האם שקדים יכולים להוריד רמות כולסטרול ולתרום לבריאות הלב?

יש מזונות או מאכלים שמסייעים להורדת כולסטרול ושקדים נמנים עליהם. ממצאים מחקריים מראים כי אכילה קבועה של שקדים יכולה להפחית רמות כולסטרול בדם אצל אלו עם רמות כולסטרול גבוהות.

שקדים מכילים מספר מרכיבים ולהם משייכים את ההשפעה מפחיתת הכולסטרול. מרכיבים חשובים אלו כוללים חומצות שומן, סיבים תזונתיים, מינרלים ומרכיבים חשובים נוספים שמפורטים בטבלה בהמשך המאמר.

שקד שייך למשפחה עתירת פלבונואידים שתורמים לבריאות

שקדים שייכים למשפחת הורדיים, אליה משתייכים פירות נוספים אותם הזכרתי בניוזלטרים קודמים, פירות כגון דובדבנים, תפוחים, אגסים, תותי שדה, חבושים, אפרסקים ועוד.

משפחת הורדיים מתאפיינת בתכולת גבוהה של פלבונואידים התורמים לבריאות ופועלים במגוון השפעות בריאותיות כגון נוגדי חמצון, נוגדי דלקת ונוגדי אלרגיה.

פלבונואידים היא קבוצת חומרים מגוונת מאוד המקנה בין היתר את צבעם האופייני של פירות שונים כדוגמת משפחת הורדיים בהם מופע הצבעים נראה בעיקר בקליפת הפירות (כגון תפוח ואגס) ובחלקם גם בציפת הפרי (כגון דובדבן ומשמש).

פלבונואידים בשקד

מאחר ושקדים יוצאי דופן במשפחתם, בכך שהחלק הנאכל בהם הוא הזרע ולא ציפת הפרי והקליפה, נשאלת השאלה האם גם הם מכילים פלבונואידים.

התשובה היא, כן. שקדים מזנים שונים על קליפתם הדקה, מכילים גם הם מגוון פלבונואידים. חלק מהפלבונואידים מאוד נפוצים ואף מיוחסים מאוד בהתייחס להשפעתם הבריאותית, כגון קוורציטין המצוי בבצל וקטצ’ינים המצויים בתה ירוק.

נוכחות זו של פלבנואידים בשקדים מקנה הסבר נוסף לתכונות הבריאותיות של השקדים ונותנת חיזוק למענה הקבוע שאני נותן לשאלה שאני נשאל לעיתים קרובות, “האם לאכול את השקדים עם הקליפה או להסיר אותה לפני אכילתם?”

שקד ירוק

השם המדעי של שקד הוא Amygdalus communis. בשונה משאר הפירות ממשפחת הורדיים, בשקד נהוג לאכול את הזרע ולא את ציפת הפרי. עם כל זאת, בתחילת העונה, בעוד פירות השקד הירוקים קטנטנים, רכים ועסיסיים, נהוג במגזר הערבי לאוכלם בשלמותם.

שקד ישראלי

בשנים האחרונות, ארגון מגדלי השקדים בארץ, פועל להביא לידיעת הציבור הישראלי את העובדה כי יש דבר כזה שקד ישראלי, לרבות מרכיביו ואיכויותיו הבריאותיות. חשוב מאוד לעודד צריכת תוצרת ישראלית מקומית מסיבות שונות כגון היבטים כלכליים ואקולוגיים.

שקדים להורדת כולסטרול ולשמירה על בריאות הלב

השקדים צברו מוניטין רב הודות לטעמם המופלא ולעובדה כי הם תורמים רבות לבריאות מערכת הלב וכלי הדם.

עדויות מחקריות מראות כי שקדים בתפריט יכולים להפחית סיכון למחלות לב וכלי דם אצל אנשים בריאים ואצל אלו הסובלים מיתר כולסטרול בדם, ע”י הפחתת רמות הכולסטרול הכללי ו–LDL כולסטרול.

בטבלת רכיבי השקד שלהלן מרוכזים בעיקר רכיבים הקשורים להשפעתם הבריאותית בתחום הלב וכלי הדם שריכוזם בשקדים גבוה כגון סיבים תזונתיים, חומצה אולאית (חומצת הזית), פיטוסטרולים, אשלגן, מגנזיום, ניאצין, חומצה פולית, ויטמין E וכמובן פלבונואידים (נוגדי חמצון) שהוזכרו לעיל.

רכיב כמות ל- 100 גרם שקדים
סידן 248 מ”ג
ברזל 4.5 מ”ג
מגנזיום 275 מ”ג
אשלגן 728 מ”ג
אבץ 3.5 מ”ג
סלניום 2.8 מק”ג
ניאצין 4 מ”ג
חומצה פולית 29 מק”ג
ויטמין E 26 מ”ג
חומצה אולאית 32 גרם (מתוך 51 גרם שומן כללי)
פיטוסטרולים 120 מ”ג
סיבים תזונתיים 11.8 גרם

שקדי מרק אמיתיים

אני ממליץ לכם להתנסות באכילת שקדים שרויים במים, כתוספת למרק ירקות ואז תבינו מהו טעמם של שקדי מרק אמיתיים.

אופן ההכנה כדלקמן:

  • להשרות בקערת מים, שקדים מיובשים על קליפתם למשך יומיים במקרר
  • לאחר ההשריה להוסיף את השקדים לצלוחית המרק, בהגשה
  • ניתן להוסיף את השקדים למרק

סיכום

לצורך הורדת רמות כולסטרול, יש צורך לאכול שקדים באופן קבוע ובהתמדה. הפחתת רמות כולסטרול בצורה טבעית ומאוזנת כדוגמת אכילת שקדים, מסייעת בהפחתת הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם.

במסגרת הקורס שלנו ‘להקדים תזונה לתרופה’, אנחנו מעמיקים ומרחיבים מאוד את הידע התזונתי ואת הכלים שיכולים לעזור להפחתת רמות כולסטרול ושומנים בדם, לרבות הפחתת הסיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם. 

מאמרים נוספים בנושא כולסטרול, טריגליצרידים ושומנים בדם
תמונה של יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית
יוסי שבח נטורופת, ענת שבח דיאטנית קלינית

בשלושת העשורים האחרונים עוסקים בתחומי תזונה בריאה ונכונה, ומתמקדים בחקר ובשילוב בין תזונה מסורתית לבין תזונה מבוססת מדע. מפתחים סדנאות וקורסים ייחודיים בתחומי תזונה, מזון, דיאטה.
המרחב האינטרנטי משמש אותנו להעברת ידע תזונתי בצורה מיטבית וחווייתית, גם בלמידה סינכרונית וגם בלמידה אסינכרונית דרך מערכת הקורסים שלנו. באתר הזה ובמסגרת הסדנאות, הקורסים והכנסים, אנחנו שמחים מאוד לחלוק את הידע והניסיון שלנו, לשמירה על הבריאות ולשיפור איכות החיים.

מזמינים אותך להצטרף לקבלת עדכונים, טיפים ומתכונים

תוכן העניינים