גנטיאן ובריאות

תוכן העניינים

גנטיאן הוא צמח מר וההשפעות הבריאותיות שלו מתמקדות במערכת העיכול והכבד.

שמות ומשפחה

שם בוטני: Gentiana lutea
שם עברי: ג’נטיאנה צהובה
שם אנגלי: Gentian
משפחה: ערבזיים (Gentianaceae)

חלק בשימוש

שורש, קנה שורש.

תאור כללי

  • גובהו של הצמח כ – 1 מטר והוא גדל באופן טבעי במרכז ובדרום אירופה ובטורקיה, בחלקיהן ההרריים
  • קיימים מינים אירופאים נוספים של ג’נטאינה בעלי תכולת מרכיבים ושימושים דומים אך רובם נדירים בימינו
  • הג’נטיאנה הצהובה תורבתה בהצלחה רבה, לצורך גידול מסחרי ולשימוש כצמח מרפא

מרכיבים עיקריים 

  • 0.6%-0.8% אלקלואידים כגון ג’נטיאנין (Gentianine) 
  • פלבנואידים (מסוג xantones המקנים לשורש את הגוון הצהוב) כגון gentisein, gentisin, isogentisin
  • גליקוזידים מרירים: אינדקס המרירות המינימלי לשורש צריך להיות לפחות 10.000. מדד זה מציין כי בדילול של 1:10.000 עדיין יורגש טעם מר, בהשוואה לכינין (200.000)

תכונות הצמח 

מריר, ממריץ הפרשות קיבה, משפר תאבון, מגביר הפרשת ריר, מגביר ייצור מיצי מרה בכבד, מגביר הפרשת מיצי מרה אל המעי, מחזק כללי, ממריץ הופעת וסת, נוגד-תולעים, נוגד-זיהום, מוריד חום.

שימושים 

בעיקר בקשיי עיכול המלווים בחוסר תאבון.

  • הפרעות עיכול כגון חוסר תאבון, מלאות, גזים
  • מצבי תשישות עקב מחלה כרונית

ברפואה סינית, מינים אחרים של הצמח שתכולת מרכיביהם דומה משמשים לטיפול במצבים זהים ובנוסף לכך בצהבת, דלקת הכבד, דלקת הלחמית, זיהומים בדרכי השתן, גרד ואקזמה.

מינונים 

  • שורש/קנה שורש יבש בכמוסות או במרתח 0.6-2 גרם, 3 פעמים ביום
  • תמצית נוזלית (50% אלכוהול בריכוז 1:1) 1 מ”ל, 3 פעמים ביום
  • תמצית אלכוהולית (45% אלכוהול בריכוז 1:5) 1-4 מ”ל, 3 פעמים ביום

לקבלת אפקט עקרון המרירות, מיצויים של הצמח צריכים להילקח כרבע שעה עד שעה לפני הארוחה.

פעילות פרמקולוגית 

המרכיבים המרירים הקיימים בצמח, גורמים לגירוי רפלקסיבי של קולטני הטעם, דבר הגורם להגברת הפרשת ריר ומיצי עיכול. לכן חשוב להשתמש במיצויים נוזליים של הצמח ולא בכמוסות העוקפות את קולטני הטעם.

מחקרים בבעלי חיים 

  • מחקרים על ג’נטיאן בבעלי חיים הראו כי הצמח מגביר ייצור מיצי מרה בכבד
  • ג’נטיאנין (gentianine), רכיב המצוי בג’נטיאנה, הראה פעילות אנטי-דלקתית

אזהרות, התוויות נגד ותופעות לוואי 

  • השימוש בצמחי מרפא, כולל בצמח גנטיאן, צריך להיות בהמלצה של אנשי מקצוע כמו הרבליסט, נטורופת, דיאטנית או רופא
  • אסור לשימוש בכיב קיבה ותריסריון עקב ההפרשה המוגברת של מיצי הקיבה
  • עלול לגרום לכאבי ראש לאנשים רגישים
  • מומלץ להימנע משימוש בהריון והנקה