כורכום טרי וכורכום יבש זכו לפופולריות שלהם הודות לשימוש המסורתי ולידע המחקרי המצטבר. מצד אחד יש להם יתרונות משותפים ומצד שני יש בניהם הבדלים מסוימים. אי אפשר להתעלם מהעובדה כי כורכום הוא תבלין וצמח מרפא מיוחד, בין אם הוא טרי ובין אם הוא יבש.
יתרונות וסגולות משותפות לכורכום טרי ולכורכום יבש
- נוגדי חמצון
- נוגדי דלקת
- נוגדי סרטן
- נוגדי זיהום
- קידום התחדשות רקמות
- הגנה על הכבד
- הגנה על הלב וכלי הדם
- הפחתת שומני דם וכולסטרול
- דילול דם
- הגנה על מערכת העצבים
- וויסות פעילות מערכת החיסון
- שיפור תפקוד קוגניטיבי
הבדלים בין כורכום טרי לכורכום יבש
כפי שאפשר לראות בטבלה הבאה, נתונים וממצאים מחקריים מראים כי יש הבדלים בין כורכום טרי לכורכום יבש מבחינת ריכוז רכיבים המצויים בשמן הנדיף ובמיצויים אלכוהוליים של אוליאורזין (oleoresin):
aromatic-turmerone | alpha-turmerone | beta-turmerone | alpha-santalene | |
שמן נדיף של כורכום טרי | 24.4% | 20.5% | 11.1% | |
שמן נדיף של כורכום יבש | 21.4% | 7.2% | 6.6% | |
מיצוי אלכוהול של כורכום טרי | 6.2% | 53.4% | 18.1% | |
מיצוי אלכוהול של כורכום יבש | 9.6% | 6.5% | 7.8% |
מה בריא יותר, כורכום טרי או כורכום יבש?
על פי הטבלה המשווה בין כורכום טרי לבין כורכום יבש, נראה כי יש הבדל בין השניים מבחינת ריכוז מרכיבים מסוימים. לכן המסקנה המתבקשת היא שכדאי לצרוך גם כורכום טרי וגם כורכום יבש במטרה ליהנות מהיתרונות של שניהם. בשילוב שניהם, נשפר את ההשפעה הבריאותית בצריכת כורכום.
עם זאת, גם צריכת אחד מהם תהיה מספקת במקרים בהם מסיבות שונות לא מתאפשר לעשות שימוש בשניהם. אלו יגולות להיות מגבלות של נוחות, זמינות או טעם.
המאמרים בנושא כורכום טרי נוגד דלקת וכורכום נוגד סרטן, עשויים גם הם לעניין אתכם.
מי זמין יותר, כורכום טרי או יבש?
כורכום יבש זמין יותר וניתן למצוא אותו במהלך כל השנה בחנויות תבלינים, בשווקים וברשתות המזון.
בעבר היה קשה למצוא כורכום טרי בזמינות גבוהה, אבל ככל שעלתה הדרישה, כך עלתה הזמינות. לרוב אפשר למצוא כורכום טרי במקררים ברשתות המזון ובשיא העונה יהיה זמין בדוכנים בשווקים ולעיתים גם בחנויות תבלינים.
מי נפוץ יותר בשימוש כורכום יבש או טרי?
מאז ומתמיד, כורכום יבש נפוץ יותר ונמצא אותו כמעט בכל מטבח, גם כתבלין בודד וגם כחלק מתערובת תבלינים כגון חווייג’ מרק. בנוסף לכך, עמבה הוא מטבל מהנפוצים והמוכרים ביותר, המכיל כורכום.