גינות פונקציונליות בישראל ובעולם

גינה פונקציונלית יכולה להיות גינה פרטית או גינה קהילתית.

גינות פונקציונליות במזרח התיכון ובמזרח הרחוק

במהלך מסעותינו ראינו כי יש הבדל בין גינות ביתיות במזרח התיכון כדוגמת קפריסין וכרתים, לבין גינות ביתיות בצפון הודו בקרב הגולים הטיבטיים. במזרח התיכון, מתאפיינות הגינות בעצים ובצמחים נושאי פרי כגון זית, רימון, גפן (ענבים) ותאנה.

לעומת זאת בצפון הודו, נפוץ גידול ירקות ובפרט ירקות ממשפחת המצליבים (כרוב, כרובית וברוקולי), עלי מנגולד ובצל. ירקות ממשפחת המצליבים משמשים כמזונות פונקציונליים הודות להשפעתם נוגדת הסרטן. גם לרימון וגפן שימוש כמזון פונקציונלי מעצם היותם נוגדי חמצון.

גינות פונקציונליות בישראל

גינות פונקציונליות הופכות יותר ויותר נפוצות ובעלי גינות רבים משלבים צמחי מרפא וצמחי תבלין בגינותיהם, ויש כאלו המגדלים גם ירקות לצריכה ביתית. ברחבי הארץ, יש רשויות המאפשרות לתושבי העיר, לקבל חלקת אדמה קטנה מחוץ לעיר. מיזם זה הציע למעוניינים, לעבד ולגדל צמחים כגון ירקות לשימוש אישי.

גינה פרטית לעומת גינה קהילתית

גינה פרטית משמשת בעיקר את בני הבית ולרוב היא סגורה ולא מאפשרת כניסה למי שאינם בני משפחה או מקורבים. לעומת זאת גינה קהילתית משמשת את כל חברי הקהילה ומעודדת אותם לקחת חלק בטיפול ובתחזוקת הגינה. המעורבות הזו מייצרת מפגשים קהילתיים בהם קשרי הקהילה נבנים ומתחזקים.

הגינה הפונקציונלית שלנו

כשגרנו בבית צמוד קרקע, הקמנו גינה פונקציונלית.

את גינתנו תכנן והקים מעצב הגנים שלמה כרמי, מחברת ‘קו הנוף’. בשלב בו תכננו את הקמת הגינה, הקו המנחה שלנו היה להקים גינה פונקציונלית (שימושית). גינה בה נגדל צמחים בעלי תועלת ושנוכל להגדירם כמזונות פונקציונליים.

כמובן שרשימת צמחי המרפא, צמחי התבלין ועצי הפרי שהכנו הייתה גדולה מכפי שניתן היה להכניס לגינתנו. כאשר שלמה הביט לראשונה ברשימה הוא לא היה מופתע מאחר והוא כבר מכיר אותנו, ונדרש ממנו מאמץ “קל” כדי להרגיע את רצונותינו. בסופו של דבר התגבשה רשימת הצמחים הסופית לגינה בעזרת התכנון המקצועי של שלמה כרמי היקר.

צמחים שגידלנו בגינה שלנו

צמחי מרפא: אגבה, אלוי (אלוורה), אצרולה, אשולציה, בגוניה, בטטה, בשמת (אימפטיאנס), גינקו, הדס, המרוקליס, ורד, וינקה, חוטמית זיפנית, יוקה, כובע הנזיר, כתלית יהודה, לחך איזמלני, לענה שיחנית (שיבה), מימולוס, מרוביון, סגל תלת גוני (אמנון ותמר), סמבוק שחור, עגבניות שרי, ער אציל, פיגם, פרע, צפורני חתול, קיפודנית (אכינציאה), רודבקיה, שומשום, שיח אברהם מצוי.

ירק למאכל: חלמית (ח’וביזה), חמציץ, סרפד, רוקט, רשאד.

עצי פרי: אבוקדו, לימון, גויאבה תותית, גפן, זית, מנגו, סיזיגיון, פיטאיה, פיטנגה, פסיפלורה, קפה, רימון, תאנה,תפוח הורד.

צמחי תבלין: אורגנו, אזובית מתוקה, בן אזוב, זוטה לבנה, זעתר, חרדל , טימין (בת קורנית), כלמינטה אפורה, לבנדר, לואיזה, מליסה, מרווה, נענה חריפה (פפרמינט), נענה (נענע), נפית החתולים, סטיביה, עשב לימון,

מאמרים נוספים בנושא תזונה מסורתית
תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים

תוכן העניינים