קטניות מקושרת להפחתת הסיכון לסרטן הערמונית.

בקרב גברים שצרכו את כמות הקטניות הגבוהה ביותר, נראתה הפחתה של 11% בסיכון לסרטן הערמונית באופן כללי והפחתה של 26% בסיכון לפתח סרטן ערמונית בדרגה גבוהה, בהשוואה לגברים שצרכו את כמות הקטניות הנמוכה ביותר. אחוזי הפחתה אלו בסיכון, נראו הן בצריכת סויה והן בצריכת קטניות ללא סויה.

במחקר פרוספקטיבי בהשתתפות גברים אדוונטיסטים, נמצא כי צריכה גבוהה של חלב סויה, מקושרת להפחתת הסיכון לסרטן הערמונית.

במחקר בהשתתפות מהגרות מדרום אסיה המתגוררות באנגליה, נמצא כי צריכה גבוהה של ירקות וקטניות מקושרת להגנה מפני סרטן שד. החוקרים מציינים כי ניתן להחשיב שתי קבוצות מזון אלו בסיכון המופחת לסרטן שד שנצפה בקרב צמחוניות.

במחקר בהשתתפות אמריקאיות ממוצא אסייתי (סין, יפן ופיליפינים) נמצא כי ירקות וקטניות הם הרכיבים להם מיוחסת הפחתה משמעותית בסיכון לסרטן שד. לעומת זאת פחמימות וכל סוגי הבשר (אדום, לבן ומעובד) הם הרכיבים להם מיוחסת הגברה משמעותית בסיכון לסרטן שד.

קטניות מכילות מגוון רכיבים מקדמי בריאות כגון סיבים מסיסי מים וספונינים שהוכחה השפעתם כנוגדי סרטן.

בנוסף לכך, לקטנים צמחיים המצויים גם בקטניות כגון שעועית אדומה, אפונה, עדשים ופולי סויה, נמצאו בעלי השפעות נוגדות סרטן. לקטינים שונים, נקשרים לקרומי התאים הסרטניים או לקולטנים שלהם וגורמים לרעילות בתאים, למוות תאי מתוכנן, ולעיכוב צמיחת גידולים.

רשימת סוגי קטניות בריאות

שעועית, עדשים, אפונה, חומוס, מש, אזוקי, לוביה, פול, תורמוס וכמובן סויה.

מוצרים המבוססים על קטניות

קטניות הן גם חומר גלם להכנת מזונות מסורתיים כגון טופו, טמפה או נאטו שמבוססים על פולי סויה מותססים. בנוסף לכך, יש גם מוצרי טמפה שמבוססים על עדשים, פול, אפונה, שעועית, אזוקי או תורמוס. כמו כן יש טופו המבוסס על חומוס.

גם עולם הפסטות והאטריות התרחב ויש כאלו שמבוססות על אפונה, עדשים או סויה.

סיכום

אכילה קבועה של קטניות ומוצרי קטניות, יכולה להפחית את הסיכון להתפתחות סרטן מסוגים שונים. אנחנו ממליצים לשלב קטניות ומוצרי קטניות בתפריט ולגוון בסוגי הקטניות ומוצריהן ככל שניתן.

מומלץ לתת עדיפות לקטניות בצורתן הגולמית ומהן להכין תבשילים. גם טופו היא אופציה מוצלחת ובנוסף, מומלץ לשלב בתפריט מוצרי פולי סויה מותססים כמו נאטו או טמפה.

מאמרים נוספים בנושא סרטן
תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים

תוכן העניינים