כורכום טרי הוא מזון פונקציונלי אנטי דלקתי. הוא מזכיר בצורתו את הג’ינג’ר אם כי צבע קליפתו בגוון כהה יותר (ברונזה) וצבעו הפנימי כתום – מכאן לעתים אני נוהג לכנות אותו ג’ינג’ר ג’ינג’י.
לפני הרבה שנים כשלראשונה כתבנו את המאמר הזה על כורכום טרי, היה מורכב וקשה יותר למצוא אותו במדפי חנויות המזון. הוא לא היה כל כך זמין אז כי הוא היה פחות מוכר ולא כל כך ידעו עד כמה הוא בריא ומופלא בהשפעות שלו.
מאז ועד היום המצב השתנה ואפשר למצוא כורכום טרי כמעט בכל מקום ובכל זמן בחנויות המזון, בין אם הן חנויות טבע, חנויות ירקות או רשתות המזון.
מה הטעם של כורכום טרי ומה ההבדל בינו לבין כורכום יבש באבקה?
בשונה מהג’ינג’ר הטרי החריף, כורכום טרי מתאפיין בטעם עדין ומתקתק, עם מרירות קלה, מלווה בעקצוץ קל.
לאחר לעיסת כורכום טרי מוגברת הפרשת רוק בחלל הפה, ומופיעה תחושת ‘חריפות’ מתונה מאוד, מעין עקצוץ עדין בלשון, ללא תחושת ‘בעירה’. חריפות זו אינה מורגשת כשהכורכום משולב במזון, ולכן הוא מתאים לכל צורת בישול והגשה.
כורכום טרי והשפעה נוגדת דלקת
כורכום טרי מהווה מזון פונקציונלי רב ערך כחלק מטיפול בדלקות שונות, כולל דלקות מפרקים. כורכומין, רכיב המצוי בכורכום, פועל כנוגד דלקת ע”י עיכוב פעילותו של האנזים ציקלואוקסיגנאז-2 (COX2). בנוסף, שמן כורכום מעכב פרוסטגלנדינים מסוג אי-2 (PGE2); מייחסים פעילות מוגברת זו לרכיבים בשמן הנדיף.
מצבים דלקתיים בהם כורכום טרי יכול להועיל
את הכורכום הטרי אפשר לשלב בתזונה בבעיות הבריאות הדלקתיות שמפורטות כאן:
- דלקת חניכיים
- דלקת אוזניים
- דלקת גרון
- דלקת מפרקים
- דלקת בכתף
- מחלות מעי דלקתיות
חשוב לציין שבמצבים דלקתיים ובפרט המורכבים יותר כמו מחלות מעי דלקתיות, חשוב להיות בהנחיה ובמעקב מטפל או מטפלת מוסמכים שיכולים לדעת אם אכן כורכום טרי יכול להתאים למצב הבריאותי האישי.
איך משתמשים ומה עושים עם כורכום טרי?
- מגרדים את הכורכום הטרי ומוסיפים לסלט, לתבשיל, לשייק, לדייסה
- חותכים לעיגולים את הכורכום הטרי ומוסיפים לבישול מרק, ככל ירק אחר
- כובשים את הכורכום הטרי יחד עם ירקות שונים
- קוצצים את הכורכום הטרי ומוסיפים מים רותחים כמשקה חם (מומלץ עם זנגביל והל – אפשר גם דבש). לענת יש מתכון נפלא למשקה חם, טעים ונעים שמבוסס על כורכום טרי ואתם מוזמנים בחום לנסות אותו
איך לנקות את צבע הכורכום הטרי שנדבק לידיים?
כשמתעסקים עם כורכום טרי וחותכים אותו, הפיגמנטים העזים שלו שנקראים כורכומינואידים, צובעים את האצבעות ואת כפות הידיים. בדרך כלל, שטיפה במים וגם בסבון, לא יצליחו להסיר את כל הצבע. במצב כזה, אפשר לנסות לנקות בעזרת מיץ לימון או לימון חצוי שמעזרתו משפשפים את האזורים הצבועים בצהוב-כתום.