פירות אקזוטיים לא רק מיוחדים בטעם, במרקם ובמראה שלהם, הם גם בריאים…
פירות אקזוטיים זמינים בישראל
מזה שנים מצויים בסל הפירות, פירות אקזוטיים שונים כדוגמת מנגו, קרמבולה, אנונה, ואחריהם הצטרפו פירות אקזוטיים נוספים כדוגמת פטל, אוסנה, דמדמניות (דומדמניות), אוכמניות, חמוציות, פיטאיה, קובו, אסאי, אצרולה (אסרולה) ועוד.
תערוכת אגרו משוב
תערוכת אגרו משוב המתקיימת בכל שנה היא הזדמנות נהדרת לגלות פירות וירקות חדשים, אקזוטיים ומעניינים.
חלק מפירות וירקות אלו לא זמינים בשוק הישראלי, אבל בתרבויות שונות באזורים שונים בעולם הם מהווים חלק בלתי נפרד מהתזונה ומהמזון המקומי.
מדי פעם אנחנו מגיעים לתערוכות ונהנים מהתצוגה המרהיבה של מזונות מיוחדים או פיתוחים של זנים חדשים של פירות או ירקות שונים.
תערוכת אגרומשוב כוללת מגוון דוכנים מתחום החקלאות כגון מיכון או מכשור חקלאי, אבל אנחנו תמיד ממוקדים במזון שמוצג בתערוכה.
בתערוכות אגרו-משוב בהן ביקרנו במהלך השנים, הוצגו מכשור, מיכון וטכנולוגיה למגזר החקלאי, אך את העיניים שלנו משך מתחם פירות אקזוטיים שכהרגלו עורר סקרנות רבה בקרב המבקרים.
במתחם זה מוצגים גם פיתוחים חדשים של זני עגבניות, חציל אורגני ללא זרעים ונבטים שונים כגון נבטי כרוב, מיזונה, רשאד, רוקט, לרבות פירות וירקות נוספים.
בין הפירות האקזוטיים שהוצגו במהלך התערוכות, נכללו פסיפלורה ענקית, חבוש בנגלי, עץ העגבניות, תות עץ פקיסטני, פיטייה צהובה, תפוז הקופים, קרמבולה, פפאיה, קניסטל, ספוטה שחורה, ספוטה לבנה, לוקומה, אנונה, ספודילה, קטמבילה, דובדבן קפולין וגם אגוז מלבר.
אז בואו נכיר מקרוב יותר מספר פירות אקזוטיים לא מוכרים או מוכרים פחות מאלו שזמינים לנו בשווקים. ההיכרות עם פירות אקזוטיים אלו, תתמקד גם בשימוש הרפואי מסורתי בהם או בהשפעות הבריאותיות שלהם.
פסיפלורה ענקית (giant passiflora / giant garandilla )
זהו אחד ממיני השעונית (פסיפלורה) המניב פרי ענק. בין מיני השעונית הקיימים מצויים שני מינים נפוצים יותר, האחד משמש כמזון פונקציונלי ונקרא שעונית נאכלת (passiflora edulis) – פריו נפוץ בשווקים. השני נקרא שעונית נאכלת (passiflora incarnata) – השימוש בו רפואי-טיפולי (בעלים ובקנוקנות) בקרב נטורופתים והרבליסטים כצמח מרפא להרגעה, השראת שינה, הפחתת כאב ועוד.
חבוש בנגלי / פרי בל (bael fruit / bengal quince)
המפגש הראשון שלי עם החבוש הבנגלי (שמו הבוטני: Aegle marmelos) היה בהודו שם הוא משמש כמזון פונקציונלי וכצמח מרפא למגוון חוליים כגון הפרעות במערכת העיכול. ברפואת הצמחים ההודית, משתמשים הן בפרי בשל והן בפרי בוסר, בהתאמה למצבים שונים כדוגמת פרי בשל לטיפול בעצירות ופרי בוסר לטיפול בשלשול.
עץ העגבניות (tomato tree / tamarilo)
עץ העגבניות הוא שיח השייך למשפחת הסולניים (solanceae). במשפחה זו חברים גם תפוח אדמה, חציל, פלפל וכמובן עגבנייה. לעגבנייה ולעץ העגבניות מראה דומה (פרי עץ העגבניות דומה לעגבניות מזן תמר).
פרי עץ העגבניות מכיל ריכוז גבוה של בטא-קריפטוקסאנתין (beta-cryptoxanthin). בטא-קריפטוקסאנתין הוא קרוטנואיד בעל פעילות נוגדת חמצון, עובדה המיוחסת להשפעתו כמפחית סיכון לסרטן ריאה ולסרטן מעי גס. בנוסף לכך מכיל הפרי גם אנתוציאנינים המשמשים כנוגדי חמצון.
תות עץ פקיסטני
תות עץ פקיסטני מתאפיין בפרי ארוך יותר בהשוואה לתותי עץ נפוצים יותר המוכרים לנו כמו תות עץ שחור או תות עץ לבן. פרי תות עץ פקיסטני יכול להגיע לאורך של 10 ס”מ בקירוב והמרקם שלו מוצק יותר מזה של תות עץ שחור או תות עץ לבן.
תות עץ פקיסטני עשיר מאוד בנוגדי חמצון.
סיכום
פירות אקזוטיים מרהיבים גם בטעמים שלהם, גם במראה שלהם ולא פחות חשוב גם ביתרונות הבריאותיים שלהם.