במתכון הזה נסביר איך להכין מרק בטטה פשוט וטעים. מרק בטטה שתכינו יכול להשתנות בטעם ובריח שלו, בעזרת עשבי תבלין. בהגשה, לאחר שהמרק הגיע לטמפרטורה שאפשר לשתות אותו, אם תוסיפו אחד מהמרכיבים הבאים בכל פעם שתכינו את המרק, התחושה תהיה שבכל פעם מדובר במרק בטטה קצת אחר. עשבי התבלין האלו כוללים נענע, שמיר, כוסברה, פטרוזיליה ובצל ירוק.
מרכיבים
- 2 בטטות בגודל בינוני חתוכות לקוביות קטנות
- 2 שיני שום קצוצים או כתושים
- 4-5 כפות רוטב סויה או מלח לפי הטעם (במידה ויש רגישות לחיטה, יש לעשות שימוש ברוטב סויה ללא חיטה וללא גלוטן, בפרט אם יש צליאק)
- 3 כפות שמן זית מכבישה קרה
- 1/4 כפית פלפל שחור
- 1 כפית זרעי כוסברה
- 5 כוסות מים
- ירק להוספה בהגשה: בצל ירוק/כוסברה/פטרוזיליה/שמיר/נענע קצוצים (אפשר לשלב יותר מירק אחד)
הערה חשובה לגבי קליפת בטטה
אנחנו ממליצים לא לקלוף את הבטטה, אלא לבשל לחתוך אותה על קליפתה וכך לבשל אותה. כך אנחנו נוהגים להכין מרק בטטה כי אנחנו רוצים להפיק את המקסימום ממנה. קליפת בטטות עשירה בפיטוכימיקלים ומרכיבים שונים שמועילים לבריאות. הגישה הזו שלנו לאכול מזונות מסויימים על קליפתם, נובעת מהבנה רחבה יותר של המושג מזון מלא.
כל מי שלא מורגל בעשיית שימוש בקליפות מזונות, ירגיש הבדל מסוים בטעם ובמרקם במרק בטטה עם קליפה, לעומת זה ללא קליפה.
איך מכינים?
- מטגנים קלות במשך דקה בקירוב, פלפל שחור, זרעי כוסברה ושום בשמן זית
- מעבירים לסיר את הבטטה ואת שאר המרכיבים ומוסיפים מים עד כדי כיסוי של 1-2 ס”מ מעל גובה המרכיבים
- מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל על להבה נמוכה כ- 20 דקות, או עד שהבטטות מתרככות
- בהגשה, לאחר שהמרק התקרר, להוסיף אחת מאופציות הירק הקצוץ
מזון פונקציונלי במרק בטטה
- בטטה מכילה קרוטנואידים הפועלים כנוגדי חמצון
- שום מכיל אינולין. אינולין הוא סיב מסיס במים ההופך בעזרת חיידקי המעי “הידידותיים” לחומצות שומן קצרות שרשרת. לחומצות שומן קצרות שרשרת השפעה מטיבה על בריאות המעי הגס, וכן השפעה מטיבה על רמות סוכר וכולסטרול בדם