אפיגנין מצוי באופן טבעי במזונות כגון פירות, ירקות ואגוזים והוא פועל נגד סרטן. פעילות אפיגנין כנוגד סרטן הוכחה במחקרים לרבות מנגנוני פעולה שמעורבים בפעילות זו.
מחקר מעניין על אפיגנין והשפעתו נוגדת הסרטן פורסם בכתב העת של האקדמיה הלאומית למדעים של ארצות הברית, וממצאים ממחקר זה נציג כאן.
מהו אפיגנין ואיך הוא פועל נגד סרטן?
אפיגנין הוא פלבונואיד בעל השפעה אנטי גידולית ויכולת לגרימת “התאבדות תאית”.
אפיגנין הוא פלבונואיד המצוי באופן טבעי בפירות וירקות ומחקרים הציגו את השפעתו נוגדת הגידול בשורות תאי גידול ממקור אנושי.
בנוסף לכך, נמצא כי לאפיגנין יכולת לגרום לאפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן) בתאי נוירובלסטומה (ממאירות שמקורה בתאי מערכת העצבים הסימפתטית) ממקור אנושי.
[הערה: תהליך האפופטוזיס מתרחש באופן נורמלי בתאים שונים בגוף במטרה להשמיד תאים מיותרים, למשל תאים פגומים. עיכוב של התהליך עשוי להוביל להתפתחות של מחלות, למשל מחלת הסרטן.]
אפיגנין מסייע לחלבון הפועל בתגובה לנזק ב – DNA. החוקרים מצאו שאפיגנין גורם לאפופטוזיס דרך השפעתו על חלבון בשם p53.
חלבון p53 מצוי באופן טבעי בתאים בריאים ואמור לפעול כנוגד סרטן ברגע שנגרם נזק ל – DNA.
הבעיה היא שבמרבית תאי הסרטן, פעילותו החיונית מעוכבת ולא ממומשת.
החוקרים מציינים שאפיגנין מסייע למקם את p53 בגרעין התא, שם הוא פועל כנוגד סרטן וגורם לאפופטוזיס.
לפלבונואידים, לרבות אפיגנין המצויים בריכוז גבוה בפירות וירקות מייחסים השפעות בריאותיות רבות כגון פעילות נוגדת דלקת, נוגדת אלרגיה, נוגדת סרטן, נוגדת חמצון, נוגדת קרישה (דילול דם) ועוד.
באילו מזונות נמצא אפיגנין בריכוז גבוה?
- פירות טריים: תפוח, בננה, אבוקדו, אוכמנית, חמוצית, דובדבן, תמר, תאנה, אשכולית, אפרסק, אגס, שזיף, תות, פטל
- פירות מיובשים: שזיף, צימוק
- ירקות: סלרי (כרפס), חסה, בצל, תפוח אדמה, צנון, עגבנייה
- אגוזים: שקדים, קשיו, לוז (בונדוק), פקאן, פיסטוק, מלך
סיכום
אכילת פירות, ירקות וגם אגוזים ובפרט אלו העשירים ברכיב אפיגנין, מספקת בסיס תזונתי בעל פעילות נגד התפתחות סרטן.