ארטישוק ירושלמי הוא מזון בריא ומיוחד עם יתרונות חשובים וגם עם חסרונות שניתן להם פתרונות.
לקראת ראש השנה, ארטישוק ירושלמי מתפרץ לקדמת דוכני השוק. בעבר, ארטישוק ירושלמי היה זמין למשך תקופה קצרה בשווקים, אבל היום הוא זמין למשך תקופות ארוכות יותר.
בקרב עדות מסוימות הוא נחשב מעדן וגם שפים הפכו אותו למזון מיוחד בתפריטי המסעדות שלהם בצורות בישול שונות ומעניינות.
יתרונות
- נחשב מזון בעל השפעה מיטיבה במצבי סוכרת
- נחשב מזון פרביוטי שתומך בחיידקי המעי הידידותיים
חסרונות
- אצל רבים גורם להתפתחות גזים
- אצל חלק גורם לנפיחות של הבטן, בנוסף להופעת גזים
בשני המקרים יש פתרונות טובים שאנחנו מזכירים בהמשך.
מהו ארטישוק ירושלמי?
אמנם שמו ארטישוק ירושלמי (Helianthus tuberosa) אך אין לבלבל בינו לבין הארטישוק (Cynara scolymus) המוכר לכולנו. שני סוגי ארטישוק אלו שייכים לאותה משפחה בוטנית, משפחת המורכבים (Asteraceae).
אחד משמות הצמח ארטישוק ירושלמי הידועים בערבית הוא “בטטת אל קסביה” ובחלק מהשווקים זהו השם המקובל. באנגלית השם המקובל של ארטישוק ירושלמי הוא Jerusalem artichoke.
ארטישוק ירושלמי נקרא גם חמנית הפקעות והוא שייך לסוג חמנית ( Helianthus). תחת הסוג חמנית נמצא גם חמנית חד-שנתית (Helianthus annuus) המוכרת בשם חמנייה המספקת גרעיני חמנייה הנמכרים בצורת גרעיני חמניות הנפוצים המשמשים כפיצוחים.
למה ארטישוק ירושלמי גורם להופעת גזים, כאבי בטן או נפיחות בטן?
אחת מתופעות הלוואי הידועות שמופיעות לאחר אכילת ארטישוק ירושלמי היא הופעת גזים ולעיתים גם נפיחות של הבטן.
הגזים והנפיחות בבטן מופיעים בגלל ריכוז גבוה של אינולין שמכיל ארטישוק ירושלמי. מאחר ואינולין אינו מפורק על ידי אנזימי מערכת העיכול שלנו, אלא מפורק על ידי חיידקי המעי, נוצרים גזים בעקבות תהליך זה.
איך פותרים הופעת גזים לאחר אכילת ארטישוק ירושלמי?
פתרונות להפחתת גזים לאחר אכילת ארטישוק ירושלמי כוללים אכילת כמות מתונה ולא מרובה. ככל שאוכלים כמות רבה יותר של ארטישוק ירושלמי, גוברת ההשפעה על מערכת העיכול ביצירת גזים או נפיחות בבטן.
פתרון נוסף בסיום אכילת ארטישוק ירושלמי, הוא ללעוס ולבלוע תבלינים מפחיתי גזים כגון זרעי שומר, זרעי קימל, זרעי אניס או זרעי הל. אפשרות נוספת היא הכנת משקה המבוסס על תבלינים אלו.
האם ארטישוק ירושלמי גורם להופעת כאבי בטן?
ארטישוק ירושלמי עלול לגרום לכאבי בטן במקרים בהם מתפתחים גזים ונפיחות של הבטן. הגזים והנפיחות עלולים לגרום ללחץ במערכת העיכול שגורם לתחושת כאב בטן.
סיכום
ארטישוק ירושלמי נחשב מזון בריאותי במצבי סוכרת וכמזון פרביוטי לבריאות מערכת העיכול. עם זאת, אכילה שלו עלולה לגרום להופעת גזים או נפיחות של הבטן, אבל ניתן להפחית תופעות אלו על ידי אכילה לא מוגזמת שלו או שימוש בצמחים או תבלינים שיפחיתו את עוצמתן.
הוא נחשב מעדן בקרב עדות שונות ועולם הקולינריה המקצועית אימץ מזון זה ומשלב אותו באופני הכנה שונים לשמחת חך הסועדים.