איך המוגלובין מסוכרר (HbA1C) בערכים גבוליים, קשור להתפתחות מחלת לב וכלי דם תת קלינית?

רמות גבוהות של המוגלובין מסוכרר (HbA1C), מקושרות למחלת לב וכלי דם אצל חולי סוכרת וגם בקרב אלו שאינם חולים בסוכרת. תזונה בריאה, נכונה וייעודית כדוגמת דיאטת השעורה, יכולה לעזור בהפחתת רמות המוגלובין מסוכרר וכך להפחית את הסיכון לבריאות הלב וכלי הדם.

המחקר שאנחנו מציגים במאמר זה, העמיד בזמנו בסימן שאלה את גבול העליון שהיה מוגדר כתקין בבדיקות הדם המודדות ערך זה. בזמנו, טווח הערכים התקין היה 4% – 5.9% ובשלב מסוים הוא השתנה ל – 4% – 5.7% כי הבינו את המשמעות הקלינית של הערכים הגבוהים ביותר כפי שתוכלו לקרוא בהמשך מאמר זה.

המחקר הזה התפרסם בשנת 2009 בכתב העת Diabetes Care. המחקר התבסס על נתוני מחקר רב אתני בנושא טרשת עורקים שנערך בין השנים 2000 – 2002 ופורסם בכתב העת האמריקאי לאפידמיולוגיה בשנת 2002. למחקר האתני גויסו משתתפים מקהילות אתניות שונות בארה”ב שכלל לבנים, אפריקאים אמריקאים, היספאנים ואסייתים.

תהליכים המעידים על טרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם

המחקר מ – 2009 בחן שני תהליכים המעידים על טרשת עורקים וקשורים למחלות לב וכלי דם:

  1. התעבות דופן העורקים התרדמניים (carotid arteries)
  2. הסתיידות העורקים הכליליים (coronary arteries)

התעבות דופן העורקים התרדמניים והסתיידות העורקים הכליליים, מהווים סמנים חשובים המעידים על מחלת לב וכלי דם תת-קלינית.

המחקר כלל 5121 נשים וגברים בגילאי 47 – 86, ללא אבחנת סוכרת או מחלת לב וכלי דם בתחילת המחקר.

אלו שאינם חולים בסוכרת הוגדרו ככאלו שרמות הגלוקוז אצלם בצום הייתה שווה ל – 125 מ”ג / ד”צ או נמוכה ממנו.

סיכון מוגבר למחלת לב, בטווח הגבוה של המוגלובין מסוכרר

בתוצאות ההשוואה בין משתתפי המחקר עם ערכי המוגלובין מסוכרר בטווח הנמוך (3.5% – 5.2%) לעומת ערכי המוגלובין מסוכרר בטווח הגבוה (5.8% – 8.6%), נמצא כי הטווח הגבוה מקושר ל:

  1. התעבות דופן העורק התרדמני המשותף (common carotid artery) ודופן העורק התרדמני הפנימי (internal carotid artery) אצל נשים וגברים
  2. הסתיידות העורקים הכליליים (coronary arteries) אצל נשים בלבד (העורק התרדמני הפנימי מספק דם למוח והעורקים הכליליים מספקים דם ללב)

כלומר, גם אצל אלו שאינם מאובחנים כחולי סוכרת אך נמצאים בטווח הגבוה של המוגלובין מסוכרר (5.8% – 8.6%), מתרחש תהליך טרשתי הפוגע בעורקים ומהווה למעשה מחלת לב תת-קלינית.

בתקופה בה נערך המחקר, הטווח התקין של המוגלובין מסוכרר הנמדד בבדיקות דם היה 4% – 5.9% ואילו כיום הטווח התקין שונה ל – 4% – 5.7% בעקבות ההבנה שהטווח התקין העליון שהיה, אינו תקין ואינו מנבא בצורה נכונה את הסיכון להתפתחות מחלת לב.  כלומר, תוצאות המחקר הגדירו כי 5.8% הוא ערך גבוה ונמצא קשור למחלת לב תת- קלינית, למרות שבבדיקות הדם השגרתיות הוא נחשב בזמנו כטווח תקין.

הניסיון התזונתי שלנו בהפחתת רמות המוגלובין מסוכרר באמצעות דיאטת השעורה

מחקר זה מהווה הוכחה נוספת לחשיבות הרבה של גישה תזונתית הדוגלת בטיפול מונע או בטיפול יזום במצבים גבוליים כגון ‘טרום סוכרת’. טיפול מונע זה, יכול להפחית סיכון למחלות לב וכלי דם, לעכב התקדמות למצב סוכרת, לחסוך טיפול תרופתי ולקדם בריאות.

סוכרת היא מחלה מערבית עם סיכון מוגבר להתפתחות מחלת לב. טרום סוכרת וסוכרת מושפעות בעיקר מתזונה לקויה ומחוסר פעילות גופנית, אך ניתן לשלוט בה באמצעות שינוי אורחות חיים. ככל שנקדים לקחת אחריות על בריאותנו, כבר בשלב הטרום סוכרתי, כן ייטב.

שיטת ‘דיאטת השעורה’ שלנו מיועדת לטפל גם בסוכרת וגם בטרום סוכרת ומשפיעה הן על רמות הגלוקוז והן על רמות ההמוגלובין המסוכרר. בנוסף לכך, גם אלו שאינם סובלים מטרום סוכרת, אך במשפחתם יש רקע של סוכרת, ימצאו ערך בריאותי מניעתי בהשתתפות בתכניות הבריאות שלנו המבוססות על דיאטת השעורה.

סיכום

תוצאות המחקר הזה מצביעות על החשיבות הרבה שיש לשמירה על ערכי המוגלובין מסוכרר מאוזנים ככל שניתן. השמירה הזו על ערכים בטווח התקין שעומד על 4% – 5.7% תפחית את הסיכון להתפתחות מחלת לב וכלי דם.

מאמרים נוספים בנושא בריאות מערכת הלב וכלי הדם
תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים

תוכן העניינים