אגוזים וזרעים

אגוזים, זרעים או גרעינים עתירי שומן הם מזונות בריאים מאוד, בפרט אם מקפידים על 3 התנאים הבאים:

  1. בחירת אגוזים וזרעים בהם יש יותר חומצות שומן מקבוצת אומגה 3 או/ו אומגה 9 ופחות אומגה 6
  2. העדפת אגוזים וזרעים שלא עברו קלייה או אם עברו קלייה, אזי רצוי שהקלייה תהיה ביתית ובצורה מתונה
  3. צריכת אגוזים וזרעים בכמות נכונה ובתדירות רצויה

במאמרים שלנו על אגוזים וזרעים, נרחיב ונסביר איך ליישם ואיך לעמוד ב – 3 תנאים חשובים אלו.

אגוזים וזרעים הם מקורות לאומגה 3, 6 ו – 9 וליחס ביניהם יש חשיבות בריאותית רבה

אגוזים וזרעים העשירים בשומן חשובים מאוד ותורמים מאוד לבריאות האדם.

קבוצת האגוזים בהגדרה תזונתית, כוללת אגוזים מסוגים שונים, שקדים, בוטנים ומגוון זרעים העשירים בשומן כפי שתוכלו לראות בטבלה בהמשך. אכילה קבועה מהם מסייעת להפחתת הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם, לוויסות רמות סוכר בדם, כולסטרול ושומנים בדם, וגם סרטן.

המזונות בקבוצה זו מכילים אחוז שומן גבוה והרכב חומצות השומן שיש בהם כולל יחסים משתנים בין חומצות שומן מקבוצת אומגה 3, אומגה 6 ואומגה 9.

3 סוגי חומצות השומן חשובות לתפקוד ולבריאות האדם. עם זאת, צריכה מוגברת ועודפת  של אומגה 6 עלולה להזיק לבריאות ולקדם מצבים בריאותיים לא טובים כגון דלקת כרונית. לעומת זאת, חומצות שומן מקבוצת אומגה 3 ואומגה 9 רצויות כי הן מועילות לבריאות ולא מעודדות דלקת.

לכן, חשוב לשים לב לבחירת המזונות עתירי השומן בתפריט שלנו. כלומר, חשוב לגוון באכילת מזונות אלו ולהימנע ממצב בו אוכלים רק מהמזונות שמכילים ריכוז גבוה של אומגה 6.

אגוזים וזרעים עתירי שומן וההבחנה בין הסוגים השונים
שם סיווג קבוצת השומנים העיקרית
שקד אגוזים אומגה 9
פיסטוק אגוזים אומגה 9
פקאן אגוזים אומגה 9
אגוז לוז (נקרא גם אלסר או בונדוק) אגוזים אומגה 9
מקדמיה אגוזים אומגה 9
קשיו אגוזים אומגה 9
בוטן (נקרא גם אגוז אדמה) אגוזים אומגה 9
אגוז מלך (מכונה גם אגוז קליפורניה) אגוזים אומגה 6
אגוז ברזיל אגוזים אומגה 6
צנובר אגוזים אומגה 6
גרעיני דלעת זרעים עתירי שומן אומגה 6
גרעיני חמנייה זרעים עתירי שומן אומגה 6
גרעיני אבטיח זרעים עתירי שומן אומגה 6
זרעי צ'יה זרעים עתירי שומן אומגה 3
זרעי פשתן זרעים עתירי שומן אומגה 3