איך אגוזים, שקדים וחומצות שומן משפיעים על בריאות הלב?

תוכן העניינים

צריכת אגוזים על בסיס קבוע בריאה מאוד ותורמת ללב בריא והיא מקושרת להפחתת הסיכון לתחלואה ותמותה ממחלת לב.

אגוזים, שקדים ושמן זית עוזרים לשמור על לב בריא

אגוזים, שקדים ושמן זית מהווים את עיקר צריכת השומן בתפריט הים תיכוני ומהווים את אחד ממקדמי ההגנה מפני תחלואה ותמותה ממחלת לב באזור זה.

ההשפעה הבריאותית המיטיבה נובעת בין היתר מהרכב חומצות השומן במזונות אלו – ברוב האגוזים מצויות בריכוז גבוה חומצות שומן חד בלתי רוויות האופייניות גם לשמן הזית.

אגוזים מכילים מרכיבים נוספים כדוגמת פיטוסטרולים ומגנזיום, שגם הם בעלי השפעה בריאותית בתחום מחלות הלב.

אחוז חומצות השומן המיטיבות (החד בלתי רוויות) המצויות באגוזים, לרוב גבוה אך אינו זהה ביניהם.

להלן מדגם מייצג: מקדמיה ולוז [כ- 75%], שקדים וקשיו [כ-60%], פקאן ופיסטוק [כ-55%].

אגוז מלך יוצא דופן

מבין האגוזים שהוזכרו לעיל, אגוז המלך יוצא דופן מבחינת הרכב חומצות השומן שבו, מאחר והוא מכיל ריכוז נמוך מהחומצות השומן המיטיבות (החד בלתי רוויות) [כ-14%] ולעומת זאת, ריכוז גבוה של חומצות שומן רב בלתי רוויות מקבוצת אומגה 6 [כ-58%].

בתפריט המערבי השאיפה היא לצמצם את צריכת חומצות השומן מקבוצת אומגה 6 ולהגביר את צריכת חומצות השומן מקבוצת אומגה 3
מאחר וצריכה עודפת של חומצות שומן מקבוצת אומגה 6 מיוחסת למגוון מחלות המאפיינות את העולם המערבי.

אין הדבר אומר כי צריך להימנע מאכילת אגוז המלך, אלא לאכול במידה ולגוון עם שאר האגוזים כי הרי ידועות תכונותיו הטובות הכוללות תכולה של חומצות שומן מקבוצת אומגה 3 (אמנם מועטה, אך גבוהה באופן יחסי לשאר האגוזים). בנוסף לזה, הוא ריכוז רב של נוגדי חמצון ומחקרים המאששים את השפעתו המטיבה בתחום בריאות הלב.

אגוז ברזיל, סלניום ויתרונותיהם הבריאותיים

אגוז ברזיל, שונה גם הוא ביחס חומצות השומן שבו הכוללות כ – 37% חד בלתי רוויות וכ – 31% אומגה 6. עם זאת, יש לו יתרון משמעותי על פני שאר האגוזים הודות לריכוז העצום של סלניום המצוי בו.

צריכת סלניום מקושרת להפחתת סיכון להתפתחות סוגי סרטן שונים ואילו רמת סלניום נמוכה בדם, עלולה להוות גורם סיכון למחלת לב.

2 אגוזי ברזיל בגודל בינוני, מספקים כ – 100 מיקרוגרם סלניום. כמות זו עולה על ממוצע הצריכה היומית של סלניום באוכלוסיה.

אכילת 3 – 4 אגוזי ברזיל בגודל בינוני, תספק כמות יומית נאותה של סלניום. חשוב לציין כי כמות עודפת של סלניום אינה מומלצת.

עובדות מחקריות על אכילת אגוזים ושמירה על בריאות הלב

  • צריכת אגוזים על בסיס קבוע מקושרת להפחתת הסיכון לתחלואה ותמותה ממחלת לב
  • אכילת אגוזים בתדירות של 1 – 4 פעמים בשבוע, הפחיתה ב– 25% בקירוב, את הסיכון לתמותה ממחלת לב כלילית
  • אכילת אגוזים בתדירות של 5 פעמים בשבוע ויותר, הפחיתה ב – 50% בקירוב, את הסיכון לתמותה ממחלת לב כלילית
  • אכילת אגוזים מפחיתה את הסיכון למחלת לב, גם אצל צמחונים וגם אצל אוכלי בשר

עובדות מחקריות אלו מראות שגם אכילת אגוזים בתדירות נמוכה, תורמת לבריאות הלב. עם זאת, כשתדירות אכילת האגוזים גבוהה, עולה באופן משמעותי ההשפעה הבריאותית ללב.

סיכום

הממצאים המחקריים מראים שאכילה קבועה של אגוזים שומרת על לב בריא. ההשפעה הגבוהה ביותר על בריאות הלב, היא אכילת אגוזים בתדירות גבוהה שעומדת על מינימום 5 פעמים בשבוע ומעלה.