תזונה פונקציונלית
תזונה פונקציונלית (functional nutrition) היא תזונה מקדמת בריאות ומשפרת איכות חיים. תזונה זו משלבת את חכמת המסורת מתרבויות שונות עם ביסוס מדעי ועם ניסיון טיפולי.
תרגום מילולי של functional nutrition הוא תזונה תפקודית. כלומר, מדובר על תזונה שיש לה פוטנציאל להשפיע על תפקוד פיזי ועל תפקוד מנטלי. שיפור תפקוד פיזי או תפקוד מנטלי באמצעות תזונה, משפר את איכות החיים, לרבות הפחתת סיכון להתפתחות מחלות.
תזונה פונקציונלית הוא תחום רחב שמורכב מאלמנטים שונים שמתייחסים לאוכל שאנחנו אוכלים. ההתייחסות הזו לא מוגבלת רק להרכב התזונה ולערכים התזונתיים של המזון, אלא הרבה יותר מזה. מכלול האלמנטים יוצר מערכת שלמה שתורמת לשיפור הבריאות ואיכות החיים.
היסודות של תזונה פונקציונלית
-
רכיבי המזון שמומלץ לאכול, לרבות הכמות והתדירות המומלצת, לעומת רכיבי המזון שמומלץ להימנע מאכילתם, במטרה לקדם בריאות ואיכות חיים טובים יותר
-
מה הם זמני האכילה הנכונים ביותר לשמירה על הבריאות: מתי צריך לאכול ומתי צריך להפסיק לאכול
-
איך עדיף לאכול מזון מסוים: האם עדיף טרי או מבושל כדי לקבל את המיטב ממזון זה
-
מה שיטת הבישול האופטימלית למזון מסוים במטרה להפיק ממנו את הטוב ביותר
-
טעם המזון וריח המזון משחקים תפקיד משמעותי כי אוכל טעים עם ניחוח נעים יגרום לנו להנאה מהמזון הנאכל. להנאה יש תפקיד חשוב שמשפיע בפני עצמו על מצב הבריאות שלנו. בנוסף לזה, טעם טוב וריח טוב של המזון, מאפשר לנו לרצות לאכול את המזון הבריא לאורך זמן
-
מראה המזון ואופן הגשת המזון גם הם בדומה לטעם וריח המזון, חשובים להנאה מהאוכל. שילוב צבעי המזון בהרכב הארוחה, הצורה והצבעים של כלי ההגשה וכלי האוכל, תורמים גם הם להנאה ולשיפור הבריאות ואיכות החיים
-
הרגלי אכילה חשובים מאוד כי יש הבדל אם אוכלים בנחת וברוגע, לעומת אכילה בעמידה, בחטף ובמהירות
-
חברת אכילה או במילים אחרות בחברת מי אנחנו סועדים, גם היא בעלת ערך בריאותי. ישיבה לארוחה עם בני משפחה או חברים, עשויה להעצים עוד יותר את ההנאה מהאוכל, את השמחה ואת התרומה הבריאותית
איך בנויה תזונה פונקציונלית?
הגישה הזו של תזונה פונקציונלית, מבוססת על דיאטות פונקציונליות ייעודיות המהוות פרוטוקול טיפולי במצבי בריאות כגון סוכרת, לחץ דם גבוה, שומני דם גבוהים.
תזונה פונקציונלית יכולה להיות גם הנחיות תזונה המותאמות באופן אישי למצב בריאותי הכולל בעיה בריאותית אחת או שילוב מספר בעיות.
יש מקרים בהם תזונה פונקציונלית מותאמת לצורך מניעה והפחתת סיכון להתפתחות מחלות שונות.
כלומר, תזונה ייעודית העשויה להיטיב את המצב הבריאותי, למנוע או להפחית סיכון למחלות ומצבי בריאות שונים.
אם בוחנים את המבנה של התזונה הפונקציונלית, אנלוגית אפשר לומר שאבני הבניין שלה הם מזונות פונקציונליים בעלי השפעה בריאותית.
תזונה פונקציונלית מודרנית
מצד אחד, תזונה פונקציונלית יכולה להיות תזונה מודרנית, שפותחה למניעה או לטיפול בבעיות בריאות שונות, כמו דיאטת שעורה.
תזונה פונקציונלית צריכה להיות מלאה מאוזנת ומגוונת מבחינת הרכב המזונות ההכרחיים לאספקת כל המרכיבים הדרושים לגוף.
יש מצבים בהם תזונה פונקציונלית מבוססת על מגוון צר של מרכיבים תזונתיים.
במצבים אלו, תזונה צרה ומוגבלת, תהיה בדרך כלל מוגבלת בזמן.
תזונה מצומצמת גם אם לזמן קצר, לא תתאים לכל אחד ויש לקחת בחשבון גורמים שונים לבחינת התאמת תזונה כזו.
תזונה פונקציונלית מסורתית
מצד שני, תזונה פונקציונלית יכולה להיות מבוססת על שימור מלא של תזונה מסורתית אחת שמקורה בתרבויות שונות כדוגמת תזונה ים-תיכונית, תזונה יפנית, תזונה סינית או תזונה הודית, על שלל ההשפעות הבריאותיות שהן מקנות.
אם בוחנים תזונה מסורתית במקומות שונים ברחבי העולם, אפשר לראות מכנה משותף לרבות מהן. המכנה המשותף הוא שהן מקדמות מצבי בריאות זהים, למרות שהרכב התזונה בהן שונה ולעיתים שונה מאוד.
כלומר, יישום תזונה מסורתית כזו או אחרת יכול לסייע במניעה או בטיפול במצבי בריאות דומים.
היתרון בכך שאפשר לבחור תזונה מסורתית ממגוון תזונות מסורתיות, קשורה ליכולת היישום של תזונה זו לטווח הרחב.
כלומר, אפשר לבחור תזונה מסורתית פונקציונלית בה הרכב המזונות מתאים לטעם האישי, כך שההנאה מהאוכל תהיה רבה והיישום שלה יהיה פרקטי יותר.
במקרים מסוימים, יש הוכחות מדעיות לכך שתזונה מסורתית מסוימת מתאפיינת בהשפעה בריאותית או בהשפעות בריאותיות בצורה מובהקת יותר בהשוואה לתזונות מסורתיות אחרות.
במקרה כזה, אפשר לבחור בתזונה מסורתית ספציפית שמתאימה למניעה או לטיפול בבעיה בריאותית ספציפית.
מה הן המטרות של תזונה פונקציונלית?
המטרות של תזונה פונקציונלית כוללות:
-
הפחתת סיכון להתפתחות מחלות
-
שיפור איכות חיים
-
עידוד צריכת מזון עם מינימום תהליכי עיבוד
איך תזונה פונקציונלית מקדמת את המטרות שלה?
השיטה בה תזונה פונקציונלית מובילה אל המטרות שלה כוללות:
-
יצירת סביבה תזונתית שמורכבת ממזון בריא, איכותי, טעים, ריחני שנראה טוב ומוגש בצורה יפה, לרבות חברה נעימה לארוחה
-
הימנעות אכילה או שתייה של מזונות, משקאות או רכיבי מזון שונים, בעלי השפעה מזיקה לבריאות
-
עידוד אכילה או שתייה של מזונות או משקאות מקדמי בריאות
-
יצירת תזונה מיטבית ומאוזנת בהתאם למצב הבריאותי ולצרכים הבריאותיים במחזור החיים
-
שיתוף הפרט בידע התזונתי ובהיגיון הבריאותי בבחירת המזונות הטובים והנכונים ביותר לצורך יצירת תפריט בריא
איך תזונה פונקציונלית מיושמת בישראל?
מאמצע שנות ה –90 של המאה הקודמת אנחנו מיישמים תזונה פונקציונלית בישראל במסגרת המרכז לתזונה פונקציונלית.
הפעילות שלנו מאז כוללת טיפולים אישיים ממוקדי תזונה פונקציונלית, לרבות סדנאות, קורסים וגם כנסים לקהל הרחב ולקהל המקצועי.
האם יש קשר בין רפואה פונקציונלית לבין תזונה פונקציונלית?
הקשר בין רפואה פונקציונלית לבין תזונה פונקציונלית הוא השימוש באמצעים טבעיים לצורך שמירה על הבריאות.
רפואה פונקציונלית היא גישה טיפולית שחולקת בסיס משותף עם גישות טיפוליות כמו נטורופתיה או רפואה נטורופתית.
גם רפואה פונקציונלית וגם רפואה נטורופתית כגישות טיפוליות, עוסקות בתזונה בריאה, רק לא בהכרח עושות שימוש במונח תזונה פונקציונלית.
סיכום על תזונה פונקציונלית
תזונה פונקציונלית היא מודל טיפולי תזונתי המבוסס על שילוב מיטבי בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע.
מדע התזונה והמחקרים הרבים בתחום התזונה מאפשרים ליצור חיבור מרתק עם ידע תזונתי מסורתי עתיק.
השילוב הזה מאפשר הבנה רחבה, העמקה ודיוק של מדע התזונה במטרה לקדם בריאות, למנוע התפתחות מחלות ולסייע במצבי בריאות שונים.
הפוטנציאל של תזונה פונקציונלית לשפר תפקוד פיזי וגם תפקוד מנטלי, הופך אותה לבעלת ערך רב בשמירה על בריאות הציבור ובשיפור איכות החיים.