במתכון הזה נסביר איך להכין מרק עדשים כתומות בטעם נפלא. עדשים כתומות הן קטניות מהירות הכנה וטעמן הנפלא מאפשר לנו ליהנות מתבשילים נהדרים. הבישול המהיר שלהן נובע מכך שהן עברו קילוף של המעטה החיצוני שלהן.
מרק עדשים יכול בקלות רבה להיות תבשיל עדשים, כפי שתוכלו לקרוא בהמשך המתכון.
עדשים כתומות, ירוקות, חומות או שחורות הן בריאות ונהדרות להכנת תבשיל או מרק. יש להן מרקם וטעם מיוחדים והן גיוון נפלא בתפריט טבעוני, צמחוני או אוכל כל. הן מתאימות גם למצבים בהם נמנעים מצריכת גלוטן כמו צליאק.
רכיבים
- 1/2 ק”ג עדשים כתומות
- 4 – 6 שיני שום גדולות קצוצות
- 1/4 כפית פלפל שחור
- 1/4 כפית כורכום
- 1/2 כפית כמון טחון
- 1/8 – 1/4 כפית פפריקה גרוסה חריפה (אופציה לחובבי חריף)
- 1 כפית מלח, או לפי הטעם האישי
- 4 – 6 כפות שמן זית כתית מעולה
איך מכינים
הנחיות טרום הכנה
- משרים בקערה עדשים כתומות במים, למשך 4 שעות לפחות
- לאחר ההשריה שוטפים ומסננים
הכנת המרק
- מבשלים בסיר את כל המרכיבים, למעט שמן הזית ובתוספת מים (4-5 ס”מ מעל גובה המרכיבים)
- מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל על להבה נמוכה עד התרככות מלאה והתפרקות של העדשים
- 2-3 דקות לפני סיום הבישול, מוסיפים את שמן הזית ומערבבים
איך מרק עדשים הופך להיות תבשיל עדשים
- אם מלכתחילה אתם מעדיפים תבשיל עדשים סמיך יותר ממרק, תוסיפו פחות מים בבישול הראשוני (2-3 ס”מ מעל גובה המרכיבים)
- מעבים את המרקם הנוזלי ומוסיפים כל מה שרוצים להעשרת המרק כגון פטריות, ירקות ירוקים עליים, ירקות כתומים ותבלינים
מזון פונקציונלי במרק
- עדשים כתומות עשירות בסיבים תזונתיים ומסייעות בשמירה על בריאות מערכת העיכול
- כורכום מכיל קבוצת פיגמנטים שנקראת כורכומינואידים כגון כורכומין הפועלים כנוגדי חמצון, נוגדי דלקת ונוגדי סרטן
- שום מכיל אינולין. אינולין הוא סיב מסיס במים ההופך בעזרת חיידקי המעי “הידידותיים” לחומצות שומן קצרות שרשרת. לחומצות שומן קצרות שרשרת השפעה מטיבה על בריאות המעי הגס, וכן השפעה מטיבה על רמות סוכר וכולסטרול בדם