שום: המידע הכי מקיף והכי מחדש, כולל סגולות, יתרונות וחסרונות

תוכן העניינים

שום הוא אחד המזונות הכי בריאים שיש עם יתרונות רבים והשפעות על מערכות ואיברים שונים. הוא מופיע בצורות שונות כשום טרי, לח, חי, יבש, שום שחור, שום ירוק וגם מותסס.

במאמר המעמיק והמקיף הזה, ניתן לכם את המידע הרחב ביותר על שום לסוגיו השונים, על צורות השימוש בו, על ההרכב שלו, על סגולות, יתרונות, על חסרונות של שום ועל מגוון השפעות בריאותיות שמיוחסות לו, כולל מידע מבוסס מחקרים. כמו כן, הוספנו גם תשובות לשאלות חשובות ומעניינות על שום.

המאמר שלנו מסתמך על מאמרים ומחקרים שונים על שום, שפורסמו בכתבי עת מדעיים כדוגמת אחד מכתבי העת הרפואיים המובילים בעולם The BMJ (British Medical Journal)

שום נפוץ מאוד לשימוש גם בצורת ירק מאכל או תבלין וגם במטרה לסייע בפתרון מצבי בריאות שונים.

בעבר הרחוק, שום שימש בצורה נרחבת למטרות רפואיות. יש לא מעט שאוכלים שום במטרה להפחית רמות כולסטרול, רמות סוכר או לחץ דם גבוה ויש את אלו שאוכלים שום לצורך תמיכה חיסונית.

אחד החסרונות של אכילת שום הוא פעילות אנטי סוציאלית שיש לו. אכילת שום משאירה ריח אופייני שעלול לפגוע בתקשורת חברתית.

עם זאת, ההתרחבות והמעבר המשמעותי לתקשורת דיגיטלית מאפשרת ביתר נוחות לשלב אכילת שום בתפריט ללא חשש מאינטראקציית ריח לא ידידותית. אמנם תקשורת מקוונת במסגרת לימודים, במסגרת עבודה או במסגרת חברתית היא חלקית, אבל גם שילוב חלקי של שום בתפריט הוא בעל ערך.

שמות של שום

שם בוטני Allium sativum
שם אנגלי Garlic
שם סיני או מנדריני Da Suan
שם יפני Taisan
שם קוריאני Taesan
שם הודי Lasoonna או בסנסקריט Lasuna

לאיזו משפחה בוטנית משתייך שום?

שום שייך למשפחת הנרקיסיים (Amaryllidaceae) ולבת-משפחת השומיים (Allioideae). בעבר, שום שויך למשפחת השושניים (Liliaceae). תחת בת-משפחת השומיים נמצא גם בצל, כרשה (לוף), עירית שום, עירית בצל.

החשיבות הבריאותית של שום בתקופות קדומות

שום מקורו באזור אסיה התיכונה, עם זאת יש הטוענים שהמקור של שום הוא סין.

שום זכה לשמות או כינויים שונים, הודות לערך הבריאותי הרב שייחסו לו ועדיין מייחסים לו. בין הכינויים שקיבל שום אפשר למנות 'אנטיביוטיקה טבעית' או 'פניצילין רוסי'. שום זכה לכינויים האלו, הודות למוניטין שרכש במהלך מאות שנים, הן בשימוש ביתי והן בשימוש רפואי.

על פי סקירות המתייחסות להיסטורית שימוש בשיני שום, מציינים החוקרים כי בתקופות בה אנטיביוטיקה עדיין לא הייתה קיימת, שימש שום למטרות רפואיות במגיפות כגון טיפוס, דיזנטריה, כולרה וגם שפעת.

שום ברפואה הסינית

ברפואה סינית, שום משמש נגד פרזיטים כמו תולעי מעיים, שלשול, עצירות, דזינטריה וגם שיעול פתאומי.

שום ברפואה ההודית

ברפואה הודית, מייחסים לשום השפעות כגון המרצה, חיזוק, כיוח (סילוק כיח), פעילות נוגדת תולעים ופעילות נוגדת ראומטיזם.

אכילת שום חי לפי הרמב"ם

עמדת הרמב"ם בהלכות דעות פרק רביעי הלכה ט': (חלק א עמוד 138 בסדרת הספרים שיש לנו בבית), שום אינו ראוי למאכל בכמות גדולה ולא בתדירות גבוהה. בנוסף לכך, כתוב כי ימות הגשמים הם הזמן המתאים יותר לאכילת שום ואין לאכול מהם בימות החמה.

השפעות בריאותיות מבוססות מחקר, על שום טרי

שום הוא מזון פונקציונלי כשהוא משולב בתפריט באופן קבוע ויש המכנים אותו תבלין פונקציונלי. עם זאת, מומלץ לא להגזים באכילת שום ולעיתים להימנע לגמרי, בפרט במצבים מסוימים שנתייחס אליהם בהמשך.

עם השנים הצטברו מחקרים רבים על שום המציגים את מגוון ההשפעות הבריאותיות שלו. הממצאים המדעיים על שום מבוססים על מחקרים מסוגים שונים הכוללים מחקרים אפידמיולוגיים, מחקרים על בעלי חיים, מחקרים במבחנה וגם מחקרי התערבות שנעשו בהשתתפות בני אדם.

בצפון סין, שם ייצור השום גבוה, התמותה מסרטן הקיבה היא הנמוכה ביותר בכל רחבי סין. בין הממצאים המחקריים, מציינים החוקרים את השפעת שום בהפחתת הסיכון להתקף לב, שבץ, הפחתת רמות שומני דם, דילול דם, הפחתת רמות גלוקוז בדם, הפחתת סיכון להתפתחות סרטן, הגברת פעילות חיסונית והשפעה נוגדת זיהום. חשוב לציין כי תכונות אלו מיוחסות בעיקר לשום טרי ולא לשום מיובש.

מחקרי התערבות על שום בהשתתפות בני אדם

עשרות רבות של מחקרים קליניים נערכו על השפעת שום בקרב בני אדם. המחקרים נעשו על צורות שימוש שונות של שום והשפעתם על מצבי בריאות שונים.

ריכוז מאפייני מחקרי ההתערבות על שום בהשתתפות בני אדם
סוגי שום או מוצרי שום שנחקרו שום חי, שום שחור מיושן, תמצית שום מיושן, טבליות שום, כמוסות שום, אבקת שום וגם שמן שום
פרקי הזמן שנמשכו המחקרים על שום המחקרים השונים על שום, נמשכו לפרקי זמן שונים שנעו בין שבוע לבין שנה
סוגי המחקרים הקליניים העיקריים שנערכו על שום סוג המחקר השכיח ביותר שנעשה בבני אדם על שום היה מחקר אקראי, כפול סמיות, מבוקר פלצבו

יתרונות וסגולות שום

בטבלה מפורטים יתרונות וסגולות שום המתבססות על פעילות והשפעות בריאותיות שנצפו במחקרים בבני אדם על צריכת שום במזון או כתוסף תזונה בצורותיו השונות:

מערכת או מצב רפואי פעילות או השפעה בריאותית הסבר מונחים
מערכת לב וכלי דם
  • הגנה על הלב
  • הפחתת סמנים של טרשת עורקים
  • מניעת התקדמות טרשת עורקים
  • הפחתת רמות חלבון מגיב עם סי (hsCRP)
  • הגברת זרימת דם בכלי הדם הקטנים ביותר בגוף
  • הפחתת לחץ דם גבוה
חלבון מגיב עם סי בעל רגישות גבוהה שנקרא בקיצור hsCRP או בשמו המלא  High-Sensitivity C-Reactive Protein הוא מדד המשמש להערכת דלקת בלב ובכלי הדם.
פרופיל שומני דם
  • הפחתת רמות כולסטרול
  • הפחתת רמות טריגליצרידים
  • הפחתת רמות LDL כולסטרול
  • עליית רמות HDL כולסטרול
 
מערכת חיסון
  • חיזוק תפקוד מערכת החיסון
  • המרצת פעילות תאי מערכת חיסון
  • הפחתת חומרת התקררות או שפעת
  • וויסות חיסוני ששויך להפחתת רמות גורם נמק גידול אלפא (TNF-alpha)
גורם נמק גידול אלפא שנקרא בקיצור TNF-alpha ובשמו הארוך Tumor Necrosis Factor-alpha, הוא ציטוקין ואחד מתפקידיו הוא פעילות מתווכת דלקת.
מערכת עיכול שיפור פרופיל חיידקי המעי  
סרטן
  • שיפור סטאטוס נוגד חמצון בחולי בסרטן מטופלי כימותרפיה
  • הגנה מפני התפתחות סרטן קיבה
  • הפחתת תמותה עקב סרטן קיבה
  • הפחתת סיכון להתפתחות גידול מסוג אדנומה של מעי גס חלחולת
  • הפחתת סיכון להתפתחות סרטן מעי גס חלחולת
  • פעילות מגינה מפני כימותרפיה דרך עיכוב מוטגנזה (mutagenesis)
מוטגנזה או מוטגנזיס הוא תהליך בו נוצרת מוטציה. כלומר, בתנאים מסוימים חל שינוי במידע הגנטי של אורגניזם.
סוכרת או תסמונת מטבולית
  • הפחתת גורמי סיכון של תסמונת מטבולית
  • שיפור בקרה מטבולית. שיפור הבקרה המטבולית באה לידי ביטוי במדדים הבאים: הפחתת גלוקוז בדם בצום, הפחתת רמות פרוקטוזאמין בדם וגם הפחתת טריגליצרידים בדם
  • הפחתת סיבוכים קרדיו-ואסקולריים (לב כלי דם) בקרב אלו עם תסמונת מטבולית. הפחתת הסיבוכים הקרדיו וואסקולריים מיוחסת לעלייה ברמות אדיפונקטין
  • הפחתת רמות המוגלובין מסוכרר (HbA1c)

פרוקטוזאמין הוא חלבון שנקשר למולקולות סוכר בדם. רמות פרוקטוזאמין בדם משמשות להערכת הרמה הממוצעת של גלוקוז בדם, במהלך 2-3 השבועות שקדמו לבדיקה.

אדיפונקטין (adiponectin) הוא הורמון המופרש על ידי תאי שומן. אחד מתפקידיו העיקריים של אדיפונקטין הוא ויסות רמות סוכר בדם, דרך הגברת רגישות תאי הגוף להורמון אינסולין.

המוגלובין מסוכרר שמסומן כ – HbA1c או כ – A1C, משמש להערכה ומדידת אינטראקציה של המוגלובין עם גלוקוז. רמות המוגלובין מסוכרר בדם משמשות להערכת הרמה הממוצעת של גלוקוז בדם, במהלך 2-3 החודשים שקדמו לבדיקה.

השמנה או השמנת יתר
  • הפחתת דלקת עקב השמנת יתר
  • הפחתת קצב עליית נפח רקמת שומן
  • הפחתת מדד מסת גוף (BMI)

מדד מסת גוף שנקרא בקיצור BMI או בשמו המלא Body Mass Index, הוא תוצאת נוסחה להערכת תקינות משקל גוף.

מדד מסת גוף מחושב על בסיס נתוני גובה וגם משקל גוף.

תוצאת החישוב מעריכה אם המשקל תקין, אם יש עודף משקל או תת משקל.

כבד
  • שיפור תפקוד הכבד דרך הפחתת רמות גבוהות של אנזימי הכבד GGT ו – ALT
  • הפחתת רמות אנזימי כבד ALT ו – SAT אצל מטופלים עם דלקת כבד כרונית
  • הפחתת מסת שומן גוף בקרב מטופלים עם כבד שומני שאינו אלכוהולי
 
ביטוי גנים הפעלת (אקטיבציה) גנים המשפיעים על חסינות, אפופטוזיס וגם על מטבוליזם קסנוביוטי.

אפופטוזיס הוא מוות תאי מתוכנן.

מטבוליזם או חילוף חומרים קסנוביוטי (xenobiotic metabolism) הוא תהליך בו הגוף מסלק חומרים קסנוביוטיים.

חומרים או מרכיבים קסנוביוטיים (xenobiotics) הם חומרים שאינם נוצרים בגוף באופן טבעי, אלא מגיעים מן החוץ.

דוגמה לחומרים קסנוביוטיים הם כספית או דיאוקסינים המצויים בדגים ומגיעים לגוף שלנו בעקבות אכילת דגים.

שלד-שריר-מפרקים הפחתת עוצמת כאב וגם נוקשות עקב דלקת מפרקים ניוונית של הברך בקרב נשים לאחר הפסקת הווסת עם עודף משקל או השמנת יתר. בנוסף לכך, נראה גם שיפור בתפקוד פיזי. הפחתת הכאב מיוחסת להפחתה ברמות אדיפוציטוקין (adipocytokine), רזיסטין (resistin).

אדיפוציטוקין שנקרא גם אדיפוקין (adipokine) הוא שם כללי לקבוצת מרכיבים הנוצרים ברקמת שומן וחלקים משמשים כמתווכים בתהליכי דלקת.

רזיסטין שייך לקבוצת האדיפוציטוקינים והוא מתאפיין בפעילות פרו-דלקתית. כלומר רזיסטין מקדם דלקת.

עור
  • ריפוי יבלות נפוצות מרובות (recalcitrant multiple common warts).
  • שיפור מצב נגעי דלקת בחלל הפה עקב קנדידה.
 
נשים
  • שיפור תסמיני דלקת נרתיק עקב קנדידה. בין התסמינים בהם חל שיפור נכללו אדמומיות של הפות אדמומיות של הנרתיק וגם הפרשה גבינתית.
 
שונות
  • פעילות נוגדת חמצון
  • פעילות נוגדת דלקת
  • הפחתת סטרס חימצוני
  • הגברת רמות פולאט בדם
  • הגברת רמות אנזימים נוגדי חמצון
    כמו סופר אוקסיד דיסמוטאז (SOD), קטלאז וגם גלוטטיון פראוקסדאז (GP) באריתרוציטים
 

הערה חשובה בנוגע לאופן צריכת השום: בכל המחקרים אליהם התייחסנו בטבלה, השום נלקח בבליעה בלבד, או כחלק מהמזון הנאכל או כתוסף תזונה.

ערך תזונתי של שום

שום מכיל מגוון מרכיבים שמוצגים בטבלה הבאה:

מרכיב ריכוז מקורב פירוט
מים 66%  
פחמימות 27%  
חלבון 2.5%  
חומצות אמינו 1.3%  
סיבים 1.6%  
חומצות שומן    
פוליפנולים  
  • תרכובות קמפפרול (kaempferol)
  • לוטאולין (luteoline)
  • אפיגנין (apigenine)
מינרלים או יסודות קורט  
  • אשלגן
  • מגנזיום
  • סידן
  • ברזל
  • אבץ
  • זרחן
  • סלניום
  • מנגנז
ויטמינים  
  • ויטמין A
  • ויטמין C
  • ויטמיני B
תרכובות מכילות גופרית 2.4%
  • Allicin
  • Ajoene
  • Allylpropyl disulfide
  • DATS
  • S-allylcysteine
  • Vinyldithiins
  • SAMC

שום כמקור של אינולין

שום מהווה גם מקור של אינולין. אינולין הוא סיב מסיס במים ההופך בעזרת חיידקי המעי "הידידותיים" לחומצות שומן קצרות שרשרת. לחומצות שומן קצרות שרשרת השפעה מטיבה על בריאות המעי הגס, וכן השפעה מטיבה על רמות סוכר ועל כולסטרול בדם.

ממצאים סותרים לגבי יעילות בריאותית של אכילת שום

יש סתירה בין ממצאים מחקריים לגבי יעילות שום במצבים מסוימים.

ממצאי מחקר על אכילת שן אחת של שום ביום, לא הציגה יעילות בהפחתת רמות כולסטרול בדם. מחקר זה שלל למעשה, תוצאות מחקרים אחרים וגם את השימוש הנהוג באכילת שום, לצורך הפחתת כולסטרול בדם. עם זאת, צריך לזכור שכמות שום שמקובל לאכול לצורך קידום בריאות (כדוגמת הפחתת כולסטרול), ככל הנראה גבוהה יותר משן שום אחת ליום.

לעומת זאת, במחקר אחר בהשתתפות חולי סוכרת סוג-2, קיבלו משתתפי המחקר 3 שיני שום קטנות. משקל כל שן שום היה 1.2 גרם ובסך הכל 3.6 גרם שיני שום ליום. תוצאות מחקר זה הראו הפחתה משמעותית ברמות גלוקוז בדם, לרבות הפחתה ברמות כולסטרול, טריגליצרידים, LDL כולסטרול וגם עלייה ברמות HDL כולסטרול.

איך בריא לאכול שום?

  • שום אפשר לשלב בתפריט כשהוא חי או מבושל
  • כשמוסיפים שום לבישול כתבלין הוא מאבד מהחריפות שלו וגם ככל הנראה חלק משמעותי מההשפעות הבריאותיות שלו. למרות ששום מאבד בבישול מהעוצמה שלו אי אפשר לוותר עליו כי הוא אחד התבלינים החשובים ביותר שיש לנו. לכן ההמלצה היא לשלב שום בתפריט גם כתבלין בבישול וגם חי בתבשילים או סלטים מסוגים שונים
  • אחד השימושים הנפוצים והמומלצים הוא הוספת שום חי כתוש או קצוץ בהכנת מטבל טחינה. במטבל טחינה השום משמש כתבלין נהדר שמשדרג את טעם הטחינה
  • שימוש נוסף הוא שפשוף שן שום חי על פרוסת לחם. על פרוסת הלחם שמתובלת בשום אפשר להוסיף אבוקדו או כל ממרח אחר
  • הוספת שום חי למזון ללא בישול, כפי שקורה בתיבול מטבל טחינה או בלחם עם אבוקדו, ממתנת את עוצמת החריפות שלו ומאפשרת לצרוך אותו במקרים בהם לא מורגלים באכילת תבלינים חריפים
  • עם זאת, חשוב לעשות שימוש בשום במינון מתאים באופן אישי מבחינת דרגת החריפות. שימוש בשום חי כתבלין במזונות לא אמור להיות עינוי ולא אמור להזיק. שום חי כתבלין מיועד לתבל את המזון ולשפר את הטעם שלו ואת ההנאה מהאכילה

חסרונות שום

  • חשוב לציין כי אכילה מרובה של שום על חלקיו השונים ובפרט החלקים הירוקים, עלולה לגרום לגזים וגם לנפיחות של הבטן. תופעת הגזים עקב אכילת הירוק של השום, דומה לזו שלאחר אכילת ארטישוק ירושלמי
  • להקלת תופעת הגזים, ניתן להכין מרתח של זרעי קימל או שומר. לחילופין, לאחר ארוחה, אפשר ללעוס זרעי קימל או זרעי שומר ולבלוע עם מים
  • אכילת שום עלולה לגרום לכאב בחלק העליון של הבטן (רום הבטן) במצבים מסוימים ובפרט אצל מי שסובל מרגישות או בעיה כלשהי בקיבה. אכילת שום לא מומלצת לאלו שסובלים ממצב של כיב קיבה (אולקוס) או דלקת קיבה (גסטריטיס) או הפרעות עיכול אחרות בהן רירית מערכת העיכול רגישה ואכילת שום גורמת לתופעות לוואי
  • בקרב חלק מהאנשים שסובלים ממצב של לחץ דם נמוך, יש דיווחים על כך שאכילת שום חי גורמת להם לירידה של לחץ דם שנמוך גם כך מלכתחילה. הם מדווחים גם על כך שירידת לחץ הדם הזו מובילה לעיתים למעין חולשה על סף עילפון

כמה שום צריך לאכול בכל יום?

על פי ממצאים מחקריים נראה שכמות שום שהציגה יעילות בריאותית עומדת על 3 שיני שום קטנות.

במחקר שנערך בהשתתפות בני אדם ובחן צריכת 3 שיני שום קטנות בכל יום, נראתה פעילות משמעותית בהפחתת רמות סוכר בדם, לרבות שיפור בפרופיל שומני דם. השיפור בפרופיל שומני דם כלל הפחת כולסטרול כללי, הפחתת LDL כולסטרול המכונה 'הכולסטרול הרע', הפחתת רמות טריגליצרידים וגם הגברת רמות HDL כולסטרול המכונה 'הכולסטרול הטוב'. אם רוצים לדייק יותר מבחינת כמות השום היומית, במחקר זה הוגדר משקל כל שן שום קטנה בסך של 1.2 גרם ובסך הכל 3.6 גרם שיני שום ליום.

עם זאת, יש כאלו שכמות שום כזו תזיק להם מסיבות שונות כמו בעיות במערכת העיכול או סבילות נמוכה לחריפות האופיינית של שום. לכן, צריכת שום צריכה להיות מושכלת ומותאמת באופן אישי. גם אם לא צורכים כמות יומית של 3.6 גרם שום, לכל כמות שום שתשולב בתפריט יהיה ערך מוסף. הערך המוסף של שום גם אם הוא נצרך בכמות קטנה, מתווסף לצריכה קבועה של מגוון תבלינים או מזונות שונים מקדמי בריאות.

מה זה שום גבישי?

שום גבישי הוא שום שעבר ייבוש וגריסה ומשמש כתבלין במקום שום טרי.

מה זה אבקת שום?

אבקת שום מבוססת על על שום שעבר ייבוש ולאחר מכן נטחן לאבקה. בדומה לשום גבישי, גם האבקה משמשת לתיבול.

מה זה שום יבש?

שום יבש הוא שום לח שעבר ייבוש וממנו מכינים מוצרים שונים המשמשים לתיבול:

  1. שום גבישי
  2. אבקת שום
  3. שיני שום שלמות יבשות
  4. שבבי שום בגדלים שונים

מה זה שום חי?

שום חי הוא לח כי מכיל נוזלים. כשחותכים שום חי, רואים ומרגישים את הנוזל שיש בו.

מילים נרדפות לשום חי הן שום נא, שום טרי, שום לח, שום גלמי ובאנגלית raw garlic.

שום חי מתאפיין בחריפות רבה שנעלמת לאחר שהוא מתייבש.

מה זה שום יבש?

שום יבש הוא שום שהתייבש והוא נקרא כך כי הוא אינו מכיל יותר נוזלים. אם ניקח שום יבש או שום חי בנפח זהה, שום יבש יהיה קל יותר כי הוא ללא נוזלים.

שום יבש אפשר למצוא בצורות שונות הכוללות שיני שום שלמות, שבבי שום בגדלים שונים או אבקת שום.

לאחר שעובר שום ייבוש, הוא מאבד מהחריפות האופיינית שלו.

מה זה שום ירוק?

שום ירוק הוא שום חי טרי, עם דגש רב על טרי. שום ירוק הוא הכי טרי בין סוגי שום כי מדובר על שום שנקטף סמוך להגעה שלו לשווקים. הוא נקרא ירוק כי הוא מגיע בשלמותו, כולל החלקים שנמצאים מעל עוגת שיני השום.

העונה של שום ירוק קצרה מאוד ובסיומה נאגרות עוגות שיני השום ללא החלקים העליונים שהתייבשו ונחתכו. עוגות שיני שום או פקעות שום, מחזיקות זמן לא קצר ושומרות על הלחות של שיני השום ועל החריפות האופיינית.

אנחנו מזמינים אתכם לקרוא את המאמר המלא על סגולות, יתרונות וחסרונות שום ירוק.

איך לאחסן שום?

מומלץ לאחסן שום חי במקרר. אחסון שום חי במקרר מאפשר להאריך את חיי המדף שלו ולשמור על האיכות ועל ההשפעות הבריאותיות שלו שנובעות ממגוון החומרים שיש בו. פקעות שום שלא מאוחסנות במקרר, מתייבשות בהדרגה ומאבדות מהעוצמה האופיינית של שום. התייבשות השום מובילה לעיתים לאיבוד הריח והחריפות המוכרים. ללא אחסון במקרר, שום עלול גם להתקלקל ולהירקב.

גם שום ירוק טרי מומלץ לאחסן במקרר וזו הדרך לשמור על טריות החלקים הירוקים של השום. החלקים הירוקים של שום ירוק שלא מאוחסן במקרר, תוך זמן קצר משנים את צבעם מצהיבים ואחר כך מתייבשים.

מה זה עוגת שום או פקעת שום?

עוגת שום או פקעת שום היא החלק בו מוחזקות שיני השום יחד.

מילים נרדפות לעוגת שיני שום הן ראש שום או פקעת שום או שורש שום. שורש שום היא הגדרה לא נכונה כי שיני שום אינם השורש.

בתחתית עוגת השום יש את השורש או ציצת השורשים הצומחים כלפי מטה, כפי שיש גם בבצל. כשקונים בצל ירוק, לרוב הם כוללים את ציצת השורשים, כך אפשר להבין איך נראית ציצת שורשי השום.

מה ההבדל בין שום לבן לבין שום שחור מיושן?

ההבדל בין שום לבן לבין שום שחור הוא תהליך העיבוד שעובר כל שום.

שום לבן הוא למעשה שום רגיל בו שיני השום שומרות על צבען הטבעי. שום לבן נקצר כשהוא מגיע לגודלו הרצוי ולא עובר תהליכי עיבוד כלשהם.

לעומת זאת, שום שחור הוא שום לבן שעבר תהליך יישון מסורתי. בסיום תהליך היישון, מתקבל שום שצבעו שחור.

תוכלו להרחיב את הידע במאמר המלא על חסרונות, סגולות ויתרונות שום שחור.

האם שום ירוק מדיף ריח?

בשונה משיני שום שיש להם ריח חזק, לחלקים הירוקים של השום הטרי, יש ריח מעודן יותר. ככל שהשום קרוב יותר לזמן הקטיף שלו, ריח החלקים הירוקים חזק יותר והוא הולך ופוחת ככל שעובר הזמן.

האם שום ירוק חריף?

עוצמת החריפות של חלקי השום הירוקים פחותה מזו של שיני שום.

עם זאת, שיני שום ירוק, חריפים בדומה לזה של שום חי שאינו ירוק.

מה יש בשום שגורם לו להדיף ריח חריף חזק?

אליצין הוא רכיב שמכיל שום חי והוא אחראי לטעם החריף והחזק האופייני.

שום שחור לא מדיף את הריח העוצמתי הזה כי בעקבות תהליך היישון שלו כמות האליצין שנותרה בו נמוכה.

איך אפשר להיפטר, להעלים או להפחית ריח של שום?

אפשר להפחית את עוצמת הריח שלאחר אכילת שום על ידי לעיסה או מציצת מסמרי ציפורן, לעיסת שמיר, פטרוזיליה או כוסברה. להעלים או להיפטר לגמרי מריח של שום, יהיה בלתי אפשרי.

האם מותר להניח שום על העור לטיפול בבעיות עור?

הנחת שום חי טרי על העור, בפרט לפרק זמן ארוך עלולה לגרום למעין כוויה בעור במקום בו הונח שום.

עם זאת, נעשו מחקרים בבני אדם על שימוש מקומי של שום על העור לטיפול בבעיות עור שונות.

חשוב לשים לב לכך שבמחקרים אלו נעשה שימוש בתכשירי שום ייעודיים למריחה על העור. כלומר, שום שעבר תהליכים מסוימים כגון מיצוי שום או בידוד חומרים פעילים שמכיל שום וערבוב עם מרכיבים נוספים כמו ג'ל. הערבוב עם מרכיבים נוספים או בידוד חומרים פעילים שנעשה לצורך ייצור תכשיר לשימוש על העור, ככל הנראה ממתנים את ההשפעה החריפה שמתרחשת במגע תכשירי שום אלו בעור.

על אלו בעיות עור בבני אדם נעשו מחקרים במריחת תכשירי שום?

מחקרים על בני אדם על יעילות מריחת שום בבעיות עור, נעשו על לישמניאזיס של העור.

לישמניאזיס (Leishmaniasis) של העור מוכרת בשם שושנת יריחו והיא נגרמת על ידי טפילי לישמניה. טפילי לישמניה מועברים דרך עקיצת נקבת זבוב החול.

במחקר על מטופלים עם לישמניאזיס של העור (שושנת יריחו), נמצא כי תכשיר ג'ל מבוסס שום בשימוש מקומי על העור, הראה החלמה מלאה.

האם שום הוא ירק או תבלין?

שום הוא ירק המשמש גם תבלין.

שום בצורת ירק, משמש בשלמותו בהכנת מרק ירקות, דגים או בשר.

בבית הורי עוד בתקופת ילדותי, נהגו לבשל שום ירוק על כל חלקיו הירוקים, לרבות פקעות שום שלמות כחלק מתבשיל מרק בשר מסורתי. כיום גם אנחנו נוהגים להכין מרק ירקות עם שום ירוק על כל חלקיו הירוקים, כולל פקעות שום שלמות או שיני שום מופרדות. בתקופות בהן שום ירוק לא מצוי, אנחנו מבשלים ראשי שום שלמים בחלק מתבשיל מרק ירקות.

שום כתבלין משמש לתיבול מזונות או תבשילים שונים.

איך שום משמש כתבלין?

שום משמש כתבלין בצורות שונות.

יש המקפידים לעשות שימוש רק בשיני שום חי כתיבול ואז לאחר קילוף קוצצים או כותשים שיני שום ומוסיפים לתיבול מרק, סלט, ממרח או מטבל טחינה, חומוס, תבשילי ירקות, קטניות, דגים , עוף או בשר.

לעומת זאת יש העושים שימוש באבקת שום מיובשת או בשיני שום כתושות קפואות.

אפשר לעשות שימוש גם בשיני שום שחור כתבלין. יש הנוהגים להכין חמאת שום שחור על ידי ערבוב שיני שום שחור עם חמאה. טבעונים יכולים לעשות שימוש בשמן קוקוס במקום חמאה ולערבב שיני שום שחור עם שמן קוקוס ליצירת ממרח.

מה זה קונפי שום?

קונפי שום הוא שיני שום טריות מבושלות בשמן (עדיפות לשמן זית כתית מעולה) על להבה נמוכה (בישול על להבה גבוהה ישרוף את השום ויפגע בטעם ובאיכות שלו. אפשר גם להכין קונפי שום בתנור.

בהכנת קונפי שום אפשר להוסיף תבלינים וכמובן מלח. תבלינים מתאימים הם טימין, מרווה, רוזמרין, פלפל צ'ילי ומגוון תבלינים אחרים.

בסיום הבישול מתקבלות שיני שום רכות מאוד ושמן מתובל שיכולים לשמש כתבלין לתבשילים, קציצות, פסטה או במריחה על לחם.

אלו סוגי מוצרי שום זמינים בשוק או בחנויות?

מוצרי שום שמצויים בשווקים או בחנויות כוללים:

  1. ראשי שום חי שלם
  2. שיני שום חי נפרדות
  3. שום ירוק טרי
  4. שיני שום קלופות, כתושות, קפואות
  5. אבקת שום יבש או מיובש
  6. שום גבישי
  7. שום כתוש טרי או קפוא
  8. ראשי שום שחור שלם
  9. שום פנינה שחור
  10. שיני שום שחור קלופות

מתכוני שום

סיכום

שילוב שום בתפריט הוא בעל ערך גם מבחינה בריאותית וגם מבחינה קולינרית כתבלין.

שום הוא אחד התבלינים הנפוצים שרבים עושים בו שימוש לתיבול המזון, הן בבישול והן חי בסלטים, ממרחים או מטבלים שונים.

ממצאים מחקריים על שום מצביעים על השפעות בריאותיות שיש לו. שום חי, שום ירוק וגם שום שחור נחשבים מזונות פונקציונליים בעלי פוטנציאל השפעה על הבריאות.

עם זאת, יש כאלו שאכילת שום תגרום להם לאי נוחות במערכת העיכול, ריפלוקס, צרבת או כאב. בין המצבים הרגישים ביותר לאכילת שום הם הפרעות במערכת העיכול כמו כיב פפטי (אולקוס), דלקת קיבה (גסטריטיס) או הפרעות אחרות של מערכת העיכול.

שום שחור מהווה פתרון לריח ולטעם החזקים של שום חי וגם להשפעה החזקה על מערכת העיכול בהפרעות עיכול שונות. בשונה משום חי, שום שחור מאפשר צריכה קבועה שלו בתפריט ללא הגבלה או הפרעה לחיי חברה.

חשוב להבין שאי אפשר בהכרח להסתמך רק על אכילת מזון אחד כמו שום לצורך שינוי בריאותי או השפעה על מדדים כמו כולסטרול, סוכר או לחץ דם. במקרים רבים יש צורך ואף רצוי לערוך שינוי תזונתי מתון או נרחב. שינוי תזונתי כזה בשילוב צריכת שום יכול לעזור עוד יותר ולקדם בריאות.