הלחם הכי בריא

תוכן העניינים

אנחנו מגדירים 3 רמות של הלחם הכי בריא.

רמות של לחמים בריאים, בקצרה
רמה 1 לחם באפייה ביתית, המבוסס על זרעים שרויים במים, גרוסים חלקית ומותססים כגון כוסמת, גריסים, שיפון, חומוס, מש ואחרים
רמה 2 לחם קנוי מיוחד, המבוסס על קמחים בריאים כגון אינג’רה או שיפון פומפרניקל המבוסס על זרעי שיפון שלמים
רמה 3 לחם קנוי רגיל, המבוסס על קמח מלא, שאינו מכיל תוספת גלוטן וחומרי לוואי, בהעדפה ללחם מחמצת

הסבר מעמיק יותר על רמות לחמים בריאים 

הרמה הראשונה של הלחם הכי בריא הוא כזה שהבצק או הבלילה עברו תהליך תסיסה והם מבוססים על זרעים שלמים ולא על קמח. במידה ולא מתאפשר לכם לאפות לחם מזרעים שלמים, תנו עדיפות לאפיית לחם המבוסס על הקמחים הכי איכותיים והכי טובים שיש. קמחים אלו מפורטים במאמר שלנו שמדבר על הקמחים הכי בריאים.

הרמה השנייה של לחם הכי בריא הוא קניית לחם איכותי ככל שניתן. אם לא מכינים לחם בבית באופן עצמי, מומלץ לקנות אחד משני הלחמים הבריאים הבאים. הלחמים האלו הם לחמים מסורתיים שזמינים לקנייה:

  1. אינג’רה שהוא סוג לחם אתיופי המבוסס על קמח טף מותסס, אפשר לקנות במסעדות אתיופיות שפזורות בערים שונות. חיפוש בגוגל ‘מסעדה אתיופית’ יוביל אתכם למקום הקרוב ביותר אליכם
  2. לחם שמבוסס בעיקרו על זרעים שלמים לעומת לחם שמבוסס על קמח. לחם כזה נקרא לחם פומפרניקל והוא מבוסס בעיקר על גרעיני שיפון שלמים. חשוב לשים לב שלחם שיפון כזה יכול להיות בצבע חום כהה מאוד וזה אומר שהוא מכיל סוכר סלק שתורם לצבע החזק הזה. לעומתו, יש לחם שצבעו בהיר יותר והוא עדיף כי הוא לא מכיל תוספת סוכר סלק. את הלחם הזה אפשר למצוא בחנויות טבע ובחלק מרשתות המזון.

הרמה השלישית היא לקנות לחם שעומד בתנאים הבאים. לחמים כאלו אפשר לקנות במאפיות בוטיק, חנויות טבע ולעיתים ברשתות מזון:

  1. לחם שמבוסס על קמח מלא. מומלץ אחוז קמח מלא הכי גבוה שיש ורצוי 100% קמח מלא. בין הקמחים הנפוצים הלחמים הזמינים לקנייה מומלץ להעדיף שיפון או כוסמין. יש מקומות בהם משלבים גם שעורה, כוסמת או קטניות כגון עדשים, חומוס, מש, אפונה ואחרים
  2. ללא תוספת גלוטן ברשימת הרכיבים בתווית הלחם. זה בסדר אם כתוב לדוגמא קמח חיטה מלא (מכיל גלוטן) כי זה מציין שיש גלוטן בקמח באופן טבעי. לעומת זאת,  אם כתוב גלוטן ללא סוגריים, זה אומר שהוסיפו גלוטן מבודד
  3. ללא חומרי לוואי ברשימת המרכיבים. חומרי לוואי אלו יכולים להיות חומרים משמרים, משפרי אפייה, קרמל ורכיבים נוספים שלא ברור מה הם
  4. להעדיף לחם על בסיס מחמצת 

עדיף לצמצם אכילת לחם ככל שניתן

עקרונית, עדיף לאכול מינימום לחם ככל שניתן כי לרוב הוא מבוסס על קמח. הסיבה לכך היא כי ככל שזרעי התבואות נטחנים לקמח, כך עולה ההשפעה הגליקמית של התוצר הסופי. ככל שההשפעה הגליקמית גבוהה יותר, זה עלול להשפיע לרעה על איזון הסוכר בדם. יש כמובן יוצאי דופן כפי שניתן לקרוא על מחמצת שאור והקשר לסוכרת במאמר על מזונות ותבלינים נוגדי סוכרת ממסורת תימן וממסורת אתיופיה