ג’ינג’ר: יתרונות, חסרונות וסגולות של תבלין מופלא

ג’ינג’ר המוכר גם בשם זנגביל, הוא צמח מרפא ותבלין בריא עם יתרונות, חסרונות וסגולות בריאות. למרות הביסוס המדעי על היתרונות הרבים שלו, לרבות השימוש הקולינרי הנפוץ בו, ג’ינג’ר לא מוערך בצורה מספקת מבחינה בריאותית, בקרב הקהל הרחב.

ג’ינג’ר שייך למשפחת הזנגביליים (Zingiberaceae), אליה משתייך גם כורכום.

יתרונות וסגולות של ג’ינג’ר

עדויות מחקריות בבני אדם, בחיות ובמבחנה, מראות כי ג’ינג’ר מתאפיין ביתרונות וסגולות הכוללות:

  • נוגד דלקת
  • נוגד חמצון
  • נוגד בחילה
  • נוגד סרטן
  • נוגד חיידקים
  • נוגד וירוסים
  • הגנה על הלב וכלי הדם
  • הפחתת כולסטרול ושומני דם
  • דילול דם
  • הפחתת סוכר בדם
  • השפעה מיטיבה במחלת כבד שומני לא אלכוהולי
  • שיפור תפקוד קוגניטיבי

התכונה המחממת של ג’ינג’ר יכולה להתאים במצבים בהם יש נטייה לסבול מקור ובחורף הוא תוספת נהדרת לחליטות צמחים כצמח בפני עצמו או כחלק מתערובת חווייג’ קפה.

חסרונות של ג’ינג’ר

  • במצבי בריאות מסוימים ובפרט בנטילת תרופות כגון מדללי דם, יש צורך בייעוץ מקצועי לצורך שימוש בג’ינג’ר בכמות מרובה מזו המקובלת כתבלין למזונות או כתוסף תזונה
  • מאחר וג’ינג’ר מספק תחושת חום בגוף ולעיתים גם מגביר הזעה, יש מצבים בהם הוא עלול ליצור אי נוחות כגון גלי חום בגיל המעבר או בקרב אלו שחם להם מרבית הזמן
  • ג’ינג’ר עלול להחמיר תסמיני הפרעות עיכול כמו ריפלוקס (עליית תוכן הקיבה) וצרבת. התופעה הזו שכיחה יותר בצריכת כמות גבוהה, אבל לעיתים גם בכמויות מועטות

ג’ינג’ר טרי

ג’ינג’ר טרי משמש לתיבול מאכלים מוקפצים, תבשילים, מרקים וגם להכנת חליטת ג’ינג’ר. את שורש הג’ינג’ר הטרי נהוג לגרד, לחתוך לקוביות או לצורת גפרורים קטנים, לפני השימוש במזון ומשקה.

ג’ינג’ר טרי אין כל השנה, אם כי אפשר למצוא אותו גם מחוץ לעונה הרשמית.

אנחנו נוהגים לקנות ג’ינג’ר טרי ורענן בתחילת העונה, לחתוך אותו לטבעות או לרצועות בגדלים הרצויים לנו ולהקפיא. בצורה הזו אנחנו שומרים על אספקת ג’ינג’ר טרי לכל השנה.

במהלך העונה, אנחנו משתמשים בו בצורתו הטרייה כשהוא מאוחסן במקרר.

ג’ינג’ר יבש

ג’ינג’ר יבש הוא המרכיב העיקרי בתערובת תבלינים חווייג’ קפה של יוצאי תימן.

ג’ינג’ר יבש מקובל לשלב כתבלין בהכנת עוגות, עוגיות וגם לתיבול משקאות חמים. אבקת ג’ינג’ר זמינה במהלך כך השנה בחנויות תבלינים וברשתות המזון.

ג’ינג’ר יבש זמין גם בצורתו השלמה ויש צורך להפוך אותו לאבקה לפני השימוש בו.

בילדותו, נהג יוסי לסייע בעיבוד שורש הג’ינג’ר השלם היבש. עיבוד השורש כלל 2 שלבים:

  1. כתישה במכתש ועלי (זה היה התפקיד של יוסי)
  2. טחינת השורש הכתוש לאבקה במטחנת תבלינים

כתישת הג’ינג’ר השלם היבש הכרחית לפני טחינה כי בשלמותו, הוא עלול לגרום לעיקום להבי המטחנה או לשבירתם.

ג’ינג’ר כבוש

ג’ינג’ר כבוש מגיע מהמטבח היפני, שם הוא נקרא גארי (gari) ומוגש לצד סושי כתבלין חרפרף ומרענן. הוא מכונה ג’ינג’ר סושי כבוש ומורכב מפרוסות דקות של ג’ינג’ר טרי קלוף, חומץ, מלח וסוכר.

איך מאחסנים ג’ינג’ר טרי?

ג’ינג’ר טרי אפשר לאחסן בשתי דרכים:

  1. אחסון במקרר לשימוש במהלך העונה בו הוא נמכר טרי
  2. אחסון במקפיא לשימוש מחוץ לעונה. מומלץ לחתוך את הג’ינג’ר הטרי לפני ההקפאה לצורך שימוש מהיר ונוח

מה עדיף, ג’ינג’ר טרי או יבש?

אנחנו עושים שימוש גם בג’ינג’ר יבש וגם בג’ינג’ר טרי. שתי האפשרויות יוצרות גיוון מסוים מבחינת הארומה והמרקם.

יש המעדיפים את הטריות של שורש הג’ינג’ר הטרי, על פני היבש ויש המעדיפים את הזמינות ואת נוחות השימוש בשורש ג’ינג’ר יבש שנטחן לאבקה.

מתכונים בריאים המכילים ג’ינג’ר

עוגיות טחינה

איך נקרא ג’ינג’ר באנגלית?

ג’ינג’ר נקרא באנגלית Ginger

איך נקרא ג’ינג’ר בערבית?

ג’ינג’ר נקרא בערבית זנג’ביל.

מה השם המדעי העברי של ג’ינג’ר?

השם המדעי העברי של ג’ינג’ר הוא זנגביל רפואי.

מה השם הבוטני של ג’ינג’ר?

השם הבוטני של ג’ינג’ר הוא Zingiber officinale

מה השם הסיני של ג’ינג’ר?

  • השם הסיני של ג’ינג’ר יבש הוא Gan jiang
  • השם הסיני של ג’ינג’ר טרי הוא Sheng jiang
מאמרים נוספים בנושא צמחי מרפא ותבלינים
חווייג’ קפה

חווייג’ קפה היא תערובת תבלינים נפלאה שמקורה בתימן והיא מורכבת מתבלינים בעלי השפעה בריאה. שימוש בתערובת חווייג’ קפה חווייג’ קפה

קרא עוד »
חווייג’ מרק

חווייג’ מרק היא תערובת תבלינים נהדרת שמקורה בתימן והיא מכילה תבלינים בעלי השפעה בריאותית. חווייג’ מרק מהווה תחליף מוצלח מאוד

קרא עוד »
גנטיאן ובריאות

גנטיאן הוא צמח מר וההשפעות הבריאותיות שלו מתמקדות במערכת העיכול והכבד. שמות ומשפחה שם בוטני: Gentiana lutea שם עברי: ג’נטיאנה

קרא עוד »
טימין ובריאות

ההשפעה הבריאותית של טימין מתמקדת בעיקר בתמיכה מערכת הנשימה במצבים שונים כגון שיעול. תחום נוסף של תימין הוא בריאות מערכת

קרא עוד »
תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים

תוכן העניינים