יש ממצאים מחקריים סותרים לגבי השפעת אכילת יוגורט על דלקת ומדדי דלקת. ממצאים מחקריים מעידים על כך שאכילת יוגורט מסייעת למתן דלקת. לעומת זאת, ממצאים מחקריים אחרים מצביעים על כך שצריכת יוגורט מגבירה ייצור מרכיבים מקדמי דלקת. עם זאת, מציינים החוקרים כי עקב מגבלות המחקר, לא כדאי להסיק מסקנות נמהרות לגבי הימנעות מאכילת יוגורט בעקבות ממצאים אלו.
ממצאים על אכילת יוגורט והפחתת דלקת
במאמר שפורסם בשנת 2021 בכתב העת Nutrients, נמצא קשר בין אכילת יוגורט לבין הפחתת סמני דלקת. בעקבות כך הסיקו החוקרים כי צריכת יוגורט עשויה למתן דלקת כרונית.
מחקר זה בדק גם את ההשפעה של צריכת חלב וגבינה והממצאים היו שונים מאלו של יוגורט. הממצאים שהעידו על הפחתת דלקת יוחסו רק ליוגורט.
ממצאים על אכילת יוגורט ועלייה בייצור מרכיבים מקדמי דלקת
המאמר על צריכת יוגורט והשפעה על מדדי דלקת פורסם במסגרת כתב העת לתזונת האדם ודיאטטיקה (Journal of Human Nutrition and Dietetics). זה הוא כתב העת הרשמי של האיגוד התזונתי האנגלי (The Official Journal of the British Dietetic Association).
כותרת המאמר המלאה אומרת כי פרוביוטיקה ויוגורט קונבנציונלי יכולים להמריץ ייצור מוגבר של ציטוקינים פרו-דלקתיים (Probiotic, as well as conventional yogurt, can enhance the stimulated production of proinflammatory cytokines).
מאמר זה מציג מחקר שנערך באוסטריה בו נבדקו שני מוצרי חלב מותססים. במחקר זה נבדקו שתי קבוצות. קבוצה אחת צרכה יוגורט מסחרי מצוי והקבוצה השנייה צרכה משקה יוגורט פרוביוטי.
4 שלבי המחקר
שלב א’: שבוע ראשון בו המשתתפות נמנעו מצריכת מוצרים מותססים ומוצרים פרוביוטיים. בסיום שלב זה נבדקו רמות הציטוקינים הפרו-דלקתיים ונקבעה רמתם הבסיסית לצורך השוואה לשלבים הבאים במחקר.
שלב ב’: שבוע שני ושלישי בו המשתתפות בקבוצות השונות צרכו את מוצרי החלב המותססים בכמות של 100 גרם ליום.
שלב ג’: שבוע רביעי וחמישי בו המשתתפות בקבוצות השונות צרכו את מוצרי החלב המותססים בכמות של 200 גרם ליום, כמות כפולה בהשוואה לשלב ב’.
שלב ד’: שבוע שישי ושביעי בו המשתתפות נמנעו מצריכת מוצרים מותססים ומוצרים פרוביוטיים.
פרטים כלליים על משתתפות המחקר
שלושים ושלוש נשים בטווח גיל הנע בין 22 – 29.
משתתפות המחקר היו סטודנטיות מאוניברסיטת וינה באוסטריה.
כל המשתתפות היו בריאות, לא מעשנות ולא הרות.
תוצאות המחקר ומסקנות החוקרים
לאחר השבוע השלישי (סיום שלב ב’) בו נצרכו מוצרי החלב המותססים, רמות הציטוקינים הפרו-דלקתיים היו גבוהים בשתי הקבוצות בהשוואה לרמות הבסיס (הרמות שנבדקו בסיום שלב א’).
לאחר השבוע החמישי (סיום שלב ג’) בו נצרכה כמות כפולה של מוצרי החלב המותססים, רמות הציטוקינים הפרו-דלקתיים היו גבוהים באופן משמעותי בשתי הקבוצות בהשוואה לרמות הבסיס (הרמות שנבדקו בסיום שלב א’).
רמות הציטוקינים הפרו-דלקתיים היו גבוהים גם שבועיים לאחר ההפסקה בצריכת מוצרי החלב המותססים (שלב ד’).
רמות הציטוקינים הפרו-דלקתיים הגבוהות ביותר בשתי הקבוצות הייתה בשלב ג’ בו נצרכה כמות של 200 גרם ליום של מוצרי חלב מותססים. רמת הציטוקינים בשלב זה עמדה על 208% בהשוואה לרמות הבסיס.
מה לא בדקו החוקרים במחקר זה ומה כדאי לבדוק במחקרים הבאים בתחום זה?
חסרה קבוצת ביקורת הצורכת מוצרי חלב שאינם מותססים. באופן עקרוני יכול להיות שמוצרי חלב באופן כללי גורמים לעלייה ברמות ציטוקינים פרו-דלקתיים ודווקא התססת מוצרי החלב מפחיתה באופן יחסי את ייצור אותם ציטוקינים. כלומר, עדיין רמות הציטוקינים יעלו, אך ברמה פחותה בהשוואה למוצרי חלב בלתי מותססים.
במחקרים בנשים יש להרחיב את טווח הגילאים ככל שניתן.
מומלץ לערוך מחקרים בהשתתפות גברים וילדים בטווח גילאים רחב ככל שניתן.
האם לאכול או לא לאכול יוגורט?
למרות תוצאות המחקר, מציינים החוקרים בעצמם כי אין להסיק מסקנות נמהרות וחד משמעיות עקב מגבלות המחקר כדוגמת העובדה שחסרה קבוצת ביקורת הצורכת מוצרי חלב שאינם מותססים.
משתתפות המחקר היו נשים בטווח גיל הנע בין 22 – 29, כך שניתן להסיק את המסקנות רק על נשים בטווח הגיל המוזכר.
כתמיד, מומלץ לצרוך כמויות מתונות והראיה לכך במחקר זה בו רמות הציטוקינים הפרו-דלקתיים הייתה גבוהה באופן משמעותי כשמשתתפות המחקר הכפילו את המנה היומית.
נראה כי עד שיערכו מחקרים נוספים ונרחבים יותר בתחום זה ולאור העובדה כי ישנם מחקרים אחרים המציגים את השפעתם הבריאותית של מוצרי חלב מותססים, יש לצרוך כמויות מתונות של מוצרי חלב מותססים.
סיכום
ממצאי המחקרים סותרים כך שחלקם מצביעים על יוגורט כמזון מעודד דלקת, לעומת אחרים המצביעים על יוגורט כמזון מפחית וממתן דלקת. בשקלול הממצאים, נראה כי צריכת יוגורט היא בחירה מועדפת על פני מוצרי חלב אחרים שאינם מותססים כמו חלב וגבינה. בנוסף לכך, יש הגיון בצריכה מתונה של יוגורט.
נספח: לקט ממצאים מחקריים על השפעות בריאותיות מטיבות של יוגורט
מוצרי חלב מותססים מסייעים להפחתת כולסטרול.
מוצרי חלב מותססים מסייעים לעיכוב צמיחת גידולים.
מוצרי חלב מותססים יעילים בטיפול ובמניעת מגוון זיהומי מעיים הכוללים סלמונלוזיס (salmonellosis), שיגלוזיס (shigellosis) ושלשול הנגרם עקב שימוש באנטיביוטיקה.