ירקות

תוכן העניינים

ירקות הם אחת מקבוצות המזון הכי בריאות שיש. ממצאים מחקריים מצביעים על קשר בין צריכת פירות לבין הפחתת סיכון להתפתחות מחלות כגון סרטן, מחלות לב וכלי דם, קטרקט, תפקוד מוחי לקוי ותפקוד חיסוני לקוי.

היחס בין עלות ירקות לבין ההשפעה הבריאותית שלהם היא הטובה והגבוהה ביותר לעומת קבוצות מזון אחרות.

מגוון הירקות והעלות הלא יקרה שלהם, מאפשר לכל כיס להרכיב סל ירקות אישי.

בין הירקות הבריאים והזולים אפשר למנות סלק, גזר, כרוב, בצל, פטרוזיליה, כוסברה, פטרוזיליה, שמיר ואחרים.

זמינות מגוון ירקות לא יקרים היא בעלת חשיבות בריאותית ראשונה במעלה, כי היא מאפשרת שילוב קבוע של ירקות בתפריט.

ירקות מסווגים לקבוצות שונות, על פי חלק הצמח בו נעשה שימוש תזונתי כגון שורשים או עלים. יש ירקות כגון סלק, פטרוזיליה או סלרי, בהם נעשה שימוש בכל חלקי הצמח.

כפי שכתוב בטבלת סיווג ירקות, ירקות מסוימים הם למעשה פרי מבחינה בוטנית. עם זאת הם נכללים בקבוצת הירקות כי כך הם ידועים לכל בהגדרה תזונתית.

גישות מסוימות, מתייחסות גם לפטריות כסוג של ירקות, למרות שפטריות כלל לא שייכות לממלכת הצומח. גם כאן ההתייחסות לפטריות כירקות היא התייחסות תזונתית ולא בוטנית.

סיווג ירקות לפי קבוצות

הגדרת קבוצות ירקות דוגמאות לירקות
ירקות שורש
  • שורש סלק
  • גזר
  • צנון
  • צנונית
  • שורש פטרוזיליה
  • שרש סלרי
ירקות גבעול-עלה
  • עלי פטרוזיליה
  • כוסברה
  • רוקט
  • רשאד
  • שמיר
  • סלרי (כרפס)
  • קייל
  • עלי סלק
  • נופליטוס
ירקות עליים או ירקות עלה
  • עלי גפן
  • חסה
  • כרוב
  • נענע
  • בזיליקום (ריחן)
  • עלי כובע הנזיר
ניצני פרחים או ניצני פריחה
  • ברוקולי
  • כרובית
  • ארטישוק
פרחים או תפרחות
  • פרחי קישוא
  • פרחי כובע הנזיר
  • פרחי חרדל
  • פרחי אמנון ותמר
  • עלי כותרת של חרצית
פקעות עתירות פחמימות
  • תפוח אדמה
  • בטטה
  • ארטישוק ירושלמי
נבטים
  • נבטי ברוקולי
  • נבטי צנונית
  • נבטי חמנייה
  • נבטי מש (נבטים סיניים)
  • נבטי אספסת (אלפלפה)
ירקות שהם למעשה פירות
  • מלפפון
  • קישוא
  • דלעת
  • מלון מר
  • עגבנייה
  • פלפל
  • חציל
  • במיה
  • שעועית ירוקה או צהובה על תרמיליה
  • אפונה ירוקה על תרמיליה
הערה: הגדרת קבוצות הירקות בטבלה, היא לא בהכרח על פי הגדרה בוטנית.

מבחינה בריאותית, מומלץ לשלב בתפריט את כל קבוצות הירקות. כמו כן, מומלץ לאכול מגוון ירקות מכל קבוצה.

ככל שהמגוון יהיה רחב יותר, כך נקבל מגוון רכיבים חשובים שתורמים לבריאות כמו פיטוכימיקלים, ויטמינים, מינרלים וגם סיבים תזונתיים.

ירקות אמיתיים בהגדרה בוטנית

ירק באנגלית נקרא vegetable והמקור שלו הוא במילה וגטטיב (vegetative).

כלומר, ירק מוגדר כאחד מחלקי הצמח הוגטטיביים שמקורם בגוף הצמח והם לא תוצר של האבקת הפרחים.

אם כך, ירקות אמיתיים הם חלקי צמח הנמצאים מעל הקרקע כמו עלים, גבעולים, בצלים או בצלצולים.

ירקות אמיתיים הם גם חלקי צמח הנמצאים בתוך האדמה כמו שורשים או פקעות.

יש כמובן יוצאי דופן כמו בוטן שהוא למעשה פרי והגדילה שלו מתרחשת בתוך אדמה.

מהי מנת ירק?

על פי טבלאות משרד הבריאות, מנת ירק נעה בין 20-40 קלוריות.