הקמח הכי בריא

הקמח הכי בריא הוא כזה שמבוסס על אחת משלוש הקבוצות הבאות:

  1. קמח שנטחן מאחד הדגנים המלאים הכוללים שעורה, טף או שיפון
  2. קמחי דמויי דגנים כמו כוסמת או קינואה
  3. קמחי קטניות כגון עדשים, חומוס, אפונה

עם זאת, מבחינה בריאותית, עדיף לאכול דגנים, דמויי דגנים או קטניות בצורתם השלמה כתבשיל או לאחר קלייה. צורת אכילה זו עדיפה על פני אכילת מאכלים או מאפים המבוססים על קמח שנטחן מהם.

אנחנו חיים בעידן בו לרבים יש קושי לוותר על מזונות מבוססי קמח. הגדרת הקמח הכי בריא, מורכבת יותר מכפי שפרטנו עד כה. כדי שתוכלו להבין יותר לעומק ולדעת באיזה עדיף קמח לבחור, אתם מוזמנים להמשיך לקרוא.

מה עוד חשוב בבחירת קמח שיהיה הכי טוב והכי בריא?

  1. רצוי שהקמח יהיה מבוסס על גרעינים מגידול אורגני
  2. כשמדובר בקמחי דגנים כמו חיטה, חיטת כוסמין, שיפון או שעורה, חשוב לשים לב שעל אריזת הקמח יהיה כתוב כי ‘הקמח נטחן מגרגיר הדגן בשלמותו’

דוגמאות לאופן כתיבת הצהרה על קמח שנטחן מגרעיני דגנים שלמים

דוגמאות אלו מוצגות כפי שנכתבו על ידי יצרנים על גבי אריזות קמח.

  1. קמח כוסמין העשוי מגרגרי כוסמין שנטחנו במלואם
  2. קמח שיפון מלא – נטחן מדגני שיפון שלמים

למה חשוב שעל אריזת הקמח יהיה כתוב כי הקמח נטחן מגרגיר הדגן בשלמותו?

ההצהרה הזו חשובה כי היא מעידה שהקמח מבוסס על גרגירי דגן שלם על כל חלקיו. אם אין הצהרה כזו, הסבירות גבוהה מאוד שהקמח לא באמת מלא, למרות שעל גבי האריזה יהיה כתוב לדוגמה ‘קמח חיטה מלא’.

חשוב לדעת שהתקן לקמח מלא מאוד גמיש ומאוד מטעה. על פי התקן הקיים, מותר לכתוב על האריזה ‘קמח מלא’ גם אם הוא קמח לבן שהוסיפו לו סובין. הבעיה הזו קיימת בעיקר בקמח חיטה.

100% קמח מלא

100% קמח מלא היא האפשרות המועדפת!

טחינת הגרגירים בשלמותם ובמלואם, מבטיחה 100% קמח מלא. כלומר, קמח מכל חלקי הגרגיר הכולל אנדוספרם (החלק הפנימי של הגרגיר העשיר בעמילן), קליפה וגם נבט.

80% קמח מלא או 50% קמח מלא

80% קמח מלא או 50% קמח מלא הן אפשרויות עדיפות פחות לעומת 100% קמח מלא.

הדרך הכי פשוטה להגיע ל – 80% קמח מלא היא לערבב 80% קמח מלא עם 20% קמח לבן. לקבלת 50% קמח מלא הדרך הקלה היא לערבב 50% קמח מלא עם 50% קמח לבן.

האם קמח טף הוא מלא?

לא ידוע לנו על ליטוש זרעי טף. למיטב ידיעתנו, גרגירי טף נטחנים בשלמותם, כך שמדובר בקמח טף מלא.

יש שני סוגים של טף שמהם מכינים קמח. סוג אחד הוא טף כהה שנקרא גם טף אדום וסוג שני טף בהיר שנקרא גם טף לבן.

גם הטף הלבן הוא הגרגיר בשלמותו כולל הקליפה, כך שמדובר בדגן מלא. כלומר, גם קמח טף לבן הוא קמח טף מלא.

האם קמח שיפון הוא מלא?

לא ידוע לנו על ליטוש זרעי שיפון. למיטב ידיעתנו, גרגירי שיפון נטחנים בשלמותם, כך שמדובר בקמח שיפון מלא.

האם קמח שעורה הוא מלא?

קמח שעורה נחשב מלא בתנאי שהוא נטחן מגריסים. אם הוא נטחן מגריסי פנינה הוא לא נחשב מלא. גריסי פנינה עוברים ליטוש רב יותר לעומת גריסים ואפשר לראות את ההבדל בגודל ובצבע הגרגירים. גריסים יהיו גדולים יותר וכהים יותר וגריסי פנינה יהיו קטנים יותר ובהירים יותר. גריסי פנינה נקראים כך כי הם נראים כמו פנינים.

האם קמח כוסמת הוא מלא?

לא ידוע לנו על ליטוש זרעי כוסמת. למיטב ידיעתנו, גרגירי כוסמת נטחנים בשלמותם, כך שמדובר בקמח כוסמת מלא.

למה עדיף לאכול לחם מקמח מלא?

עדיף לאכול לחם מקמח מלא שנטחן מגרעין הדגן בשלמותו כי זו הדרך היחידה לקבל את המיטב מגרעיני הדגנים.

גרעיני הדגנים בשלמותם מכילים הכי הרבה סיבים, ויטמינים, מינרלים, יסודות קורט וגם פיטוכימיקלים שונים שתורמים לבריאות.

הגרעינים השלמים והמלאים מכילים את עושר המרכיבים האלו כי המרכיבים מרוכזים בקליפה ובנבט המהווים חלק בלתי נפרד מהם.

לעומת זאת, גרעיני דגנים מלוטשים עברו תהליך בו גם הקליפה וגם הנבט הוסרו ואיתם הלכו לאיבוד המרכיבים החשובים שיש בהם.

מאמרים נוספים בנושא דגנים ודמויי דגנים
הלחם הכי בריא

אנחנו מגדירים 3 רמות של הלחם הכי בריא. רמות של לחמים בריאים, בקצרה רמה 1 לחם באפייה ביתית, המבוסס על

קרא עוד »
תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים

תוכן העניינים