קצח פועל בצורה מעניינת מאוד על מערכת החיסון כי הוא גם פועל להמרצת פעילות מערכת החיסון וגם פועל כנוגד אלרגיה. היכולת הזו לווסת את פעילות מערכת החיסון, הופכת אותו לאחד התבלינים או הצמחים הייחודיים והמועילים בהקשר זה.
הוא קטן, שחור ומר, וטומן בחובו תכונות מבריאות ההופכות אותו לבעל ערך רב כמזון פונקציונלי.
קצח מוכר כתבלין בלחמים ובמאפים שונים ומקנה להם טעם וארומה מיוחדים. אולם, שימו לב – שימוש מוגזם בו כתבלין, עלול לפגוע בטעם המאכל.
בנוסף לכך, ניתן להשתמש בקצח לתיבול סלט וכריכי בריאות.
קצח במטבח התימני
במטבח התימני המסורתי, נהוג לעשות שימוש בקצח כתבלין באפיית מאפים. אמי יהודית, נהגה לאפות פיתות וקובנה על בסיס חיטה מלאה או שיפון מלא ולתבלם בקמצוץ זרעי קצח. הקובנה היא סוג של לחם מהמטבח התימני, ובעיקר נהוג לאוכלה בשבתות ובחגים. הוספת הקצח למאפים אלו, יוצרת שילוב ריחות (הכולל גם את ריח הבצק ושמן הזית), מעורר תיאבון.
קצח הוא מזון פונקציונלי מיוחד למערכת החיסון
ממצאים מראים כי לקצח יכולת להמריץ את פעילות מערכת החיסון. בד בבד, מציג הקצח, גם פעילות נוגדת אלרגיה. השפעתו של הקצח כנוגד אלרגיה (אלרגיה היא עוררות יתר של אלמנטים מסוימים במערכת החיסון) וכממריץ חיסוני, נראית לכאורה מנוגדת, אך לא כך הדבר. לקצח יכולת לווסת פעילות אלמנטים ומדדים שונים של מערכת החיסון.
סיכום
מומלץ לתבל בקצח וליהנות מהארומה הייחודית שלו המשתלבת היטב במאפים שונים. בנוסף לכך, יכול הקצח לשמש מזון פונקציונלי במצבים אלרגיים שונים ובמצבים בהם יש צורך להמריץ את פעילות מערכת החיסון.