ניקוי רעלים: אבן דרך בתהליכי הבראה באופן טבעי

ניקוי רעלים מהגוף באופן טבעי הוא אחד התהליכים החשובים והמשמעותיים בקידום הבראה בגישות טיפול טבעיות, לרבות תזונה טבעית. במאמר הזה אנחנו מציגים את הגישה ואת ההתייחסות שלנו לתהליך זה במטרה לאפשר הבנה טובה יותר של מהו ניקוי רעלים.

ניקוי כבד וניקוי גוף הם מושגים נפוצים במסגרת ניקוי רעלים באמצעות, תזונה מתאימה, מזונות פונקציונליים או צמחי מרפא ובהמשך נבהיר גם אותו.

חשוב להבין שלא מדובר ברעלים במובן המוכר בו חשיפה לרעל גורמת למוות או לנכות בטווח הקצר הסמוך לחשיפה.

השימוש במונח רעלים בהקשר של ‘ניקוי רעלים’, מתייחס לחשיפה לחומרים כגון חומרי מזון או חומרים שהסתננו למזון. את החומרים האלו אנחנו לא אמורים לצרוך בכלל ואת חלקם לא לצרוך בכמות ובתדירות גבוהה, אם בכלל.

ניקוי רעלים פסיבי לעומת ניקוי רעלים אקטיבי 

את תהליך הניקוי אנחנו נוהגים לחלק ל – 2 סוגים שקראנו להם ניקוי פסיבי וניקוי אקטיבי. יצרנו את החלוקה הזו כי יש הבדל מהותי בין השניים.

ניקוי רעלים פסיבי

ניקוי רעלים פסיבי הוא למעשה הרחקה או צמצום גורמים מזיקים הכוללים:

  • מזונות ומשקאות הגורמים או קשורים להתהוות תופעות בריאות שונות כגון אלרגיות, אי סבילות או דלקת
  • מזונות ומשקאות שמכילים חומרי לוואי מלאכותיים ובלתי רצויים שעלולים לפגוע בבריאות. חומרי לוואי אלו כוללים חומרים משמרים, צבעי מאכל מלאכותיים, ממתיקים מלאכותיים, חומרי טעם וריח מלאכותיים
  • מזונות מכילי גלוטן שעלולים להזיק לסובלים מרגישות לגלוטן שאיננה צליאק
  • רכיבים מתועשים כגון סוכרים פשוטים מזוקקים, שומן צמחי מוקשה, שומן טראנס ואחרים
  • חלקיקי פלסטיק שמגיעים דרך זליגה מכלי אוכל פלסטיים אל המזון שנמצא בהם

תכנית הבריאות שלנו ‘להקדים תזונה לתרופה’ היא מודל מוצלח מאוד של ניקוי רעלים פסיבי!

ניקוי רעלים אקטיבי

ניקוי רעלים אקטיבי כולל שימוש במזונות פונקציונליים כגון שורש סלק לניקוי כבד, נבטי ברוקולי נגד מזהמים סביבתיים או צמחי מרפא כגון שורש שינן רפואי, לצורך עידוד אקטיבי של מנגנונים טבעיים בגוף האחראים על נטרול וסילוק רעלים.

ניקוי כבד

השפעת ניקוי רעלים פסיבי על הכבד

אחד מתפקידי הכבד הוא נטרול רעלים. ככל שנקל על הכבד ונפחית את צריכת החומרים המזיקים שהוא צריך לנטרל העומס עליו יפחת ויכולת התפקוד שלו תישמר או אפילו תעלה, אם הייתה בעיה כזו. ‘תזונה נקייה’ חוסכת מהכבד את הצורך בהשקעת משאבים הדרושים לנטרול כימיקלים וחומרים בעייתיים. 

הכבד מנטרל מגוון רחב של כימיקלים רעילים הנוצרים בגוף או כאלו המגיעים מן החוץ, כדוגמת הורמונים ומולקולות דלקתיות הנוצרות בגוף, רעלני חיידקים המגיעים אל הדם דרך המעיים, או רעלים המצויים במזונות, במשקאות ובאוויר.

הכבד מסנן את הדם במטרה לסלק ממנו רעלים. הרעלים עוברים תהליכי נטרול ע”י פעילות אנזימטית ייעודית, המאפשרת את סילוקם בנתיבים שונים. רעלים מסיסי שומן מסולקים באמצעות מיצי המרה. רעלים מסיסי מים מסולקים באמצעות מערכת השתן.

בעיה בריאותית נוספת היא מחלת הכבד השומני שאינה נובעת מצריכת אלכוהול. גם כאן, צריכת יתר של סוכרים היא גורם תזונתי שצריך לצמצם בצורה משמעותי.

השפעת ניקוי רעלים אקטיבי על הכבד

מזונות פונקציונליים או צמחי מרפא כדוגמת גדילן מצוי או כורכום, משפרים את תפקוד הכבד, את יכולת ההתחדשות של תאי הכבד ואת היכולת שלו לנטרל רעלים.

דיאטת מיצים

דיאטת מיצים גם היא משמשת כטכניקה לניקוי רעלים, אי כי ב – 2 העשורים האחרונים, השימוש בה פחת. היא מבוססת על שתיית מיצי פירות וירקות כדוגמת סלק וירקות ירוקים עליים בשילובים שונים. מיצים אלו מכילים פיטוכימיקלים שונים המשפיעים על מנגנונים ביולוגיים בגוף, כגון עיכוב איקוזנואידים המעורבים בתהליכים דלקתיים.

כיום נפוץ שימוש שגוי במונח ‘צום מיצים’ לתיאור ‘דיאטת מיצים’, אך חשוב להבין כי ‘צום טיפולי’ משמעותו היעדר מקורות אנרגיה (מזון או משקה) ושתיית מים בלבד. כלומר, תזונה מבוססת מיצים איננה ‘צום מיצים’ כי אם ‘דיאטת מיצים’, מאחר שהיא מספקת אנרגיה לגוף, כדוגמת סוכרים.

הגבלה קלורית

  • הגבלה קלורית כשצריך, גם היא סוג של “ניקוי רעלים פסיבי”. הגבלה קלורית אם נעשית, צריכה להיות מבוקרת ובהנחיית אנשי מקצוע מתחום התזונה
  • מחקרים בעכברים הראו כי הגבלה קלורית מעכבת התפתחות מחלות כרוניות ומאריכה את תוחלת החיים (Bruss et al. 2010).
    ההגבלה הקלורית לה מייחסים השפעות בריאותיות אינה כוללת תת-תזונה
  • בהפחתה קלורית בריאה היא זו שלא פוגעת ברכיבי מזון חשובים, אלא מתמקדים מהימנעות או בהפחתה של מזונות ומשקאות מתועשים ועתירי קלוריות כדוגמת חטיפים פיקנטיים, ממתקים ומשקאות ממותקים, המכילים שומנים ו/או סוכרים בריכוז גבוה

המערכות והאיברים שמעורבים בניקוי רעלים

(Pizzorno & Murray 1999)
המערכות העיקריות המשתתפות בתהליך הדטוקסיפיקציה כוללות את הכבד, המעיים והכליות. רעלים רבים מופרשים מהכליות דרך השתן, לאחר שהפכו למסיסי מים ע”י הכבד.

חשוב לציין כי גם העור נוטל חלק בתהליכי דטוקסיפיקציה, ובאמצעות הזיעה מורחקים מהגוף רעלנים שונים.

ציר כבד-מעי

מיצי המרה, המשמשים כנשאים של הרעלים, מופרשים אל המעיים, נספחים אל הסיבים התזונתיים המצויים במעיים ומופרשים החוצה בצואה.

תזונה דלה בסיבים תזונתיים תוביל להפרשה מופחתת של הרעלים ולספיגה חוזרת שלהם מהמעי. הנזק שבספיגה חוזרת זו יכול להיות מועצם ע”י חיידקי המעי, שיכולים לשנות רעלים אלו לצורה מזיקה יותר.

פעילות אנזימטית ייעודית

הפעילות האנזימטית הייעודית נחלקת לשניים: אנזימי השלב הראשון ואנזימי השלב השני.

אנזימי השלב הראשון יכולים לנטרל באופן ישיר את הרעלים או לחלופין ליצור בהם שינוי ולהפוך אותם לצורות ביניים המכינות אותם לנטרול ע”י אנזימי השלב השני.

מכלול קבוצת אנזימי השלב הראשון נקרא ציטוכרום P450.

בתהליך הדטוקסיפיקציה של ציטוכרום P450 נוצרים רדיקלים חופשיים העלולים לפגוע בכבד, ולכן נוכחות של נוגדי חמצון בכבד הכרחית להגנה עליו מפני תוצריו המזיקים. נוגד החמצון החשוב ביותר לנטרול רדיקלים חופשיים אלו הוא גלוטתיון.

גלוטתיון

גלוטתיון הוא טריפפטיד המורכב מ–3 חומצות אמינו (חומצה גלוטמית, ציסטאין וגליצין).

בנוסף להשפעתו כנוגד חמצון, הגלוטתיון משתתף בתהליך הדטוקסיפיקציה של אנזימי השלב השני. בתהליך זה הגלוטתיון נקשר אל רעלים, הופך אותם למסיסי מים ומאפשר את הפרשתם דרך הכליות.

הרחקת רעלים מסיסי שומן, ובפרט מתכות רעילות כגון כספית ועופרת, תלויה בכמויות נאותות של גלוטתיון.

הפעילות המשולבת של גלוטתיון בתהליך הדטוקסיפיקציה, וההגנה מפני רדיקלים חופשיים, הופכת אותו לאחד הרכיבים החשובים ביותר בתאי הגוף. כמו כן, מחסור בו גורם לפגיעה חמורה בכבד ובתפקודו.

אנזימים הקשורים לגלוטתיון ולדטוקסיפיקציה

גלוטתיון פראוקסידאז הוא אנזים נוגד חמצון, הזקוק לגלוטתיון לצורך פעילותו.

האנזים גלוטתיון טראנספראז מפרק את החיבור בין גלוטתיון לבין תוצרי הפעילות הרעילים של ציטוכרום P450. בפעולתו זו הוא משנה את התוצרים הרעילים, הופך אותם לרעילים פחות ולמסיסים יותר להפרשה (Shils et al. 1999).

באיזו תקופה עושים ניקוי רעלים?

תקופת האביב נחשבת לתקופה המתאימה ביותר לניקוי רעלים, ומכאן הכינוי ‘ניקוי אביב’. עם זאת, את תהליך הניקוי אפשר לעשות בכל זמן ובכל עונה.

למי מתאים ולמי לא מתאים לעשות ניקוי רעלים?

  • ניקוי רעלים פסיבי מתאים כמעט לכולם ובתנאי שהוא לא קיצוני
  • ניקוי רעלים אקטיבי יתאים בדרך כלל לאנשים בריאים עם ויטאליות טובה
  • במצבי בריאות מורכבים ואצל מי שנוטלים תרופות, עלולה להיות בעיה בתהליך ניקוי אקטיבי
  • בכל אופן, מומלץ לעשות ניקוי רעלים במסגרת אישית או קבוצתית עם אנשי מקצוע שמלווים את התהליך

איך עושים ניקוי רעלים?

  • ניקוי רעלים עושים בהדרגה ולא מתחילים בצורה קיצונית
  • יש כאלו שיתאים להם יותר ניקוי רעלים פסיבי ויש כאלו שיתאים להם יותר האקטיבי ויש כאלו ששילוב של השניים יתאים
  • ברגע שנבחרה שיטת הניקוי מתחילים בתהליך. אם נבחר ניקוי פסיבי, מתחילים בהדרגה לערוך שינוי תזונתי, ואם נבחר ניקוי פסיבי, מתחילים בנטילת צמחי מרפא או/ו תוספי תזונה

מה זה דטוקסיפיקציה (Detoxification)?

הפירוש של דטוקסיפיקציה הוא סילוק רעלים או ניקוי רעלים.

סיכום

ניקוי רעלים הוא תהליך שיכול לסייע במצבי בריאות שונים. הוא יכול להיות פסיבי או אקטיבי, בהתאמה לצורך הטיפולי האישי. אנחנו ממליצים בעיקר על ניקוי רעלים פסיבי ומתון שכולל שינוי תזונה מקיף כפי שאנחנו מלמדים בקורס ‘להקדים תזונה לתרופה’.

מאמרים בנושא ניקוי רעלים: אבן דרך בתהליכי הבראה באופן טבעי

תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים