האם אכילת אשכולית עלולה להגביר סיכון לסרטן השד?

תוכן העניינים

ב – 2007 פורסם מאמר בכתב העת הבריטי לסרטן (British Journal of Cancer). במאמר זה נכתב כי אכילת אשכולית עלולה להגביר את הסיכון לסרטן השד. ב – 2008 פורסמה תגובה של מספר חוקרים שסתרה ממצאים אלו, וב – 2009 פורסם מחקר נוסף שסתר גם הוא את הקשר בין צריכת אשכוליות לבין הגברת הסיכון לסרטן השד, כפי שתוכלו לקרוא בהמשך המאמר הזה.

תקציר המחקר על אכילת אשכולית והגברת הסיכון לסרטן השד

המחקר נקרא: מחקר העוקבה הרב-אתני, הוואי-לוס אנג’לס (Hawaii–Los Angeles Multiethnic Cohort (MEC) Study).

מחקר עוקבה כגון זה וכגון מחקר האחיות המפורסם, מהווים בסיס נתונים למחקרים נוספים כדוגמת זה הנדון, העוסק בקשר בין אכילת אשכולית וסרטן השד.

מחקר זה העוסק בקשר בין אכילת אשכולית וסרטן השד, מתייחס ובדק נשים לאחר הפסקת הווסת. מחקר זה לא בדק נשים בגיל הפוריות ובשלב זה אין להסיק ממנו על תקופת הפוריות.

גיל המשתתפות במחקר נע בין 45 – 75.

המשתתפות היו מקבוצות אתניות שונות וכללו אפריקאיות אמריקאיות, יפניות אמריקאיות, לטיניות, ילידות הוואי ולבנות.

מבין המשתתפות במחקר שכלל 118,441 נשים, נבחרו 46,080 משתתפות שהתאימו לדרישות המחקר שעסק בניתוח הנתונים והקשר בין אכילת אשכולית וסרטן השד.

התנאי להשתתפותן היה ווסת שפסקה באופן טבעי או שפסקה בעקבות כריתת שחלות.

נטילת טיפול הורמונלי חליפי (Hormone Replacement Therapy [HRT] ) בקרב המשתתפות היה שונה וכלל נשים שהשתמשו באסטרוגן בלבד, נשים שהשתמשו בשילוב אסטרוגן עם פרוגסטרון ונשים שמעולם לא קיבלו טיפול הורמונלי חליפי (Hormone Replacement Therapy [HRT] ).

בחלוקה משנית, נחלקו הנשים לשתי קבוצות משקל. קבוצה ראשונה שהוגדרה רזה או נורמלית, בה מדד מאסת הגוף (Body Mass Index [BMI]) קטן מ – 25 וקבוצה שנייה שהגדרתה הייתה עודף משקל או השמנה, בה מדד מאסת הגוף (Body Mass Index [BMI]) שווה או גדול מ – 25.

הקשר בין אסטרוגן, סרטן השד ואשכולית

אסטרוגן מקושר עם סיכון לסרטן השד.

במחקרים במבחנה (in vitro) ובחי (in vivo), נמצא כי קבוצת אנזימים (ציטוכרום P – 450), קשורה לחילוף חומרים של אסטרוגן.

נמצאו עדויות כי אשכולית מעכבת את אחד מאנזימי קבוצה זו. עיכוב אנזים זה, מעלה את רמות האסטרוגן בדם.

מאחר ואסטרוגן מקושר עם סיכון לסרטן השד, עליית רמת האסטרוגן בדם בעקבות אכילת אשכולית, הובילה את החוקרים להסיק כי יש קשר בין אכילת אשכולית לעלייה בסיכון לסרטן השד.

באופן כללי, צריכת אשכולית קושרה לעלייה של 30% בסרטן השד בקרב הנשים שצרכו רבע אשכולית או יותר ליום, בהשוואה לנשים שלא צרכו אשכולית כלל.

המשקל הממוצע של אשכולית אחת הוערך כ – 240 גרם. כלומר, מנה של רבע אשכולית היא במשקל של כ – 60 גרם.

הסיכון לסרטן השד בעקבות אכילת אשכולית, גבוה יותר בקרב הנשים שמעולם לא קיבלו טיפול הורמונלי חליפי (Hormone Replacement Therapy [HRT] ), בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול הורמונלי חליפי.

הסיכון לסרטן השד בעקבות אכילת אשכולית, גבוה יותר בקרב קבוצת הנשים שהוגדרה רזה או נורמלית, בהשוואה לקבוצת הנשים שהגדרתה הייתה עודף משקל או השמנה (ידוע כי לאחר הפסקת הווסת, נשים בעלות רקמת שומן רבה יותר מייצרות יותר אסטרוגן, מאחר ורקמת השומן מחליפה באופן חלקי את תפקיד השחלות בייצור אסטרוגן).

משקלול שתי הפסקאות האחרונות, נראה כי הסיכון לסרטן השד בעקבות אכילת אשכולית, גבוה יותר אצל נשים שרמות האסטרוגן אצלן נמוכות יותר באופן בסיסי.

לסיכום מציינים החוקרים כי סביר להניח שאכילת אשכולית עלולה להגביר את הסיכון לסרטן השד בקרב נשים לאחר הפסקת הווסת, אבל מציינים כי צריכים לאמת תוצאות מחקר זה באמצעות מחקרים נוספים שיכללו הערכה מקיפה יותר הנוגעת לצריכת אשכולית, הכוללת צריכת אשכולית בצורת פרי שלם וגם שתיית מיץ אשכולית (במחקר זה לא ניתן היה להעריך צריכת מיץ אשכולית, מאחר והשאלון אתו מילאו משתתפי המחקר כלל שאלה משותפת על הרגלי שתיית צריכת מיץ אשכולית ומיץ תפוזים).

איך משפיע מיץ אשכוליות על תרופות בגוף

מאחר והזכרנו כי אשכולית מעכבת את אחד מהאנזימים שקשורים לחילוף חומרים של אסטרוגן, נסביר איך מיץ אשכוליות משפיע על תרופות בגוף.

בשנת 1989, נתגלה כי מיץ אשכוליות מעכב קבוצת אנזימים המשפיעה בין היתר על חילוף חומרים של תרופות. השפעה זו נתגלתה במהלך מחקר שבדק את השפעת אתנול (אלכוהול) על תרופה להפחתת לחץ דם מקבוצת חוסמי תעלות סידן (calcium-channel blocker).

מיץ אשכוליות ניתן למשתתפי המחקר כדי למסך את טעם האתנול (אלכוהול).

מחקרים שנערכו לאחר מכן מצאו כי מיץ אשכוליות העלה את ריכוז התרופות בדם, דרך עיכוב של מערכת אנזימים המצויה בכבד ובמעי הדק.

במחקרים אלו נמצא כי מיץ אשכוליות משפיע על 60% ויותר מהתרופה הניתנת בבליעה.

השפעת מיץ אשכוליות על זמינות ביולוגית של תרופות, תופיע עד 24 שעות מרגע שתיית מיץ אשכוליות.

בעקבות הנחיית מנהל המזון והתרופה האמריקאי (the US Food and Drug Administration [FDA]) משנת 2006, תכשירי הורמונים המיועדים לנשים לאחר הפסקת הווסת, צריכים לכלול אזהרה על תווית התכשירים. אזהרה זו מציינת כי מיץ אשכוליות, עלול להעלות את ריכוז האסטרוגן בדם.

מה לא בדקו החוקרים במחקר המתואר, ומה כדאי לבדוק במחקרים הבאים בתחום זה?

אמנם החוקרים התייחסו לכמות הסיבים שצרכו המשתתפות במחקר, אך נתון זה לא מספיק. יש חשיבות בהקשר של אסטרוגן, להעדר מזון מן החי. חשוב לזכור כי מזון מן החי כגון בשר וחלב מכילים הורמונים המשפיעים באופן חיצוני על משק האסטרוגן בגוף. במחקרים עתידיים מהסוג הזה יש מקום לשלב קבוצת נשים צמחוניות/טבעוניות, לצורך הערכה והבנה רחבות יותר.

ידוע כי רמת האסטרוגן בדם אצל צמחוניות נמוכה ב – 50% מזו של אוכלות כל.

ידוע כי הפרשת האסטרוגן בצואה אצל צמחוניות היא פי 2 – 3 לעומת אוכלות כל.

לפי נתונים אלו נראה כי יש סיכוי שנשים צמחוניות, לא יינזקו מאכילת אשכולית. אמנם רעיון זה סותר ברמה מסוימת את אחת ממסקנות המחקר הטוענת כי הסיכון לסרטן השד בעקבות אכילת אשכולית, גבוה יותר אצל נשים שרמות האסטרוגן אצלן נמוכות יותר, אך מן הראוי לבדוק קבוצת נשים קיצונית יותר כדוגמת צמחוניות אשר אצלן רמות האסטרוגן אולי אף נמוכות עוד יותר. חשוב לציין כי צמחוניות ובפרט טבעוניות נמנעות ממזון מן החי כגון בשר אדום ושאר מזונות הידועים או נחשדים כגורמי סיכון לסרטן. בנוסף לכן תזונתן עשירה ביותר בפיטוכימיקלים שונים הידועים בהשפעתם נוגדת הסרטן. כלומר, יכול להיות כי נשים צמחוניות או טבעוניות לאחר הפסקת הווסת, יהיו מוגנות מהקשר בין אכילת אשכולית וסרטן השד, מעצם היות התזונה שלהן נעדרת גורמים מסרטנים מחד (עד כמה שידוע) ועשירה ברכיבים בעלי השפעה מגינה מפני סרטן. בכל אופן, יש צורך במחקר לאשש רעיון זה.

לסיכום, למרות מסקנות מחקר זה לגבי הקשר בין צריכת אשכולית וסרטן השד, קיימת סבירות כי גורמים מסוימים לא נלקחו בחשבון בהערכת הנתונים וכי יש מקום לערוך מחקרים נוספים עם יכולת הערכה מקיפה יותר. החוקרים בעצמם ציינו בסיכום המחקר כי יש לאמת את תוצאות מחקר זה במחקרים נוספים ומקיפים יותר.

תגובת חוקרים מהרוואד: אין קשר בין צריכת אשכוליות לבין סיכון לסרטן השד

כתגובה למחקר שהתפרסם ב – 2007, בו נמצא קשר בין צריכת אשכוליות ומיץ אשכוליות לסרטן השד, פורסמה ב – 2008 תגובה של מספר חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור בהרווארד, בכתב העת הבריטי לסרטן BJC- (British Journal of cancer)

בתגובתם ציינו החוקרים כי לא מצאו קשר בין צריכת אשכוליות ומיץ אשכוליות לסיכון לסרטן השד בקרב נשים בגילאים שונים, לרבות גיל המעבר.

החוקרים הגיעו למסקנה זו לאחר בחינת צריכת אשכוליות ומיץ אשכוליות והקשר לסיכון לסרטן השד, בקרב נשים בגילאי 30 – 55 מתוך מסד הנתונים ממחקר האחיות המפורסם.

בנוסף לכך, ציינו החוקרים כי אצל נשים עם הצריכה הגבוהה ביותר של אשכוליות ושמעולם לא השתמשו בטיפול הורמונלי חליפי, נראתה שכיחות נמוכה באופן משמעותי לסרטן השד. ממצאים אלו הפוכים ממצאי המחקר בו נצפתה עלייה משמעותית בסיכון לסרטן השד בקרב נשים עם צריכת האשכוליות הגבוהה ביותר.

יתרה על כך, לא נמצא קשר בין צריכת אשכוליות (לא מיץ אשכוליות) לסיכון לסרטן השד בקרב נשים בעלות קולטני הורמונים חיוביים לסרטן.

אצל נשים בעלות קולטני הורמונים שליליים לסרטן, נמצאה הפחתה משמעותית בסיכון לסרטן השד בצריכה גבוהה של אשכוליות (1/4 אשכולית ליום ומעלה) בהשוואה לנשים שלא צרכו כלל אשכוליות.

החוקרים בדקו אך לא מצאו מתאם משמעותי בין צריכת אשכוליות ומיץ אשכוליות לבין רמות אסטרוגן בדם אצל נשים בגיל המעבר שלא השתמשו בטיפול הורמונלי חליפי.

החוקרים סיכמו כי ממצאיהם אינם תומכים בהשפעות השליליות שבצריכת אשכוליות ומיץ אשכוליות ועל הסיכון לסרטן השד או על רמות האסטרוגן בגוף. כלומר, צריכת אשכוליות ומיץ אשכוליות בטוחה לנשים בגיל המעבר.

מחקר עדכני: אין עדות לקשר בין צריכת אשכולית לבין הסיכון לסרטן שד

בנוסף לכך, 2009 פורסמו בכתב העת Cancer Causes Control, תוצאות מחקר שהראו כי אין עדות לקשר בין צריכת אשכוליות לבין הסיכון לסרטן השד.

מחקר זה בחן נתונים על צריכת אשכוליות בקרב 114,504 נשים על בסיס מחקר עוקבה פרוספקטיבי שנמשך 9.5 שנים ונקרא: European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) – מחקר זה כלל 23 מרכזי תיאום ב – 10 מדינות אירופאיות שכללו דנמרק, צרפת, גרמניה, יוון, איטליה, הולנד, נורווגיה, ספרד, שבדיה ואנגליה.

על פי ממצאי החוקרים לא נמצא קשר בין צריכת אשכוליות לבין סיכון לסרטן שד בקרב נשים לפני הפסקת הווסת, ואצל נשים לאחר הפסקת הווסת, לרבות אלו שהשתמשו בטיפול הורמונלי חליפי.

סיכום

על פי ממצאי המחקרים העדכניים, נראה כי אין קשר בין צריכת אשכוליות לבין סיכון מוגבר לסרטן השד, גם בקרב נשים לפני הפסקת הווסת וגם לאחר הפסקת הווסת.