מזון פונקציונלי

מזון פונקציונלי (functional food) תורם לשמירה על בריאות טובה ולשיפור איכות חיים. יש מגוון רחב של מזונות פונקציונליים, חלקם נפוצים וחלקם נדירים והמשותף לכולם הוא יתרונות בריאותיים.

מהו מזון פונקציונלי?

בכתבי עת מדעיים המפרסמים מאמרים בתחום מזון פונקציונלי, יש 2 הגדרות למזון זה:

  1. מזון המכיל מרכיבים בעלי השפעות מיטיבות על הבריאות, בנוסף לערכים התזונתיים הבסיסיים המאפיינים אותו
  2. מזון חדשני המכיל מרכיבים בעלי פוטנציאל למניעת מחלות או לשיפור בריאות, תוך שימת דגש על ריכוז המרכיבים במידה כזו שגם יהיו בכמות מספקת להועיל ובמקביל גם בטוח לשימוש

דוגמאות למרכיבים אלו הם סיבים תזונתיים, פיטוכימיקלים, פרוביוטיקה ואחרים. 

אנחנו מסווגים מזון פונקציונלי לשני סוגים:

  1. מזון פונקציונלי מעובד (תעשייתי או ביתי)
  2. מזון פונקציונלי טבעי

המלצות האקדמיה האמריקאית לתזונה ודיאטה

האקדמיה האמריקאית לתזונה ודיאטה ממליצה להעדיף מזונות פונקציונליים עם מינימום עיבוד הכוללים:

  • קטניות המספקות סיבים תזונתיים, חלבון, אשלגן ופולאט
  • דמויי דגנים ודגנים מלאים כגון שעורה, כוסמת וקינואה
  • אגוזים לא מלוחים
  • דגים עשירים באומגה 3 עם מינימום כספית
  • ענבות (פירות יער) כגון תות, פטל, אוסנה, חמוציות ואוכמניות המכילות ריכוז גבוה של פיגמנטים

רכיבי מזון פונקציונלי

ההשפעות הבריאותיות של מזון פונקציונלי או משקה פונקציונלי מיוחסות לרכיבי מזון המצויים בהם. בין המרכיבים הנחקרים נכללים פיטוכימיקלים שונים המצויים בהם כגון EGCG המצוי בעלי תה ירוק, פוליפנולים שיש בפרי רימון, בטאלאינים שיש בשורש סלק או נאטוקינאז שיש בנאטו.

פיטוכימיקלים הם לא הרכיבים היחידים שהופכים מזון פונקציונלי לבעל השפעה בריאותית. רכיבים נוספים כוללים חומצות שומן, ויטמינים, מינרלים, יסודות קורט, פרוביוטיקה ואחרים.

מזונות פונקציונליים הם למעשה אבני הבניין של תזונה פונקציונלית.

מזון פונקציונלי מעובד

היפנים הם הראשונים שעשו שימוש במושג מזון פונקציונלי החל משנות השמונים של המאה הקודמת.

מזון פונקציונלי ברוח הגישה היפנית, הוא מזון פונקציונלי מעובד. זהו מזון שעבר תהליכי עיבוד והוסיפו לו מרכיב אחד או יותר מזה הקיים בו באופן טבעי. מזון פונקציונלי מעובד, יכול להיות בייצור תעשייתי או בהכנה ביתית.

מזון פונקציונלי מעובד אנחנו מסווגים לשתי קטגוריות. קטגוריה אחת היא מזון פונקציונלי מעובד בריא יותר וקטגוריה שניה היא מזון פונקציונלי מעובד פחות בריא.

מזון פונקציונלי מעובד בריא יותר

מזון פונקציונלי מעובד בריא יותר הוא כזה שבמהלך הייצור שלו נעשה שימוש במרכיבים הנחשבים בריאים ואינו כולל מרכיבים שעלולים להזיק לבריאות. 

כדי להבהיר מה הוא מזון פונקציונלי מעובד בריא יותר, ניתן מספר דוגמאות שמבוססות על מוצרי מזון שפיתחנו בתחילת שנות האלפיים.

דוגמאות של מוצרי מזון פונקציונלי שפיתחנו
לחמים המבוססים על דגנים או דמויי דגנים מלאים בתוספת כורכום או סלק בזמנו לחמים צבעוניים כאלו נראו מוזרים ורבים אמרו לנו שיהיה קשה לשכנע אנשים לאכול את הלחמים האלו. בסופו של דבר, כבר אז בתחילת שנות האלפיים היו כאלו שאהבו את הרעיון, את הטעם ואת היתרון הבריאותי שבאכילת לחמים אלו. כיום גם בישראל וגם בעולם, לחמים מהסוג הזה כבר לא נראים מוזרים כפי שחשבו אז
מוצרי שוקולד פונקציונליים שוקולד איכותי מאוד המבוסס על מסת קקאו, ללא תוספת סוכר ובשילוב מרכיבים שונים מעולם הצומח

מזון פונקציונלי מעובד פחות בריא

מזון פונקציונלי מעובד פחות בריא הוא כזה שבמהלך הייצור שלו נעשה שימוש במרכיבים הנחשבים לא בריאים כגון סוכר, קמחים לבנים מלוטשים, שומן צמחי מוקשה, ממתיקים מלאכותיים, צבעי מאכל, חומרים משמרים, חומרי ריח וטעם מלאכותיים. מזון כזה יכול להכיל גם מרכיבים בריאים כגון סיבים תזונתיים, פרוביוטיקה, ויטמינים ומינרלים.

דוגמאות של מזון פונקציונלי מעובד פחות בריא
לחם אחיד המבוסס על קמח חיטה לבן שהוסיפו לו חומצה פולית עדיף להימנע או לפחות לצמצם שימוש בקמחים מלוטשים ולהעדיף שימוש בקמחים מלאים איכותיים יותר
דגני בוקר עתירי סוכר שהעשירו אותם במרכיבים כמו סיבים, ויטמינים או מינרלים עדיף להימנע מצריכת דגנים מלוטשים ומזונות מעובדים עתירי סוכר

מזון פונקציונלי טבעי

כשאנחנו אומרים מזון פונקציונלי טבעי, אנחנו מתכוונים למזון פונקציונלי אחר, שונה מזה שהיפנים חשבו עליו.

בשלושת העשורים האחרונים, אנחנו מובילים רעיון וגישה תזונתית בה מזון טבעי שלא עבר עיבוד הוא מזון פונקציונלי טבעי. זה יכול להיות גם מזון שעבר תהליך עיבוד מסורתי כמו הנבטת זרעים או התססת מזון שלמעשה משביחים את תועלת המזון הטבעי ומאפשרים ניצול מיטבי שלו.

על פי הגישה שלנו, אם נאכל מזונות מסוימים בכמות הנכונה ובתדירות הנכונה, הם יוכלו להשפיע בצורה ממוקדת במצבי בריאות שונים. ההשפעה הזו יכולה להתקיים גם אם אוכלים מזון פונקציונלי אחד או מספר מזונות פונקציונליים באופן משולב.

מזון פונקציונלי זוכה לתואר הזה, לאחר שמחקרים מצביעים על השפעות בריאותיות של אותו מזון מסוים. הממצאים המחקריים האלו יכולים להצביע על כך שצריכת מזון מסוים משפרת מצב בריאותי או מצבים בריאותיים. עדויות מחקריות אחרות יכולות להציג מנגנוני פעולה ביולוגיים שמתרחשים בגוף החי, בעקבות צריכת מזונות או משקאות שונים.

חשוב לציין כי בספרות מקצועית ובכתבי עת מכובדים ומוערכים, נעשה שימוש במושג מזון פונקציונלי בפרסום מאמרים על מזונות שונים שאינם מעובדים וממצאי המחקרים מצביעים על השפעות ויתרונות בריאותיים.

עם זאת, יש מזונות מסוימים בעלי השפעה בריאותית שברפואה מסורתית מקובל לעשות בהם שימוש במצבי בריאות שונים, אבל עדיין אין הוכחה מדעית להשפעות אלו כי עדיין לא נעשו מחקרים עליהם.

האמרה של היפוקרטס 'יהיו מזונותיך תרופותיך ותרופותיך מזונותיך', מצביעה על החשיבות הרבה שיוחסה בתקופות קדומות להשפעת מזון על הבריאות.

מזה אלפי שנים, רפואות מסורתיות מתרבויות שונות עושות שימוש במזונות לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

דוגמאות של מזון פונקציונלי טבעי עם השפעות בריאותיות
מזון פונקציונלי טבעי השפעות בריאותיות
שורש כורכום טרי או אבקת כורכום יבש פעילות נוגדת דלקת ופעילות נוגדת חמצון
אגוזים או שקדים הפחתת סיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם
מזונות עתירי חומצות שומן חד בלתי רוויות כגון שמן זית פוטנציאל הפחתת סיכון להתפתחות סרטן שד
קצח פוטנציאל השפעה מווסתת של פעילות מערכת החיסון
צמחים כגון עשב לימון, מליסה וגם לואיזה מכילים ציטראל, רכיב המצוי בשמן אתרי. פוטנציאל פעילות נוגדת סרטן
עגבנייה כמקור של ליקופן. פעילות נוגדת חמצון
חמוציות פעילות נוגדת דלקת שלפוחית שתן
שורש סלק אדום פעילות נוגדת עצירות

האם מזון-על (superfood) הוא מזון פונקציונלי?

יש הנוהגים לכנות מזון פונקציונלי, מזון-על.

עם זאת, חשוב להבין שהמונח מזון פונקציונלי הוא המונח המקצועי המקובל יותר בשיח המדעי. במרבית המחקרים והמאמרים המדעיים, נעשה שימוש במונח מזון פונקציונלי לעומת מזון על. עם זאת, יש מאמרים מדעיים בהם נעשה שימוש במונח מזון-על.

בשורה התחתונה, מזון פונקציונלי הוא מונח מקצועי מדעי ואילו מזון-על הוא מונח יותר שיווקי.

השימוש במונח מזון-על או מזונות-על, הפך להיות פופולרי כי המשמעות שלו מובנת וברורה לקהל שאינו מקצועי בתחומי תזונה.

היכן נמצא מזונות פונקציונליים (functional foods)?

עולם הצומח עשיר מאוד במגוון מזונות פונקציונליים. מזונות פונקציונליים מצויים בקבוצות מזון שונות כגון ירקות, פירות, קטניות, דגנים, דמויי דגנים, אגוזים, תבלינים ועוד. 

מזונות אלו יכולים להיות טבעיים, ללא עיבוד כלשהו כגון ירקות ופירות טריים. לעומת זאת, הם יכולים להיות מעובדים ובריאים כגון טופו המבוסס על סויה או אינג'רה המבוססת על טף.

האם מזון פונקציונלי הוא מזון מעובד?

מזון פונקציונלי יכול להיות טבעי או מעובד. הוא טבעי במקרים והוא נאכל בצורתו הגולמית ללא עיבוד כלשהו כדוגמת גרגיר, סלק, כורכום, רימון או מנגו. לעומת זאת הוא יהיה מעובד אבל עדיין בריא ואפילו בריא מאוד כגון טמפה ונאטו המבוססים על סויה. במזונות אלו העיבוד הוא לצורך השבחת המזון וללא תוספת של חומרי לוואי לא רצויים.

האם יש מזון פונקציונלי או מזונות פונקציונליים שמתאימים לשימוש ספורטאים?

כן, יש מזונות כאלו כדוגמת שורש סלק אדום. ממצאים מחקריים על מיץ סלק אדום הציגו שיפור בביצועים ספורטיביים.

מה הקשר בין מזון מלא למזון פונקציונלי?

מזון מלא הוא אחד התנאים הבסיסיים להגדרת מזון פונקציונלי טבעי. כלומר, מזון מלא הוא כזה שעבר מינימום עיבוד ותהליכי ליטוש ושומר על המרכיבים החשובים שיש בו כגון סיבים תזונתיים. 

מה ההבדל בין תוספי תזונה למזונות פונקציונליים?

במקרים רבים, תוספי תזונה, מורכבים מרכיבים מבודדים המצויים במקורות מזון שונים. לעומת זאת, מזונות פונקציונליים טבעיים הם מכלול מרכיבים שלא עברו עיבוד קיצוני ושומרים על האיכויות הטבעיות שלהם. לדוגמה שורש סלק אדום הוא מזון פונקציונלי, לעומת ויטמין C כתוסף תזונה. עם זאת, יש תוספי תזונה המכילים מזונות פונקציונליים או צמחי מרפא.

סיכום

מזון פונקציונלי הוא מזון מקדם בריאות ובעל פוטנציאל לשפר איכות חיים.

מזון פונקציונלי הוא למעשה מזון שיש לו השפעה בריאותית בנוסף לשימוש העיקרי שלו כמקור לרכיבים תזונתיים בסיסיים המצויים בו כמו פחמימות, חלבונים, שומנים.

מזונות פונקציונליים, עליהם מבוססת תזונה פונקציונלית, משחקים תפקיד חשוב בשמירה על בריאות טובה.

כשעושים שימוש במונח מזון-על, מתכוונים למזון פונקציונלי כי בשני המקרים מתכוונים למזון בריאותי.

אמנם המושג מזון פונקציונלי חדש באופן יחסי, אבל מזה אלפי שנים, רפואות מסורתיות עושות שימוש במזונות לצורך שמירה על הבריאות ועל איכות החיים.

צריכת מזון או משקה פונקציונלי יכולה לשפר את המצב הבריאותי או לשפר איכות חיים, אבל לא תמיד זה יספיק. חשוב להבין כי מזונות פונקציונליים הם לא בהכרח פתרון פלא למחלות ולמצבי בריאות שונים. מהניסיון שלנו, כדי ליצור שינוי בריאותי הן לטיפול במצב קיים והן כמניעה, יש שתי אפשרויות עיקריות:

  1. שיפור התזונה בשיטת 'פחות זה יותר': בשיטה הזו אנחנו לא עורכים שינוי תזונתי מקיף ומעמיק, אלא בוחרים מספר מסוים של מזונות פונקציונליים שהמטופלים מתבקשים לשלב בתפריט השגרתי שלהם
  2. שינוי תזונתי מקיף: הדרך הזו כוללת שינוי נרחב של התזונה, לרבות שילוב מזונות פונקציונליים על פי המצב הבריאותי. שינוי מקיף של התזונה נחוץ לרוב במצבי בריאות מסוימים ובפרט באלו המורכבים יותר