פודטק

תוכן העניינים

פודטק הוא טכנולוגיות מזון שמיועדות לפיתוח ולייצור מזונות בעלי ערך מיוחד. פודטק הוא לכאורה תחום חדש יחסית של מספר עשרות שנים, אבל הוא למעשה קיים כבר אלפי שנים.

אחת משיטות הפודטק העתיקות או המסורתיות, היא התססת מזונות וזו אחת השיטות החכמות והמבטיחות ביותר בתחום טכנולוגיות מזון.

שימוש בטכניקות התססה לייצור מזון, יכולה ליצור מזונות פונקציונליים רבי השפעה בריאותית.

בתקופה בה אנחנו חיים יש הבנה כי שמירה על כדור הארץ ושמירה על בריאות אוכלוסיית כדור הארץ היא בעלת ערך רב להישרדות שלנו.

פודטק, אם הוא יפעל בצורה נכונה, יכול לקחת חלק לא מבוטל בשמירה על בריאות כדור הארץ ובריאות האוכלוסיה שחיה בו.

פודטק מודרני

בימינו המטרה של פודטק מודרני היא יצירת מזונות פונקציונליים שמבוססים על חומרי גלם ועל תהליכים חוסכי משאבים. לדוגמא, ייצור מקור חלבון שדומה לבשר, אבל מבוסס על חומרי גלם צמחיים.

כך מקבלים תחליף בשר שמספק את הצרכים התזונתיים והחווייתיים מבחינה קולינרית, תוך כדי חיסכון במשאבים.

החיסכון במשאבים נובע מכך שהרבה יותר חסכוני לגדל מזון צמחי לעומת בעלי חיים.

בפודטק מודרני אפשר להכניס למכונה חומרי גלם שמקורם בעולם הצומח ובלחיצת כפתור יצא תחליף בשר דומה לבשר אמיתי שמקור בעולם החי. זה מזכיר מאוד את סדרת מסע בין כוכבים המיתולוגית, בה מכונה סיפקה אוכל על פי בקשה.

אחת המטרות של פודטק מודרני היא לתת פתרונות מזון שיעזרו לצמצם פגיעה אקולוגית ולהפחית נזק לכדור הארץ, אבל יש לו מטרות נוספות.

פודטק מודרני פועל גם לתת פתרונות תזונתיים מעשיים לחיי היום יום. דוגמא מוכרת היא מנה חמה או מרק מהיר הכנה שמבוססים על מארז שמכיל רכיבי מזון מיובשים שמתעוררים לחיים והופכים במהירות לארוחה או למרק באמצעות הוספת מים חמים.

פודטק מסורתי

אם נתייחס להתססת מזונות כמודל של פודטק מסורתי, בעבר המטרה של התססת מזונות הייתה שימור מזון לתקופות ארוכות יותר כי ההתססה מאריכה את חיי המדף של המזון בתקופה בה אמצעי קירור לא היו.

מטרה נוספת של התססת מזונות מנקודת ראות של פודטק מסורתי, היא ניצול מירבי של מזון. לדוגמה, באזורים שונים באסיה כמו הודו-סין והפיליפינים מתסיסים פסולת דגים וחלקי דג שאינם ראויים למאכל והתוצר הסופי של ההתססה הם ממרחים ורטבים ראויים למאכל, מבחינה תזונתית ומבחינה אסתטית.

אחד הדברים המדהימים בפודטק מסורתי הוא שהמזונות שנוצרו עברו השבחה תזונתית.

ההשבחה התזונתית באה לידי ביטוי בשיפור איכות החלבון ויצירת חומרים פעילים בריאותיים כפי שקורה עם מזונות המבוססים על פולי סויה מותססים כגון נאטו או טמפה.

מוצרי קטניות כולל מוצרי סויה מותססים כשילוב של פודטק מודרני עם פודטק מסורתי

אנחנו נמצאים בעידן בו הדאגה לעתיד כדור הארץ מובילה לפיתוח טכנולוגיות מזון במטרה לייצר מקורות מזון שיספקו חלבון במקום בשר.

מאחר וגידול חיות לצורך אספת בשר מצריכה השקעת משאבים רבים שפוגעים באקולוגיה, פודטק יכול לשחק תפקיד חשוב בשמירה על כדור הארץ.

קטניות לרבות פולי סויה הם חומר גלם צמחי עם פוטנציאל עצום לייצור מזונות בעלי חלבון איכותי. הפוטנציאל הרב ביותר נמצא במזונות המבוססים על פולי סויה מותססים.

אימוץ שיטות ייצור מזון מסורתיות עם שיטות ייצור מזון מודרניות, עשויה לתרום באופן משמעותי לתחום הפודטק. הטוב ביוצר בשילוב הזה הוא אם יישמרו איכויות המזון המסורתי ויימנעו מהוספת חומרי לוואי למוצר הסופי.

האם מוצרי פודטק בריאים או לא בריאים?

מוצרי פודטק יכולים להיות בריאים או לא בריאים וזה תלוי בחומרי הגלם ובשיטות הייצור.

כדי שמוצרי פודטק יהיו בריאים, הם צריכים להיות מבוססים על מרכיבים בריאים. כלומר, מלכתחילה צריך לדאוג שחומרי הגלם יהיו ממקור צמחי איכותי וללא חומרי לוואי מלאכותיים כגון חומרי הדבקה, טעם וריח, חומרים משמרים ואחרים.

חומרי גלם צמחיים איכותיים הם לדוגמה שמן זית כתית מעולה, לעומת שמן מזוכך.

לגבי מוצרי פודטק שמבוססים על עולם החי, חשוב לדאוג שמרכיבים אחרים שמוסיפים לייצור, גם הם לא יכילו חומרי לוואי מלאכותיים.

הדברים שאנחנו עשינו בתחום המתפתח הזה של פודטק, במסגרת המרכז לתזונה פונקציונלית

במהלך העשור הראשון של שנות ה – 2000 פיתחנו מוצרי מזון מתוך מחשבה והבנה של חשיבות מזונות פונקציונליים בשמירה על הבריאות.

המטרה שלנו הייתה לייצר מוצרי מזון טובים יותר מבחינה בריאותית. בין המוצרים שפיתחנו נכללו לחם, שוקולד ומוצרים נוספים.

לחם שעורה, כורכום וסלק

התגובות הראשונות שקיבלנו היו על צבע הלחם שהיה צהוב ושונה מאוד מצבע הלחם המוכר. היום לחם כורכום בצבע צהוב קיבל כבר לגיטימציה.

אנחנו שמחים להיות מהחלוצים שסללו את הדרך לייצר לחם כזה לטובת בריאות הציבור.

שוקולד צמחי מרפא ותבלין, ללא תוספת סוכר

יותר מכל רצינו שוקולד שגם יהיה טעים וגם יהיה בריא. את זה עשינו על ידי שימוש בחומרי גלם איכותיים שכללו שוקולד ללא סוכר בתוספת צמחי מרפא ותבלין.

גם כאן אנחנו שמחים להיות מהחלוצים שסללו את הדרך לייצר שוקולד שהוא גם טעים וגם בריא.